Δελτίο Τύπου – Η παρουσία της ΓΓΙΦ στην Ημερίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου και της Ενωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για την ενδοοικογενειακή βία

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Η παρουσία της ΓΓΙΦ στην Ημερίδα της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου

και της Ένωσης Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων για την ενδοοικογενειακή βία

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην ημερίδα με θέμα: «Ενδοοικογενειακή βία – Κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά», που διοργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και την Ένωση Ποινικολόγων και Μαχόμενων Δικηγόρων και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 21/10/2017, στην αίθουσα εκδηλώσεων του ΔΣΑ.

Η Γενική Γραμματέας, επεσήμανε ότι οι θεματικές της ημερίδας βρίσκονται σε άρρηκτη σύνδεση με ένα μεγάλο εύρος του έργου της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, το οποίο στοχεύει στην καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και εν γένει της βίας κατά των γυναικών, καθώς και στη στήριξή τους για αρμονική επανένταξη στην κοινωνία.

Υπ’ αυτό το πρίσμα, αναφέρθηκε εκτενώς στις συναφείς δράσεις της ΓΓΙΦ, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, την αποτελεσματικότητα των δημόσιων δομών  που εποπτεύει η ΓΓΙΦ, οι οποίες προσφέρουν δωρεάν υπηρεσίες σε γυναίκες που έχουν υποστεί οποιαδήποτε μορφή βίας,  όπως της 24ωρης γραμμής SOS 15900, των  Συμβουλευτικών  Κέντρων και των Ξενώνων Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα. Eπίσης, αναφορά έκανε και στο νέο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016 – 2020 της ΓΓΙΦ, όπου η εξάλειψη της βίας συνιστά άξονα προτεραιότητας.

Ιδιαίτερη μνεία έγινε και στην «Σύμβαση του Συμβούλιου της Ευρώπης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας» (γνωστής ως Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης), για την οποία η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι η ΓΓΙΦ επεξεργάστηκε και προετοίμασε την ενσωμάτωσή της στο εθνικό μας δίκαιο, κατέληξε σε  συγκεκριμένο πόρισμα όπου στη συνέχεια το υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων μετέτρεψε σε νομοσχέδιο το οποίο θα μπει προς ψήφιση το επόμενο διάστημα στη Βουλή.

Ειδικότερα, για την Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης η κα Κούβελα ανέφερε ότι η αποτελεί σημαντικό βήμα στη μακρόχρονη και σταθερή προσπάθεια να εξασφαλιστεί ο σεβασμός των δικαιωμάτων των γυναικών, οι ρυθμίσεις της εκκινούν από την παραδοχή ότι το κοινωνικό φύλο αποτελεί τη βάση ανάπτυξης προσβλητικών, επιθετικών και βίαιων συμπεριφορών που απομειώνουν την κοινωνική παράσταση των θυμάτων, θίγουν την προσωπικότητά τους και συχνά επιφέρουν σοβαρές ψυχοσωματικές βλάβες ακόμα και το θάνατο.

 Επιπλέον, επεσήμανε ότι η ΓΓΙΦ είναι πλέον ο επίσημος κρατικός φορέας που παρακολουθεί, υλοποιεί και αξιολογεί τις πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης όλων των μορφών βίας που καλύπτονται από την εν λόγω Σύμβαση, καθώς επίσης και ότι είναι υπεύθυνη να συντονίζει την συλλογή στοιχείων, την ανάλυση και επεξεργασία τους και, εν συνεχεία, τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων τους.

Τέλος, η Γενική Γραμματέας, αφού τόνισε τις ανησυχητικές διαστάσεις της βίας κατά των γυναικών και τις δυσμενέστατες συνέπειές τους για τις ίδιες, τα παιδιά τους, αλλά και την κοινωνία μας, δήλωσε ότι : «Χρειάζονται συνέργειες και συλλογικές δράσεις που θα στοχεύουν στην αντιμετώπιση κομβικών θεμάτων για την κοινωνία μας, όπως είναι η εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Η προσπάθεια της ΓΓΙΦ είναι καθημερινή, τα αποτελέσματά της ορατά και τα σύνορα της δράσης της ανοιχτά. Προς αυτή την κατεύθυνση, συνεχίζουμε το έργο μας χωρίς περισπασμούς και ασυνέχειες ».

 

Εισήγηση ΓΓΙΦ – 21.10.2017

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      Το  Γραφείο Τύπου, 23/10/2017

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.