ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ – Εκδήλωση 8 Μαρτίου με θέμα Γυναίκες και Συνδικαλισμός

Η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας και το Ινστιτούτο Μικρών Επιχειρήσεων (ΙΜΕ) ΓΣΕΒΕΕ τιμούν την Ημέρα της Γυναίκας πραγματοποιώντας την εκδήλωση με θέμα «Γυναίκες και συνδικαλισμός». Η παρούσα εκδήλωση εντάσσεται σε μια σειρά εκδηλώσεων και πρωτοβουλιών που διενεργούνται από τη ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ σε όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο ανακήρυξης του «2019» ως έτος εορτασμού των 100 χρόνων της.

Η εκδήλωση αποσκοπεί, τόσο στην ιστορικά αναδρομική παρουσίαση του ρόλου και της δράσης των γυναικών στον χώρο των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων, που εκπροσωπεί η ΓΣΕΒΕΕ, όσο και την ανάδειξη των προκλήσεων που συνεχίζουν να υφίστανται και την αναζήτηση προοπτικών, προτάσεων και λύσεων αναφορικά με τη γυναικεία επιχειρηματικότητα και εκπροσώπηση των γυναικών στον συνδικαλιστικό χώρο, στη σύγχρονη εποχή.

Πολλές δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από αγώνες, κινήματα και διεκδικήσεις έχουν περάσει από την εποχή που η εκλογή της Ελ. Κωνσταντοπούλου ως «Προεδρίνας» στο σωματείο Ζαχαροπλαστών Αθηνών απετέλεσε «…ιστορικόν δια τα επαγγελματικά χρονικά γεγονός…», όπως αναφέρθηκε στην εφημερίδα «Μέλλον» το 1936. Πολύς καιρός πάει επίσης από τότε που η αξία της γυναικείας εργασίας υποτιμούνταν, χαρακτηριζόμενη ως μαζική, φθηνή και κακής ποιότητας, με βάση «έμφυτα χαρακτηριστικά», αποδιδόμενα στο γυναικείο φύλο, με τους άνδρες να κατέχουν κυριότερες και ιεραρχικά ανώτερες θέσεις ακόμα και σε «γυναικοκρατούμενους» επαγγελματικούς κλάδους. Η «ευρύτητα αντιλήψεως» ήταν αυτή που καθιστούσε υποδεέστερη την ποιότητα της δουλειάς των μοδιστρών, σύμφωνα με άρθρο του προέδρου του σωματείου βιοτεχνών γυναικείας αμφιέσεως στην εφημερίδα «Βιοτέχνης» το 1940.

Ποια είναι όμως η κατάσταση σήμερα, τον 21ο αιώνα, μια εποχή όπου η ευαισθητοποίηση και δέσμευση για το ζήτημα της ισότητας των φύλων στην εργασία και την κοινωνία είναι τόσο εμφανής σε εθνικές και διεθνείς δημόσιες συζητήσεις, όσο ποτέ άλλοτε; Μια εποχή που από πολλές, και επίσημες, πλευρές έχει χαρακτηριστεί και ως ο αιώνας των γυναικών επιχειρηματιών;

Όπως φαίνεται στην πράξη, οι ανισότητες των φύλων, κυρίως στους τομείς της εκπροσώπησης των γυναικών σε κέντρα λήψης αποφάσεων, καθώς και στον εργασιακό και οικονομικό τομέα, παρουσιάζουν ιδιαίτερη ανθεκτικότητα. Επιπλέον, τα έμφυλα στερεότυπα, που οδηγούν σε υπερσυγκέντρωση της επιχειρηματικής δραστηριοποίησης των γυναικών σε κλάδους χαμηλής ανταγωνιστικότητας και βιωσιμότητας και η έλλειψη μέτρων και ουσιαστικής δέσμευσης για εξισορρόπηση προσωπικής/οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, καθιστούν την πορεία των γυναικών επιχειρηματιών και αυτοαπασχολουμένων ιδιαιτέρως δυσχερή.

Η ΓΣΕΒΕΕ και το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, αφουγκράζονται την ουσιαστική αυτή  βραδύτητα προόδου σε θέματα ισότητας των φύλων, προσπαθώντας με τις δράσεις της να συμβάλλει ουσιαστικά στην καταπολέμηση των έμφυλων στερεοτύπων, την ενδυνάμωση των γυναικών επιχειρηματιών και την εκπροσώπησή τους στα κέντρα λήψης αποφάσεων.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα την Παρασκευή 8 Μαρτίου, Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, στην Αθήνα, στο Αμφιθέατρο της ΓΣΕΒΕΕ, Αριστοτέλους 46, στις 11:00. Την εκδήλωση θα χαιρετήσουν ο Πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Γιώργος Καββαθάς και η Γενική Γραμματέας Ισότητας κα Φωτεινή Κούβελα.

 

Πρόσκληση ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

Πρόγραμμα ΓΣΕΒΕΕ και ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ

 

 

Comments are closed.