Τρεις μελέτες για την ισότητα των φύλων στην Ε.Ε. με ελληνικό ερευνητικό άρωμα

Νοέ 02, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιοποίησε στις 18 Ιουνίου 2015 μία έκθεση με τίτλο «Άνδρες, Γυναίκες και Συντάξεις». Πρόκειται για τη μελέτη του Ευρωπαϊκού Δικτύου Εμπειρογνωμόνων για την Ισότητα των Φύλων συνολικής έκτασης 64 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με έντονο ελληνικό χρώμα, αφού στη συντακτική ομάδα συμπεριλαμβάνεται ο κ.Πλάτων Τήνιος, Επίκουρος Καθηγητής του Τμήματος Στατιστικής & Ασφαλιστικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Πειραιά. Με βάση μία άκρως εξειδικευμένη μεθοδολογία, η έκθεση αποκαλύπτει το συνταξιοδοτικό κενό μεταξύ γυναικών και ανδρών στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το οποίο αναπόφευκτα οδηγεί σε απώλεια της οικονομικής ανεξαρτησίας των γυναικών και υποβάθμιση του βιοτικού τους επιπέδου: http://old.isotita.gr/index.php/news/2212 .

Ο κ.Π.Τήνιος έχει δημοσιεύσει ακόμα δύο άρθρα εντός του 2015 με θέμα το συνταξιοδοτικό κενό. Το πρώτο αφορά ένα κεφάλαιο συνολικής έκτασης πέντε σελίδων στην αγγλική γλώσσα, το οποίο ανήκει στον συλλογικό τόμο των Βettio,F. και Sansonetti,S. (eds.) με τίτλο «Οράματα για την Ισότητα των Φύλων»: http://enege.eu/sites/default/files/7-Platon-Tinios.pdf . Ήδη από το ξεκίνημα του κεφαλαίου τίθεται με σαφήνεια το διακύβευμα: οι κατακτήσεις των γυναικών στον τομέα της απασχόλησης θα ακολουθήσουν τις γυναίκες και τα χρόνια της σύνταξης ή όσες γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1950 θα συνειδητοποιήσουν ότι η οικονομική ανεξαρτησία των χρόνων εργασίας θα αποτελεί γράμμα κενό στην τρίτη ηλικία; Τα στατιστικά στοιχεία καταδεικνύουν την επικαιρότητα της ρήσης της φεμινίστριας Simone de Beauvoir: η τρίτη ηλικία είναι μία μορφή απελευθέρωσης, αφού οι γυναίκες μπορούν να φροντίζουν τους εαυτούς τους. Σήμερα, οι ανισότητες στις απολαβές μεταξύ γυναικών και ανδρών συνταξιούχων υπονομεύουν την ίδια την ανθρώπινη αξιοπρέπεια.

Η δεύτερη συνεισφορά αφορά την έκδοση συνολικής έκτασης 204 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Άνιση Γήρανση στην Ευρώπη: Ανεξαρτησία των Γυναικών και Συντάξεις» (Betti,G., Bettio,F., Georgiadis,T., & Tinios,P.) του εκδοτικού οίκου Palgrave Macmillan:

http://www.palgrave.com/page/detail/unequal-ageing-in-europe-gianni-betti/?isb=9781137384096 .

Τέλος, μία άκρως ενδιαφέρουσα και επίκαιρη έκθεση εκπονήθηκε από το Διαπεριφερειακό Ερευνητικό Ινστιτούτο των Ηνωμένων Εθνών για το Έγκλημα και τη Δικαιοσύνη (UNICRI) με θέμα την επίπτωση της κρίσης στην ισότητα των φύλων και στην ευημερία των γυναικών στα μεσογειακά Κράτη-Μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η έκθεση αναφέρεται σε τέσσερις χώρες της Μεσογείου (Ελλάδα, Γαλλία, Ισπανία, Ιταλία) και τη συντακτική ομάδα αποτελούν τέσσερις πανεπιστημιακές κυρίες από τις αντίστοιχες χώρες. Η Ελλάδα εκπροσωπείται από την κα. Αντιγόνη Λυμπεράκη, Καθηγήτρια Οικονομικών στο Τμήμα Οικονομικής & Περιφερειακής Ανάπτυξης του Παντείου Πανεπιστημίου (σελίδες 71-138 της έκθεσης): http://www.unicri.it/news/files/VAW_draft_last_lowq.pdf.

Το άρθρο της Ελληνίδας Καθηγήτριας περιλαμβάνει χρήσιμες πληροφορίες και μία σε βάθος ανάλυση των παραγόντων που επηρέασαν άμεσα ή έμμεσα τον γυναικείο πληθυσμό στην Ελλάδα της κρίσης. Αξίζει να επισημανθεί ότι η ενότητα για τη βία κατά των γυναικών αναφέρεται σε κείμενα του Κ.Ε.Θ.Ι. και της Γ.Γ.Ι.Φ., ενώ το Εθνικό Πρόγραμμα της Γ.Γ.Ι.Φ. για την Αντιμετώπιση της Έμφυλης Βίας χαρακτηρίζεται ως «θετικό βήμα» (σελ. 130).

Η έκθεση είναι συνολικής έκτασης 259 σελίδων στην αγγλική γλώσσα και η επίσημη παρουσία της έγινε στο Μέγαρο των Εθνών στη Γενεύη στις 18-9-2014. Ο εξειδικευμένος Οργανισμός του Ο.Η.Ε. UNICRI ιδρύθηκε το 1967, εδρεύει στο Τορίνο της Ιταλίας και διατηρεί Γραφεία στις πόλεις Ρώμη, Γενεύη και Λισσαβώνα.

Comments are closed.