Η αντιμετώπιση του γκρίζου της έμφυλης βίας με αισιόδοξο βλέμμα για το μέλλον: Εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανές !

ΣΧΕΤ.: Το από 13-11-2017 έγγραφό μας με θέμα «Οι πρωτοβουλίες της Γ.Γ.Ι.Φ. στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών (25η Νοεμβρίου) για το 2017»: http://www.isotita.gr/οι-πρωτοβουλίες-της-γ-γ-ι-φ-στο-πλαίσιο/ .

Αποτελεί σχεδόν κανόνα διεθνώς για την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών να αποτυπώνεται με μουντά και συχνά απωθητικά χρώματα σε αφίσες και λοιπές δράσεις με κοινωνικό περιεχόμενο.

Το 2013 η Ιταλία πρωτοτύπησε και έκανε τη διαφορά σε επίπεδο Ε.Ε. αποκομίζοντας άκρως κολακευτικά σχόλια. Η βασική δομή της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των Ιταλικών Αρχών ήταν η ακόλουθη:

Οι αφίσες έχουν μεταφραστεί στην αγγλική και την ισπανική γλώσσα και απεικονίζουν γελαστά πρόσωπα γυναικών, οι οποίες στο παρελθόν βίωναν τη βία του συντρόφου τους. Το μήνυμα είναι ότι οι γυναίκες μπορούν να ζήσουν με αισιοδοξία όταν βρίσκουν το θάρρος να καταγγέλλουν τις βίαιες συμπεριφορές των συντρόφων τους και να τους απορρίπτουν από την καθημερινή τους ζωή:

– «Αναγνώρισε τη Βία»

– «Η Βία έχει πολλά πρόσωπα. Μάθε να τα αναγνωρίζεις».

Το σχετικό υλικό αναρτήθηκε στον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 12-12-2013: http://old.isotita.gr/var/uploads/PUBLICATIONS/Italikh%20Ekstrateia%2012-12-2013.pdf .

Βέβαια, η αισιοδοξία των φετινών δράσεων της Γ.Γ.Ι.Φ. αποτυπώνεται στη μουσική συναυλία της 26-11-2017, όπου η διακεκριμένη τραγουδίστρια Ελένη Τσαλιγοπούλου θα ερμηνεύσει, μεταξύ άλλων, και στίχους με αγωνιστική και αισιόδοξη προοπτική (σχετικός σύνδεσμος: http://www.stixoi.info/stixoi.php?info=Lyrics&act=details&song_id=4647):

Και κάθε μέρα, κάθε νύχτα
Μας σημαδεύει μες στα μάτια η ζωή
Κι όλο που πάει να μας πετύχει
Εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανοί

(εδώ στο τέλος και ακολουθώντας μη σεξιστική γλώσσα, μπορούμε να το τροποποιήσουμε για τις γυναίκες θύματα βίας ως εξής: Εμείς ξυπνάμε πάλι ζωντανές).

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Βία κατά των Γυναικών» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

Comments are closed.