Δελτίο Τύπου – Ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα επισκέψεων της ΓΓΙΦ στη Ρόδο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων  στη Ρόδο.

Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ρόδου – Επίσκεψη στο Συμβουλευτικό Κέντρο –  Συμμετοχή στη διημερίδα «Φύλο και Εκπαίδευση»

 

 

Τη Ρόδο επισκέφθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, το τριήμερο 22-24 Φεβρουαρίου 2018, στο πλαίσιο των επισκέψεών της στο δίκτυο δομών για τις γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας της ΓΓΙΦ και προκειμένου να συμμετάσχει στη διημερίδα «Φύλο και Εκπαίδευση».

 

Την Πέμπτη, 22 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Δημαρχείο Ρόδου, όπου την υποδέχθηκαν ο Δήμαρχος, κ. Χατζηδιάκος Φώτης, η αντιδήμαρχος, κ. Ζωάννου Άννα και η Διευθύντρια Κοινωνικής Πολιτικής, κ. Καραγιάννη Χριστίνα.

 

Η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στο σπουδαίο κοινωνικό έργο που επιτελούν οι δομές του δικτύου της ΓΓΙΦ (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας) και στις προσπάθειες για τη  συνεχή αναβάθμισή τους, ενώ επεσήμανε την παράταση της χρηματοδότησης ΕΣΠΑ μέχρι το 2019 με σκοπό όλες οι δομές να καταστούν μόνιμες. Εξάλλου, τόνισε ότι  η Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) που πρόκειται να  ψηφιστεί στις αρχές του Μάρτη, προβλέπει την ύπαρξη σχετικών δομών.

 

Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στη συνέχεια, παρουσία μάλιστα μαθητών και μαθητριών του 3ου Λυκείου Ρόδου, η κ. Κούβελα αναφέρθηκε στους άξονες προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) και τόνισε ότι: «είναι απαραίτητη η διάχυση της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δράσεις και πολιτικές της τοπικής αυτοδιοίκησης, προκειμένου να εξασφαλιστεί η κοινωνική συνοχή και η στήριξη των συμπολιτισσών σε ανάγκη».

 

Απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες, αναφέρθηκε στην εκπαίδευση ως άμεση προτεραιότητα της ΓΓΙΦ, στην ανάγκη ενσωμάτωσης της διάστασης του φύλου στην εκπαιδευτική διαδικασία και τη διάχυση των αρχών της ισότητας των φύλων στη νεολαία. Τέλος, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει μαζί τους και απάντησε σε ερωτήσεις τους σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου.

 

Ακολούθως, η Γενική Γραμματέας επισκέφθηκε το Συμβουλευτικό Κέντρο, όπου συνομίλησε εκτενώς με τα στελέχη για τη λειτουργία της δομής, τις πολλαπλές δράσεις και τις ενέργειες δικτύωσης με τοπικούς φορείς για την εξυπηρέτηση των ωφελούμενων γυναικών. Επίσης, ενημερώθηκε για το ότι  το δυναμικό των δομών πρόσφατα ενισχύθηκε με Σύρο διερμηνέα, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαμεσολάβηση με τις πρόσφυγες φιλοξενούμενες στον Ξενώνα Φιλοξενίας.

 

Την Παρασκευή και το Σάββατο, 23 και 24 Φεβρουαρίου, η Γενική Γραμματέας συμμετείχε στη διημερίδα «Φύλο και Εκπαίδευση» που συνδιοργάνωσαν  η Περιφερειακή Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής και επεσήμανε ότι η εκπαίδευση αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων, ενώ αναφέρθηκε στις δράσεις και πρωτοβουλίες της ΓΓΙΦ στον τομέα αυτό. Ενδεικτικά έκανε λόγο για την :

 

  • Εκπαίδευση χιλιάδων εκπαιδευτικών σε θέματα ισότητας των φύλων και έμφυλων διακρίσεων λόγω της υπογραφής συμφώνου συνεργασίας της ΓΓΙΦ με το ΥΠΠΕΘ, το ΕΚΔΔΑ και το ΚΕΘΙ με σκοπό την επιμόρφωση και ευαισθητοποίηση εκπαιδευτικών

 

  • Πραγματοποίηση επισκέψεων από καταρτισμένα στελέχη της Γραμματείας σε σχολικές μονάδες με στόχο την ευαισθητοποίηση και επιμόρφωση μαθητών και μαθητριών σε θέματα έμφυλων ρόλων, στερεοτυπικών συμπεριφορών και έμφυλης βίας

 

  • Στήριξη του άξονα των έμφυλων ταυτοτήτων της Θεματικής Εβδομάδας με την αποστολή στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής τεκμηριωτικού υλικού και με εκπαιδευτικές παρεμβάσεις των στελεχών της ΓΓΙΦ στα σχολεία, σε ζητήματα που άπτονται της ισότητας των φύλων
  • Πραγματοποίηση του «Προγράμματος Ευαισθητοποίησης Μαθητών/Μαθητριών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε θέματα Αναπαραγωγικής και Σεξουαλικής Υγείας» σε συνεργασία με το γραφείο Αγωγής Υγείας και το Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου»
  • Προκήρυξη, σε συνεργασία με την Εκπαιδευτική Ραδιοτηλεόραση, Πανελλήνιου Διαγωνισμού Μαθητικής Δημιουργίας με τίτλο «Δημιουργούμε με όλα τα χρώματα – Παίζουμε με όλα τα παιχνίδια» για τους μαθητές και τις μαθήτριες του Νηπιαγωγείου

 

  • Κατάρτιση ολοκληρωμένου Σχεδίου Δράσης για την ενσωμάτωση της διάστασης του φύλου σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης που περιλαμβάνει αξιολόγηση και αναμόρφωση των Αναλυτικών Προγραμμάτων Σπουδών και εμπλουτισμό των σχολικών εγχειριδίων από την οπτική του Φύλου

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι τη διημερίδα παρακολούθησε πλήθος σχολικών συμβούλων, εκπαιδευτικών, μαθητών και μαθητριών που συμμετείχαν και στο βιωματικό σεμινάριο, το οποίο υλοποιήθηκε από στέλεχος της Γ.Γ.Ι.Φ.

 

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας, απευθυνόμενη στους μαθητές και τις μαθήτριες επεσήμανε ότι: «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων είναι πρόθυμη και διαθέσιμη να προσφέρει οποιαδήποτε στήριξη σε όλη την εκπαιδευτική κοινότητα, προκειμένου να οικοδομηθεί μέσω του σχολείου μια κοινωνία ισότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα φύλα».

 

   

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 Το  Γραφείο Τύπου, 26/2/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.