Η έμφυλη διάσταση της ανεργίας: απόψεις και στάσεις των νέων της Κύπρου (Μάιος 2017)

ΣΧΕΤ.: α) Το από 22-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Συνάντηση της Γενικής Γραμματέα Ισότητας Φύλων με την Πρόεδρο του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου της Κύπρου»: DT_22-02-2016_Synantisi me Proedro EKIK.

 

β) Το από 9-3-2017 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Οι συναντήσεις της Γενικής Γραμματέα Ισότητας στην Κύπρο»: _Oi Synantiseis tis GGIF stin Kypro .

 

γ) Το από 15-3-2017 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Το Γραφείο της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων της Κυπριακής Δημοκρατίας»:http://www.isotita.gr/index.php/news/3045 .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών και στο πλαίσιο ανάπτυξης της διμερούς συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στον τομέα της ισότητας των φύλων, σας γνωρίζουμε ότι στις 22-5-2017 παρουσιάστηκαν στη Λευκωσία τα βασικά ευρήματα της παγκύπριας έρευνας με θέμα «Η έμφυλη διάσταση της ανεργίας: απόψεις και στάσεις των νέων».

 

Η εκδήλωση διοργανώθηκε από το Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο και το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου (ΕΚΙΦ).

 

Σύμφωνα με το ΕΚΙΦ, η διεθνής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τις εγχώριες οικονομικές-πολιτικές παθολογίες, έχει αυξήσει δραματικά το ποσοστό της ανεργίας των νέων και ιδιαίτερα των ηλικιών 15-24. Στην Κύπρο, το ποσοστό της ανεργίας των νέων των ηλικιών 15-24, σκαρφάλωσε το 2009 στο 13,8%  και το 2013 εκτοξεύτηκε στο 38,9%. Παρά την πτωτική τάση που παρατηρείται, δυστυχώς, ακόμη και σήμερα η ανεργία των νέων είναι υψηλή. Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της EUROSTAT και της Στατιστικής Υπηρεσίας Κύπρου, το ποσοστό ανεργίας των νέων το 2015 σκαρφάλωσε στο 32,8%, το οποίο είναι το πέμπτο υψηλότερο στην Ε.Ε. των 28 (η αρνητική πρωτιά ανήκει στην Ελλάδα με ποσοστό της τάξης του 49,8%, τη στιγμή που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 20,4%), ενώ το 2016 παρέμεινε στο  29,1%.

 

Η παρατεταμένη  επτάχρονη υψηλή ανεργία, η οποία είναι αποτέλεσμα πρωτίστως έλλειψης θέσεων εργασίας, μαζικών απολύσεων ή αναγκασμού σε παραίτηση, έχει φέρει τη νεολαία σε αδιέξοδα αναγκάζοντας την να αναζητήσει λύση στη μετανάστευση – μία οδυνηρή λύση, η οποία στερεί από τη χώρα κυρίως  νεαρό επιστημονικό προσωπικό με υψηλή κατάρτιση και εξειδίκευση.

 

Επιπλέον, το πιο ουσιαστικό σύμπτωμα της παρατεταμένης ανεργίας δεν είναι τόσο η έλλειψη βιοποριστικών πόρων, όσο η απώλεια της αυτοεκτίμησης και του αυτοσεβασμού.

 

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι στοιχεία:

 

Οι ερωτηθείσες/-έντες δήλωσαν ότι η ανεργία έχει επηρεάσει σε μεγάλο έως πολύ μεγάλο βαθμό την ποιότητα ζωής τους σε σχέση με:

 

–          την επιδείνωση των οικογενειακών τους σχέσεων (45% των γυναικών, 43% των ανδρών)

 

–          των κοινωνικών τους σχέσεων (48% των γυναικών, 46% των ανδρών)

 

–          τη μείωση της υπομονής τους (41% των γυναικών, 40% των ανδρών

 

–          την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους (44% των γυναικών, 52%  των ανδρών)

 

–          τον περιορισμό των δραστηριοτήτων αναψυχής (60% των γυναικών, 61%  των ανδρών)

 

–          την αύξηση της μελαγχολικής τους διάθεσης (48% των γυναικών, 42%  των ανδρών)

 

–          την επιδείνωση της αίσθησης της απελπισίας (46% των γυναικών, 39% των ανδρών)

 

–          του άγχους (65% των γυναικών, 51%  των ανδρών)

 

–          της  έντασης της κατάθλιψης (41% των γυναικών, 33% των ανδρών).

 

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί η πεντασέλιδη σύνοψη των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευναςη πεντασέλιδη σύνοψη των αποτελεσμάτων της εν λόγω έρευνας .

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

Comments are closed.