Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φ. Κούβελα, στην εκδήλωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το trafficking

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του Δήμου Αγίας Παρασκευής για το trafficking

Υποχρεούμαστε, ως κράτος δικαίου, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική αφύπνιση όλων μας για τη σοβαρότητα του προβλήματος της ανθρώπινης εκμετάλλευσης.

 

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση με θέμα  «Συμβαίνει και εδώ – Το έγκλημα της εμπορίας ανθρώπων συμβαίνει στην Ελλάδα σήμερα. Γίνε μέρος της λύσης», που διοργανώθηκε από τον Δήμο Αγίας Παρασκευής και πραγματοποιήθηκε στις 8/4/2019.

Η Γενική Γραμματέας, ορίζοντας εξ’ αρχής το περιεχόμενο της θεματικής ως  μια μορφή εγκλήματος, επεσήμανε ότι «οφείλουμε όλες και όλοι μας να συμπράξουμε, προκειμένου να το αντιμετωπίσουμε και να βάλουμε οριστικό τέλος σε αυτό». Περαιτέρω, έκανε λόγο για τις πολιτικές, τις δράσεις και τις συμπράξεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) προς αυτή την κατεύθυνση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων το έργο της για:

 

  • την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών και των πολλαπλών διακρίσεων που αυτές υφίστανται, μέσω της άρτιας λειτουργίας του Πανελλαδικού Δικτύου δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της έμφυλης βίας (24ωρη Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες Φιλοξενίας).

 

  • την αντιμετώπιση της εμπορίας ανθρώπων, μέσα από την έμπρακτη προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων για την καταπολέμηση της βίας, τη βελτίωση της νομοθεσίας σχετικά με την εμπορία ανθρώπων (trafficking) και τη λήψη νομοθετικών μέτρων για την ποινική δίωξη όσων εμπλέκονται στη διακίνηση και εμπορία γυναικών και ανηλίκων, αλλά και των χρηστών (πελατών), με παράλληλη, ουσιαστική και πολυεπίπεδη υποστήριξη των θυμάτων.

 

  • Την ύπαρξη δυο νέων, καινοτόμων, νόμων του κράτους για την συνολική αντιμετώπιση των έμφυλων ζητημάτων και την προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων με όρους ισότητας. Πρόκειται για την «Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) και την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμησης της έμφυλης βίας».

 

 

  • Την έμπρακτη προσπάθεια της ΓΓΙΦ για την καταπολέμησης της πορνείας, υπό το πρίσμα της θέσης της ότι η πορνεία δεν αποτελεί επάγγελμα και ότι και το άμεσα σχετιζόμενο trafficking υπό την οπτική του φύλου, επισημαίνουν τη θέαση των φαινομένων αυτών ως μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και ως κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των θυμάτων. Περεταίρω, τονίστηκε ότι τόσο η πορνεία, όσο και η παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων, που στοχεύει στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση, συνιστούν μια σύγχρονη και συνάμα αποκρουστική μορφή του δουλεμπορίου.

 

 

Κλείνοντας, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Όλες οι προαναφερθείσες αναφορές συνηγορούν υπέρ της αναγκαιότητας συστράτευσης όλων μας, προκειμένου το trafficking και η βία κυρίως κατά των γυναικών να περιέλθουν επιτέλους στη λήθη και να αποτελέσουν οριστικό παρελθόν» και συμπλήρωσε ότι: «Ταυτόχρονα, υποχρεούμαστε, ως κράτος δικαίου, να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πρόληψη, ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και την κοινωνική αφύπνιση όλων μας για τη σοβαρότητα του προβλήματος της ανθρώπινης εκμετάλλευσης».

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ στην εκδήλωση στο Δήμο Αγίας Παρασκευής για την Εμπορία Ανθρώπων 08.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                       Το  Γραφείο Τύπου,  9/4/2019

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.