Διεθνής Εκστρατεία υπέρ της Ισότητας των Φύλων στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης

Ιούν 02, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι τον Μάιο του 2015 ξεκίνησε μία νέα διεθνής εκστρατεία με σκοπό την ανάδειξη του ρόλου των γυναικών στον τομέα των μέσων μαζικής ενημέρωσης, καθώς και την αντιμετώπιση του φαινομένου της υποεκπροσώπησης του γυναικείου φύλου στα ΜΜΕ. Η πρωτοβουλία ανήκει στην Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) και τη διεθνή Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Παγκόσμια Συμμαχία για τα ΜΜΕ και το Φύλο (Global Alliance on Media and Gender-GAMAG)».

Το έτος 2015 αποτελεί ορόσημο, διότι είναι η εικοστή επέτειος της Διακήρυξης και του Προγράμματος Δράσης της 4ης Παγκόσμιας Διάσκεψης για τις Γυναίκες (Πεκίνο+20) και η δέκατη πέμπτη επέτειος της Πρωτοβουλίας της UNESCO με τίτλο «Οι Γυναίκες Κάνουν τις Ειδήσεις (Women Make the News)». Οι δράσεις εστιάζουν στην αύξηση της συμμετοχής των γυναικών σε θέσεις ευθύνης στα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ αφενός και αφετέρου στην εξάλειψη της παρουσίασης στερεότυπων εικόνων και αντιλήψεων σε βάρος τόσο των γυναικών όσο και της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή.

Η κοινή πρωτοβουλία UNESCO-GAMAG υποστηρίζεται από δισέλιδο έντυπο με τα βασικά μηνύματα της εκστρατείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης:

– επίτευξη της ισότητας των φύλων στα μέσα μαζικής ενημέρωσης μέχρι το 2030

– προβολή διακεκριμένων γυναικών σε όλους τους τομείς της κοινωνικής δράσης μέσω των ιστότοπων που διατηρούν στο διαδίκτυο όλοι οι ενδιαφερόμενοι φορείς

– διασύνδεση του μηνύματος «Γυναίκες και ΜΜΕ» με τις εκδηλώσεις διαφόρων Διεθνών Ημερών (π.χ. 20 Ιουνίου Παγκόσμια Ημέρα για τους/τις Πρόσφυγες, 12 Αυγούστου Παγκόσμια Ημέρα Νεολαίας, 21 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης, 25 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Βίας σε βάρος των Γυναικών, 18 Δεκεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα για τους/τις  Μετανάστες/-τριες).

Το έντυπο της εκστρατείας απεικονίζει τα πρόσωπα τεσσάρων γυναικών με ηγετικό ρόλο στον τομέα της ενίσχυσης της θέσης των γυναικών διεθνώς. Πρόκειται για την Γενική Διευθύντρια της UNESCO και πρώτη γυναίκα επικεφαλής του εν λόγω Διεθνούς Οργανισμού του Συστήματος του Ο.Η.Ε. Irina Bokova, την Εκτελεστική Διευθύντρια του Οργανισμού UN WOMEN και πρώτη γυναίκα Αντιπρόεδρο της Νότιας Αφρικής Phumzile Mlambo-Ngcuka, καθώς και τις κυρίες Colleen Lowe Morna και Corletha Ollivierre, Πρόεδρο και Γενική Γραμματέα της GAMAG αντίστοιχα.

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, ακολουθεί ο σύνδεσμος με το έντυπο σε μορφή pdf της εκστρατείας ευαισθητοποίησης και πρόσκλησης σε δράση υπέρ των γυναικών στα ΜΜΕ:

http://www.unesco.org/new/fileadmin/MULTIMEDIA/HQ/CI/CI/pdf/wmn/wmn_flyer_women_on_homepage_en.pdf .

Comments are closed.