Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΓΓΙΦ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης της Ισότητας των Φύλων

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΓΓΙΦ για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία ως μοχλός ανάπτυξης της Ισότητας των Φύλων

 

 

Ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με θέμα: «Η Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία μοχλός ανάπτυξης της Ισότητας των Φύλων», που πραγματοποιήθηκε στις 3/4/2019 στο Αμφιθέατρο της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.

Η εν λόγω ημερίδα της ΓΓΙΦ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ 2014-2020.

Στην έναρξη της ημερίδας, χαιρετισμό απηύθυνε η Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια για κρατικές πολιτικές έμφυλης ισότητας. Στον χαιρετισμό της, η Υφυπουργός Εσωτερικών μεταξύ άλλων τόνισε πως: «τα τελευταία τέσσερα χρόνια η κυβέρνηση καταβάλει μια τιτάνια προσπάθεια σε όλα τα επίπεδα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση, να βελτιωθούν όλοι οι οικονομικοί δείκτες, να μειωθεί η ανεργία από την οποία πλήττονται κυρίως οι νέοι και οι γυναίκες, να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και το κύρος της χώρας, να αντιμετωπιστούν φαινόμενα διαφθοράς, να λυθούν προβλήματα δεκαετιών και να δημιουργηθεί ένα στέρεο κοινωνικό κράτος με επίκεντρο τον άνθρωπο. Ιδιαίτερα τον πιο αδύναμο, τον πιο ευάλωτο, τον πιο σκληρά δοκιμαζόμενο την τελευταία δεκαετία.» Για να συμπληρώσει πως: «τους μήνες που απομένουν θα προσπαθήσουμε να δημιουργήσουμε μία βάση για το μέλλον σχετικά με τα θέματα ισότητας, πέρα από την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, με επικέντρωση στην ενίσχυση της γυναικείας συνεταιριστικής επιχειρηματικότητας, των γυναικείων επιχειρήσεων εν γένει, καθώς και αυτών της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας, ως πολύ καλό και ελπιδοφόρο πεδίο για τις γυναίκες».

 

Στην Ημερίδα υπήρξε εκπροσώπηση του Προέδρου της Βουλής κ. Ν. Βούτση από τη Βουλευτή Σερρών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Α. Σταμπουλή, ενώ από πλευράς Ελληνικού Κοινοβουλίου τις εργασίες χαιρέτησε η Βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Χ. Καφαντάρη.

 

Όπως ανακοίνωσε η κ. Α. Σταμπουλή, η Εθνική Αντιπροσωπεία θα πραγματοποιήσει συζήτηση και θα παρακολουθεί την εφαρμογή των αποτελεσμάτων παραγωγικότητας των Κ.ΑΛ.Ο και ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ, ενώ από την πλευρά της η κ. Χ. Καφαντάρη τόνισε την ξεχωριστή θέση που έχουν πάντα στη δημόσια διαβούλευση οι Γυναικείοι Συνεταιρισμοί, Οργανώσεις και πρωτοβουλίες Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας.

Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινή Κούβελα, στην εισήγησή της αναφέρθηκε εκτενώς στο νέο νόμο 4604/2019 για την «Προώθηση της ουσιαστικής ισότητας των φύλων, πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας». Παράλληλα, έκανε λόγο και για την συνεργασία της ΓΓΙΦ με την Ειδική Γραμματεία Κ.ΑΛ.Ο, καθώς και τις δράσεις της ΓΓΙΦ στον τομέα της Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας. Κλείνοντας την εισήγησή της, η Γενική Γραμματέας τόνισε ότι: «Οι παράμετροι στις οποίες αναφέρθηκα αναδεικνύουν την άρρηκτη σύνδεση των πεδίων της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας με τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, ώστε να μπορεί, πράγματι, να προσληφθεί ως μοχλός ανάπτυξής της. Την ίδια στιγμή, η εφαρμογή του νόμου 4604/2019 μπορεί να συμβάλλει καταλυτικά και συνολικά στον γενικότερο αγώνα μας για την υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων και την καταπολέμηση της έμφυλης βίας».

Παρέμβαση υπήρξε επίσης από τον Ειδικό Γραμματέας Κ.ΑΛ.Ο κ. Ε. Νικολαϊδη, σχετικά με τα πλεονεκτήματα της Κοινωνικής Οικονομίας για την Ισότητα των φύλων με βάση τις αξίες και τις Αρχές δημοκρατικής λειτουργίας πάνω στις οποίες δομήθηκε και λειτουργεί.

Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις των ομιλητριών και ομιλητών, καθώς και οι καίριες παρεμβάσεις, ερωτήσεις και τοποθετήσεις που εκφράστηκαν στο τέλος της Ημερίδας, συνέβαλαν στη δημιουργία ενός γόνιμου και εποικοδομητικού διαλόγου, τα συμπεράσματα του οποίου πρόκειται να ληφθούν υπόψη και να αξιολογηθούν, προκειμένου για την ένταξή τους στις πολιτικές ισότητας των φύλων.

 

Ομιλία Υφυπουργού στην Ημερίδα Κ.ΑΛ.Ο 03.04.2019

Ομιλία της ΓΓΙΦ, Φ.Κούβελα στην Ημερίδα Κ.ΑΛ.Ο 03.04.2019

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                   Το  Γραφείο Τύπου, 4/4/2019

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.