Δελτίο Τύπου – Η Γ.Γ.Ι.Φ. για την 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΓΓΙΦ για την 3η Δεκεμβρίου – Παγκόσμια Ημέρα ατόμων με αναπηρία

 

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία (International Day of Persons with Disabilities) καθιερώθηκε το 1992 με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αναγνωρίζει ότι οι γυναίκες με αναπηρία υπόκεινται σε διττό πεδίο διακρίσεων, τόσο ως γυναίκες, όσο και ως άτομα με αναπηρία. Κατ’ επέκταση, αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια στην πρόσβασή τους στην κατάλληλη στέγαση, σε υπηρεσίες υγείας, στη μετακίνηση με τα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην εκπαίδευση, στην επαγγελματική κατάρτιση, στην απασχόληση, στη δικαιοσύνη, καθώς και στη συμμετοχή στην πολιτική, τη δημόσια και την πολιτιστική ζωή, στην αναψυχή, τον ελεύθερο χρόνο και τον αθλητισμό.

Περαιτέρω, οι γυναίκες με αναπηρία αντιμετωπίζουν 1,5 – 10 φορές περισσότερες πιθανότητες να υπάρξουν θύματα κακοποίησης, βιώνουν την κακοποίηση για πιο παρατεταμένη χρονική περίοδο, υφίστανται πιο σοβαρούς τραυματισμούς ως αποτέλεσμα της βίας και αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο να υπάρξουν θύματα σεξουαλικής εκμετάλλευσης. Γενικότερα, αποτελούν εκείνη την ομάδα του πληθυσμού που υφίσταται τους πιο σοβαρούς περιορισμούς ή την αρνητική αντιμετώπιση αναφορικά με τα αναπαραγωγικά της δικαιώματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους, η ΓΓΙΦ έχει ήδη αναπτύξει συνεργασία με την Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ), με την προοπτική σύντομα να υπογραφεί και Πρωτόκολλο Συνεργασίας μεταξύ τους.

Ως εκ τούτου, εκπρόσωποι της (Ε.Σ.Α.μεΑ) συμμετείχαν στο Καινοτόμο Εργαστήρι διαβούλευσης του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων» της περιόδου 2016-2020 της ΓΓΙΦ, προσφέροντας τις παρατηρήσεις τους επί του Σχεδίου, οι οποίες και ελήφθησαν υπόψη από την ΓΓΙΦ.

Επίσης, στη θεματική «Υγεία» του Εθνικού Σχεδίου Δράσης 2016-2020, συμπεριλαμβάνονται επιμέρους στόχοι και δράσεις, που αφορούν σε άτομα με αναπηρία/χρόνιες παθήσεις, ενώ παράλληλα εντάσσονται πολιτικές και παρεμβάσεις για γυναίκες που ανήκουν σε ευπαθείς κοινωνικά ομάδες ή υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η θεσμοθέτηση ειδικής οργανικής μονάδας με αντικείμενο την αντιμετώπιση των πολλαπλών διακρίσεων, στο οποίο εμπεριέχονται και αρμοδιότητες που αφορούν σε γυναίκες με θέματα της αναπηρίας.

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 Το  Γραφείο Τύπου, 4/12/2017

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.