Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, στο δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα, στο Δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών

«Ο αγώνας μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνάμα η ενθάρρυνσή τους για την εμπλοκή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία»

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στο Δεύτερο Πανελλήνιο Συνέδριο Αιρετών Γυναικών με θέμα: «Αυτοδιοικητικές – Ευρωεκλογές: Οι γυναίκες μπροστά», που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην έδρα της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝΠΕ), στην Αθήνα.

Τονίζοντας εξ’ αρχής ότι η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στα κέντα λήψης των αποφάσεων συνιστά πεδίο άμεσης προτεραιότητας και ταυτόχρονα αυτοτελή άξονα του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε ενδεικτικά σε ορισμένες πολιτικές και δράσεις της Γραμματείας, που λειτουργούν υποστηρικτικά προς αυτή την κατεύθυνση, όπως:

  • H λειτουργία του Μηχανισμού-Δομής Παρακολούθησης της Ισότητας των Φύλων της ΓΓΙΦ («Παρατηρητήριο») και η σύνταξη Ετήσιων Εκθέσεων από την ΓΓΙΦ για την παρακολούθηση της εφαρμογής των πολιτικών ισότητας σε όλο το πλέγμα της δημόσιας δράσης.
  • Η λειτουργία της ηλεκτρονικής εφαρμογής για την ποσόστωση του φύλου στα συλλογικά όργανα του Δημοσίου, των Ο.Τ.Α., των Ν.Π.Δ.Δ. και των Ν.Π.Ι.Δ. της ΓΓΙΦ.
  • Η προσπάθεια καταπολέμησης του γλωσσικού σεξισμού, τόσο με την έκδοση της εγκυκλίου για την υπέρβαση του «γλωσσικού σεξισμού και την ένταξη της διάστασης του φύλου στα διοικητικά έγγραφα, όσο και του «Οδηγός χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα».
  • Η διεύρυνση της υπογραφής της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές κοινωνίες, με στόχο την υπογραφή της από όλους τους Δήμους της χώρας.
  • Η επιτυχία της αύξησης της ποσόστωσης φύλου κατά 40% στα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια, που είναι πια νόμος του κράτους με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη.
  • Η επέκταση του εν λόγω ποσοστού και στα ψηφοδέλτια των Βουλευτικών εκλογών ανά εκλογική περιφέρεια και όχι στο σύνολο της επικράτειας (που ίσχυε μέχρι σήμερα) με το νέο υπό ψήφιση νομοσχέδιο «για την ουσιαστική ισότητα των φύλων και την καταπολέμηση τη έμφυλης βίας».
  • Η τροποποίηση του άρθρου 282 του ν.3852/2010, από την οποία προσφέρεται στην ΚΕΔΕ και στην ΕΝΠΕ η δυνατότητα λειτουργίας Αυτοτελών Γραφείων Ισότητας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και προσωπικό, τουλάχιστον με δυο υπαλλήλους των Δήμων και των Περιφερειών το καθένα, αντίστοιχα.
  • Η θεσμοθέτηση της Δημοτικής Επιτροπής Ισότητας με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και μέλη, της οποίας, η λειτουργία, ο τρόπος επιλογής των μελών και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια για την οργάνωση και λειτουργία της, καθορίζεται με απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.
  • Η αναβάθμιση της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας ως προς τη σύνθεση και τις αρμοδιότητές της και η συγκρότηση Αυτοτελούς Γραφείου Ισότητας σε κάθε Περιφέρεια που υπάγεται στον/στην Περιφερειάρχη με συγκεκριμένες αρμοδιότητες και δύο τουλάχιστον υπαλλήλους.
  • Η θέσπιση κύρωσης περί μη νόμιμης συγκρότησης των συλλογικών οργάνων της διοίκησης , όταν δεν τηρείται το οριζόμενο ποσοστό.
  • Η προετοιμασία ηλεκτρονικού υποστηρικτικού υλικού (e-υλικό) της ΓΓΙΦ περί γυναικείας συμμετοχής στις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις που, μαζί με τη γενικότερη καμπάνια, στοχεύουν στη μέγιστη συμβολή για την εκλογή γυναικών,  φτάνοντας η ξεπερνώντας ακόμη και το 40%.

Τέλος, υπενθυμίζοντας ότι στη μέτρηση της πολιτικής εξουσίας συμβάλλουν καταλυτικά και οι έμφυλοι δείκτες, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: ««Aπό την ενεργό συμμετοχή των γυναικών στον πολιτικό στίβο, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων, αλλά και στους περισσότερες δυνατούς τομείς του βίου μας, αναμένεται η κατάρρευση της γυάλινης οροφής, η υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων και η πρόοδος σε επίπεδο κοινωνικής δικαιοσύνης και συνοχής. Ως εκ τούτου, ο αγώνας μας για την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και συνάμα η ενθάρρυνσή τους για την εμπλοκή τους στο πολιτικό γίγνεσθαι είναι κάτι περισσότερο από αναγκαία».

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ Φ. Κούβελα -25.02.2019

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                       Το  Γραφείο Τύπου, 25/2/2019

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.