Δελτίο Τύπου – Συμμετοχή της ΓΓΙΦ στην 3η Ευρεία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Αστυνομικών Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Συμμετοχή της ΓΓΙΦ στην 3η Ευρεία Πανελλαδική

Συνδιάσκεψη Αστυνομικών Γυναικών

 

 

Την Τετάρτη 21 Μαρτίου 2018 η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, συμμετείχε στην 3η Ευρεία Πανελλαδική Συνδιάσκεψη Αστυνομικών Γυναικών που διοργάνωσε η Γραμματεία Γυναικών της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, με βασικό θέμα την κακοποίηση γυναικών και τον ρόλο της Αστυνομίας.

Η Γενική Γραμματέας τόνισε την άμεση αναγκαιότητα αντιμετώπισης και εξάλειψης της βίας κατά των γυναικών, αναφερόμενη και στην «Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας και προσαρμογή της ελληνικής νομοθεσίας», που έχει κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Η κ. Κούβελα επεσήμανε ότι η αντιμετώπιση της έμφυλης βίας αποτελεί βασικό άξονα προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020) και αναφέρθηκε στις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η ΓΓΙΦ προς αυτή την κατεύθυνση με συνεργασία και εκπροσώπηση σε αυτές και της ΕΛ.ΑΣ.. Ενδεικτικά αναφέρονται:

  • Η υποστήριξη γυναικών – θυμάτων βίας και trafficking με ενίσχυση και αναβάθμιση του ολοκληρωμένου δικτύου δομών αρωγής και υποστήριξης των θυμάτων έμφυλης βίας
  • Η ήδη υπάρχουσα συνεργασία με τις Αστυνομικές Αρχές και η δυνατότητα παραπομπής σε Συμβουλευτικά Κέντρα, Ξενώνες και άλλες υποστηρικτικές δομές για γυναίκες-θύματα βίας καθώς και η συνεργασία για την χάραξη εθνικής στρατηγικής, την επεξεργασία και διατύπωση προτάσεων και νομοθετικών παρεμβάσεων
  • Η σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου από την ΓΓΙΦ για την καταπολέμηση της πορνείας  και η διοργάνωση Ημερίδας στις 27/4 για την παρουσίαση των θέσεων της ΓΓΙΦ για την αντιμετώπιση του φαινομένου της πορνείας με βάση το Σκανδιναβικό μοντέλο.
  • Η σύσταση Ομάδας Διοίκησης Έργου για την έμφυλη βία στον κυβερνοχώρο με σκοπό την ευαισθητοποίηση, πρόληψη και αντιμετώπιση της έμφυλης βίας μέσω διαδικτύου

Περαιτέρω, η Γενική Γραμματέας προχώρησε στην κατάθεση ολοκληρωμένων προτάσεων  για την αντιμετώπιση της Ενδοοικογενειακής βίας, μεταξύ των οποίων:

  • Η ενημέρωση εκ νέου των Αστυνομικών Τμημάτων αναφορικά με την Αστυνομική Διαταγή για τον χειρισμό υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας, μετά τη διαπίστωση του ακατάλληλου χειρισμού ανάλογων περιστατικών από αστυνομικά τμήματα.
  • Η σύσταση Κεντρικής Υπηρεσίας της Αστυνομίας για την Ενδοοικογενειακή βία
  • Η εκπαίδευση των αστυνομικών (συνέχιση της επιμόρφωσής τους από το ΕΚΔΔΑ, παρέμβαση στα αναλυτικά προγράμματα των σχολών της ΕΛΑΣ με  εισαγωγή μαθήματος για την ισότητα των φύλων και τη βία κατά των γυναικών και ευαισθητοποίηση στα εγκλήματα έμφυλης βίας)

 

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην αναγκαιότητα για μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών αστυνομικών στα Διοικητικά Όργανα και υπηρεσιακά συμβούλια της ΕΛΑΣ  καθώς και στα συνδικαλιστικά της Όργανα, καθώς και στην υποχρέωση να τηρείται  η  σχετική νομοθεσία και οι  ποσοστώσεις.

Κατά τη συνδιάσκεψη έγινε σαφής η πραγματική βούληση της ΕΛΑΣ για ουσιαστική αντιμετώπιση των εγκλημάτων έμφυλης βίας, ενώ και η κ. Κούβελα εκδήλωσε τη διαθεσιμότητα και το ενδιαφέρον της ΓΓΙΦ για δικτύωση με την ΕΛΑΣ σε όλα τα επίπεδα (τοπικά αστυνομικά τμήματα, αστυνομικές σχολές κλπ), αλλά και την επιδίωξη στενής επικοινωνίας και συνεργασίας  με την Γραμματεία Γυναικών της Π.Ο.ΑΣ.Υ

Τέλος, η κ. Κούβελα επεσήμανε πως «για την πλήρη διερεύνηση και αντιμετώπιση των φαινομένων της βίας κατά των γυναικών, της πορνείας και της εμπορίας ανθρώπων, απαιτείται συντονισμένη οργάνωση και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και δομών»

           

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                        Το Γραφείο Τύπου, 26/3/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.