Δελτίο Τύπου – Κατάμεστη η αίθουσα της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και φύλου της Γ.Γ.Ι.Φ. στην εκδήλωση για την γυναικεία ποίηση από την Λατινική Αμερική

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Κατάμεστη η αίθουσα της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της Γ.Γ.Ι.Φ. στην εκδήλωσηγια την γυναικεία ποίηση από την Λατινική Αμερική

 

Στο πλαίσιο των δράσεων εξωστρέφειας και ευαισθητοποίησης της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων για τα θέματα της έμφυλης ισότητας και προς τιμήν την 8ης Μαρτίου –Παγκόσμιας Ημέρας των Γυναικών, πραγματοποιήθηκε στις 18/3/2019 στα νέα γραφεία της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου με μεγάλη επιτυχία, η εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκα – Ποίηση – Λατινική Αμερική».

Σε μια ιδιαίτερη, κατά γενική ομολογία, εκδήλωση στην οποία συναντήθηκαν διαφορετικοί πολιτισμοί και κουλτούρες, παρουσιάστηκαν ποιήματα γυναικών από χώρες της Λατινικής Αμερικής, τα οποία απήγγειλαν εξαιρετικά οι κυρίες  Genoveva Bernard de Roidis, Susana Vásquez, MaríaInés Carpi, María Mercedes Ortega, MaríaInés Garnica, Natalia Soto, Nancy Herebia, Helen Lambrinos, Anahí Riquelme, Νίνα Αγγελίδου, Estela M. Carballo, Elia Ramírez.

Την επιμέλεια της επιλογής ποιημάτων ανέλαβε η κα Elia Ramírez Rouvalis, ενώ η ηθοποιός Μάγδα Κατσιπάνου έκανε την απαγγελία στα Ελληνικά. Τη βραδιά έντυσε μουσικά το συγκρότημα από το Περού, Son Latinos και η Vivian Dure Prado με την άρπα της.

Όπως επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα στον σύντομο χαιρετισμό της στην αρχή της εκδήλωσης, «Παράλληλα με τη συνεχή διεύρυνση των πεδίων δράσεων και συνεργασιών μας, εμμένουμε στη σπουδαιότητα της στήριξης και ανάδειξης της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας ως αντίδοτο στις έμφυλες ανισότητες και τους αποκλεισμούς».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εν λόγω εκδήλωση αποτελεί την πρώτη από μια σειρά εκδηλώσεων που θα ακολουθήσουν στις νέες εγκαταστάσεις της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου και εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης προσπάθειας της ΓΓΙΦ να υπερβεί τις ανισότητες λόγω φύλου και τις πολλαπλές διακρίσεις  στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού. Ταυτόχρονα, στοχεύει και στην ανάδειξη του έργου, των δράσεων και του υλικού της Βιβλιοθήκης της ΓΓΙΦ, που είναι η μοναδική οργανωμένη, ειδική σε θέματα ισότητας και φύλου βιβλιοθήκη της χώρας.

                Συνολικά, η εκδήλωση στέφθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, καταφέρνοντας να γειτνιάσει πολιτισμικά  ανθρώπους όλων των ηλικιών και από διάφορες χώρες του κόσμου, παράμετρος που λειτουργεί ιδιαίτερα υποστηρικτικά στον αγώνα για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων εν γένει.

Τα ποιήματα που απαγγέλθηκαν με τη μετάφρασή τους στα ελληνικά, συγκεντρώθηκαν σε ειδικό έντυπο για την εκδήλωση, το οποίο επιμελήθηκε η Προϊσταμένη της Βιβλιοθήκης, Ντίνα Πεντάρχου και είναι αναρτημένα και σε ηλεκτρονική μορφή στην παρακάτω διεύθυνση από τον ιστότοπο της ΓΓΙΦ.

 

http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2019/03/Γυναίκα-Ποίηση-Λατινική-Αμερική.pdf

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                              Το  Γραφείο Τύπου, 20/3/2019

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.