Δελτίο Τύπου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα της ΓΓΙΦ για τις γυναίες πρόσφυγες και μετανάστριες

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η επιτυχής έκβαση της ημερίδας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες

 

Ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ)με θέμα: «Εθνικές και Ευρωπαϊκές προκλήσεις και προοπτικές στη διαχείριση του προσφυγικού ζητήματος», που πραγματοποιήθηκε στις 15/10/2018 στο Ξενοδοχείο ΤΙΤΑΝΙΑ, με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού διακρατικού προγράμματος «Building a safety net for migrant & refugee women”  («Ενώνουμε τις δυνάμεις μας – Χτίζουμε ένα δίκτυ ασφαλείας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες»).

 

Κατά την έναρξη της Ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυναν η Υφυπουργός Εσωτερικών, κα Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Πρόεδρος του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), κα Ειρήνη Αγαθοπούλου και η Ειδική Γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης κρίσεων του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και ενημέρωσης, κα Φωτεινή Παντιώρα.

 

Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη, υπενθύμισε την σημασία των πολιτικών της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ τα τελευταία τρία χρόνια, προκειμένου να κρατηθεί το τεράστιο μεταναστευτικό κύμα σε μία ελεγχόμενη κατάσταση, ενώ επιβράβευσε τη διοίκηση και το προσωπικό της ΓΓΙΦ, του ΚΕΘΙ και των Δομών που, την ίδια χρονική περίοδο, υλοποίησαν με επιτυχία προγράμματα για την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών προσφύγων. Σημείωσε με έμφαση ότι ακόμη μπορούν να γίνουν πολλά από δημοκρατική και ανθρώπινη υποχρέωση της Ελληνικής Πολιτείας, και θα γίνουν, όμως, όπως είπε, το κρίσιμο ζήτημα είναι να επωμισθούν οι εταίροι μας στην Ευρώπη ισότιμα το βάρος ενός παγκόσμιου προβλήματος, δηλαδή του μεταναστευτικού και προσφυγικού. Τέλος, ευχαρίστησε δημόσια τους πολίτες της χώρας που συνεχίζουν να βοηθούν και να δείχνουν την ανθρωπιά τους και κυρίως, εκείνους που ζουν κοντά στα κέντρα υποδοχής. Εκείνους που απορρίπτουν τις «στείρες αντιπολιτευτικές κορόνες και τους φασίστες» (Το πλήρες κείμενο επισυνάπτεται).

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κα Φωτεινή Κούβελα, στην εισήγησή της αναφέρθηκε αναλυτικά στις δράσεις της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες και τις μετανάστριες, τονίζοντας εξ’ αρχής ότι: «Κάθε μας πολιτική και δράση υποκινείται από τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά της ισότητας για όλους και όλες, σε απάντηση του ρατσισμού, των ανισοτήτων, των αναχρονιστικών στερεοτύπων, της ξενοφοβίας και της μισαλλοδοξίας που, δυστυχώς, δεν παύουν σήμερα να επιδεικνύουν το σκληρό τους πρόσωπο σε όλη την Ευρώπη και να επηρεάζουν αρνητικά το κοινωνικοπολιτικό τοπίο» και συμπλήρωσε ότι: «Aγωνιζόμαστε διαρκώς για την εδραίωση της κοινωνικής αλληλεγγύης και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη. Σε αυτό τον ακάματο αγώνα συμπεριλαμβάνουμε  και τις  γυναίκες πρόσφυγες. Γιατί για εμάς αποτελούν  αναπόσπαστα κομμάτια της δημοκρατίας μας».

 

Βάσει των ως άνω θέσεων, η κα Κούβελα αναφέρθηκε στις πολιτικές, τις δράσεις, τις πρωτοβουλίες και τις συνέργιες της ΓΓΙΦ υπέρ των γυναικών προσφύγων και μεταναστριών, αναφερόμενη, ενδεικτικά:

 

  • Στη συμπερίληψη δράσεων και προτάσεων για το προσφυγικό στο «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ.

 

  • Στην υπογραφή του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τη Γενική Γραμματεία Υποδοχής, τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας, το Κέντρο Ερευνών για θέματα Ισότητας, την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας, την Κεντρική ένωση Δήμων Ελλάδας, το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης για την αρτιότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που βιώνουν οι γυναίκες πρόσφυγες και μετανάστριες και τα παιδιά τους στη χώρα μας, καθώς και στη συγκρότηση Ομάδας Διοίκησης Έργου (ΟΔΕ) για το συντονισμό και την παρακολούθηση του έργου της ΓΓΙΦ και των άλλων συναρμόδιων φορέων σχετικά με το ζήτημα του προσφυγικού.

 

  • Στην υπογραφή Μνημονίου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ με την Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες στην Ελλάδα για την υιοθέτηση κοινών δράσεων για την προστασία και την προσωρινή στέγαση, την παροχή πληροφοριών και υποστήριξης προς τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους, που βρίσκονται σε κίνδυνο ή είναι θύματα βίας ή πολλαπλών διακρίσεων, καθώς και στη συνεργασία της ΓΓΙΦ και με άλλους διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκά συγχρηματοδοτούμενα προγράμματα.

 

  • Στην αξιοποίηση του δικτύου δομών για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους με την εχέμυθη και δωρεάν παροχή των υπηρεσιών εκ μέρους όλων των δομών του δικτύου (Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες Φιλοξενίας Γυναικών).

 

  • Στις επισκέψεις των στελεχών της ΓΓΙΦ στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων, στις κοινωνικές προσφορές της σε αυτά, αλλά και στη συνεχή προσπάθεια εξοικείωσης των γυναικών προσφύγων και των παιδιών τους με την τον ελληνικό πολιτισμό (διοργάνωση εκδρομών -σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής, την «Αλληλεγγύη για όλους» και τις «Αθέατες Γυναίκες»- σε ιστορικές κοιτίδες πολιτισμού της χώρας μας, συμμετοχή των γυναικών προσφύγων στο 1ο Φεστιβάλ Ισότητας της ΓΓΙΦ, σε μουσικοχορευτικές εκδηλώσεις, εκθέσεις κ.α.).

 

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Σε πείσμα των καιρών, οι δυσκολίες των οποίων συχνά προτάσσουν εσωστρέφεια, συρρίκνωση και απομόνωση, με το έργο μας στην ΓΓΙΦ λειτουργούμε εξωστρεφώς και  αλληλέγγυα, προάγοντας συνεχώς την ισότητα ως πανανθρώπινη αξία, ιδεώδες, ιδανικό και αναφαίρετο δικαίωμα όλων μας» και συμπλήρωσε ότι: «Ταυτόχρονα, επισημαίνουμε την ανάγκη εύρεσης μια συνολικής, ευρωπαϊκής, λύσης για το προσφυγικό, η οποία θα εμφορείται από τια αρχές και τις αξίες της ισότητας των φύλων, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, της αξιοπρέπειας και της δημοκρατίας, χωρίς να υψώνονται κάγκελα και φρούρια ξενοφοβίας – κάτω από την πίεση των ακροδεξιών αντιλήψεων και του ρατσισμού, των πολιτικών εχθρότητας και επιθετικότητας που, δυστυχώς, μεγεθύνονται καθημερινά και ρίχνουν σκιά στη δημοκρατία μας».

 

Συνολικά, η Ημερίδα διεξήχθη ιδιαίτερα επιτυχώς, διατηρώντας αμείωτο το ενδιαφέρον του κοινού καθ΄ όλη τη διάρκεια της παρουσίασης των εργασιών της, ενώ μέσα από τις παρεμβάσεις και τον εποικοδομητικό διάλογο που αναπτύχθηκε, αναδείχθηκε για ακόμη μια φορά η ανάγκη εμπλουτισμού, εντατικοποίησης και εξέλιξης της συνεργασίας μεταξύ των περισσότερων δυνατών φορέων, προκειμένου για την καλύτερη αντιμετώπιση  των έμφυλων, αλλά και των λοιπών ζητημάτων που σχετίζονται με το προσφυγικό.

 

ΟΜΙΛΙΑ ΓΓΙΦ ΣΤΗΝ ΗΜΕΡΙΔΑ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ 15-10-2018

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ_ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΓΙΦ_ΓΥΝΑΙΚΕΣ_ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

ΥΦ.ΕΣ Γραφείο Τύπου                                                                    ΓΓΙΦ Γραφείο Τύπου

Αθήνα: κ.: 6994 980766,                                                                     Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/

Τηλ.  213 1364432, 213 1364935.                                                      Τηλ. 2131511102
Δ/νση: Σταδίου 27 και Δραγατσανίου 2,                                         Ε-mail: gramggif@isotita.gr
Τ.Κ.: 101 83. m.: press.ifipourgos@ypes.gr

Comments are closed.