Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φ. Κούβελα, στην διημερίδα με θέμα την συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην διημερίδα με θέμα: 

«Έμφυλες διακρίσεις, ταυτότητα φύλου και σεξουαλικότητα: Η συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού»

 

Επιμένουμε στη δημιουργία δημοκρατικών σχολείων, ασφαλή για όλες και όλους, που θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες, προάγοντας την ελευθερία και την ισότητα όλων.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε χαιρετισμό κατά την έναρξη της διημερίδας με θέμα: «Έμφυλες διακρίσεις, ταυτότητα φύλου και σεξουαλικότητα: Η συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού», που συνδιοργανώθηκε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά των ναρκωτικών (26 Ιουνίου) από το Τμήμα Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, το Τμήμα Πρόληψης, το Τμήμα Εφαρμογών Πρόληψης και το Κέντρο Εκπαίδευσης και Εποπτείας του ΟΚΑΝΑ και πραγματοποιείται κατά το διήμερο 20-21/6/2019 στο 1o ΕΠΑΛ Αγίας Παρασκευής. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι η συμβολή της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) στην υλοποίηση της εν λόγω Ημερίδας υπήρξε σημαντική, τόσο σε επίπεδο οργάνωσης, όσο και δομής και θεματικών, αντίστοιχα.

Η Γενική Γραμματέας, αναγνωρίζοντας εξ’ αρχής την άρρηκτη σύνδεση των θεματικών της Ημερίδας με τους πυλώνες του έργου της ΓΓΙΦ συνολικά, έκανε λόγο για επιμέρους δράσεις, πρωτοβουλίες και συνεργασίες της ΓΓΙΦ στον τομέα της εκπαίδευσης, που θέτουν στο επίκεντρό τους την συμπεριληπτική εκπαίδευση ως πολιτική πρόληψης του σχολικού αποκλεισμού υπό το πρίσμα της άρσης των έμφυλων ανισοτήτων εν γένει.

Ενδεικτικές αυτών των δράσεων είναι η αρωγή της ΓΓΙΦ στην εισαγωγή, αλλά και την διεξαγωγή της Θεματικής Εβδομάδας στα σχολεία, η βαρύτητα από άποψη πόρων και ανθρώπινου δυναμικού στην υλοποίηση πολιτικών με διάχυση ζητημάτων φύλου και αξιοποίηση του φύλου ως  ερμηνευτική κατηγορία στην πρωτοβάθμια και την  δευτεροβάθμια εκπαίδευση βάσει του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, αλλά και οι πολλαπλές δράσεις ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης και εξωστρέφειας της ΓΓΙΦ στον τομέα της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της πρόληψης, της δημιουργίας εκπαιδευτικών προγραμμάτων παρέμβασης, γνωστικών αντικειμένων που αφορούν στην αποδοχή της διαφορετικότητας και της σεξουαλικής ενημέρωσης και εκπαίδευσης με ανάλογη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών, αντίστοιχα. Πρόσθεσε δε ότι σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΙΦ κατέθεσε μια δέσμη μέτρων και προτάσεων που αφορούν στο σύνολο της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, θεματική που αποτέλεσε και το αντικείμενο εισήγησης στην Ημερίδα εκ μέρους της κας Εύας Σπαθάρα, στελέχους της ΓΓΙΦ.

Σε αυτό το πλαίσιο, η κα Κούβελα επεσήμανε τον κομβικό ρόλο της εκπαίδευσης ως προς την παραγωγή, αναπαραγωγή κυρίαρχων στερεοτυπικών σεξιστικών λόγων και πρακτικών που επιτελείται ποικιλοτρόπως μέσω της αγωγής των παιδιών μας, επισημαίνοντας, από την άλλη, και την δυναμική που μπορεί να παραχθεί στην εκπαίδευση προς μια ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση.

Γενικότερα, η Γενική Γραμματέας επεσήμανε ότι ως προς την νομοθετική κατοχύρωση της ισότητας, με στόχο την ισότιμη διασφάλιση για όλους και όλες,  έχουν γίνει αναλογικά τόσα μέσα στα τελευταία τέσσερα χρόνια, όσα ποτέ άλλοτε έως σήμερα, γεγονός που κάνει την ΓΓΙΦ υπερήφανη για το συνεχές και αδιάλειπτο έργο της προς πάσα κατεύθυνση, όπου εμφανίζονται έμφυλες ανισότητες.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι «Οφείλουμε όλοι και όλες να συμβάλουμε στην διαμόρφωση ενός συστήματος αξιών, διαπνεόμενο από τις αρχές της ισότητας, της αμοιβαιότητας, της αλληλεγγύης και του σεβασμού προς την ανθρώπινη ύπαρξη, ανεξάρτητα και πέρα από οποιαδήποτε ταξινομική, σεξιστική, άνιση και ρατσιστική διάκριση και επιμένουμε στη δημιουργία δημοκρατικών σχολείων, ασφαλή για όλες και όλους, που θα παρέχουν ίσες ευκαιρίες, προάγοντας την ελευθερία και την ισότητα όλων».

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ Φ.Κούβελα στη Διημερίδα ΟΚΑΝΑ 20.06.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                             Το  Γραφείο Τύπου,  20/6/2019

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.