Το θετικό προφίλ της Γ.Γ.Ι.Φ. μέσω των δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης μηνός Απριλίου 2016

Σας γνωρίζουμε ότι το θετικό προφίλ της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο τον μήνα Απρίλιο του 2016 μέσω συγκεκριμένων δράσεων ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης εντός και εκτός Ελλάδας. Ακολουθεί συνοπτική παρουσίαση των σημαντικότερων δράσεων με ευρωπαϊκή και διεθνή αναγνώριση:

Α. Ευρωπαϊκή Ένωση

1) Συμμετοχή της Γ.Γ.Ι.Φ. στις εργασίες του Forum Εμπειρογνωμόνων του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου για την Ισότητα των Φύλων (Βίλνιους, 19-20/4/2016). Η εκπρόσωπος της Γ.Γ.Ι.Φ. είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει την εξαιρετική εικόνα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στην Ε.Ε. στο πλαίσιο των διμερών επαφών της με την ηγεσία και τα στελέχη του Ινστιτούτου και να την μεταφέρει στον κ.Διευθυντή Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων με το από 19/4/2016 ηλεκτρονικό μήνυμά της, το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία και τις οργανικές μονάδες της Γ.Γ.Ι.Φ.

2) Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. απέσπασε τις θερμές ευχαριστίες από τους αναδόχους φορείς δύο Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων της Ε.Ε. για τη δραστηριοποίησή της στους τομείς της γυναικείας επιχειρηματικότητας και της συμμετοχής των γυναικών στα οικονομικά κέντρα λήψης αποφάσεων. Πρόκειται για τα από 22/4/2016 και 25/6/2016 εγκάρδια μηνύματα του φορέα European Service Network με έδρα τις Βρυξέλλες, καθώς και για το από 26/4/2016 εξίσου εγκάρδιο μήνυμα του φορέα OSB Consulting με έδρα τη Βιέννη, τα οποία έχουν ήδη κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες οργανικές μονάδες της Γ.Γ.Ι.Φ.

Β. Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών

1) Εμπεριστατωμένη ενημέρωση στις 4/4/2016 για τους δεκαεπτά Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και τον πρωταγωνιστικό ρόλο της ισότητας των φύλων (Στόχος 5): http://old.isotita.gr/index.php/news/2598 .

2) Ανάρτηση στις 21/4/2016 στον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ. στην ελληνική γλώσσα των Συμπερασμάτων της 60ης Συνόδου της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών (Νέα Υόρκη, 14-24/3/2016). Η μετάφραση στην ελληνική γλώσσα έγινε από το Τμήμα Ευρωπαϊκής & Διεθνούς Συνεργασίας της Διεύθυνσης Υπηρεσιών προς Πολίτες & Φορείς της Γ.Γ.Ι.Φ. κατόπιν οδηγιών της κας Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων:

http://www.isotita.gr/var/uploads/ANNOUNCEMENTS/2016/CSW60%20Symperasmata.pdf .

3) Επαναβεβαίωση της σημασίας της ισότητας των φύλων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη από το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού & Πολιτιστικού Οργανισμού του Ο.Η.Ε. (UNESCO). Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2016 από τη Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. ως επακόλουθο της ενεργοποίησης της δικτύωσης της Γ.Γ.Ι.Φ. με την UNESCO και σχετίζεται με την 199η Διάσκεψη του Εκτελεστικού Συμβουλίου του εν λόγω Διεθνούς Οργανισμού (Παρίσι, 4-15/4/2016):

http://old.isotita.gr/index.php/news/2637 .

Γ. Οικονομική Ανεξαρτησία των Γυναικών

1) Αποστολή ενημερωτικού υλικού στον Όμιλο Εταιρειών Mellon στις 6/4/2016, 8/4/2016 και 15/4/2016 με θέμα την ισότητα των φύλων και το μισθολογικό χάσμα λόγω φύλου. Η αποστολή του υλικού έγινε κατόπιν σχετικού αιτήματος του Ομίλου στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης. Ο Όμιλος Εταιρειών Mellonευχαρίστησε την υπηρεσιακή ηγεσία της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 18/4/2016 για «…το ειλικρινές ενδιαφέρον και τη συνεχιζόμενη πληροφόρηση».

2) Η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. συνέχισε να δραστηριοποιείται για την ανάδειξη της προτεραιότητας του ζητήματος της ανεργίας των γυναικών μέσω της αξιοποίησης των στατιστικών δεδομένων του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ: http://old.isotita.gr/index.php/docs/2612 και http://old.isotita.gr/index.php/docs/2635 . Επιπλέον, στις 7/4/2016 πραγματοποιήθηκε ευρεία ενημέρωση όλων των συνεργαζόμενων με τη Γ.Γ.Ι.Φ. φορέων για τα ευρύματα της Ετήσιας Έκθεσης του Συνηγόρου του Πολίτη 2015 αναφορικά με το φύλο και τις εργασιακές σχέσεις: http://old.isotita.gr/index.php/news/2610 .

3) Η αρμόδια Διεύθυνση της Γ.Γ.Ι.Φ./Τμήμα Νομικής & Οικονομικής Παρακολούθησης Μηχανισμών Ισότητας των Φύλων απέστειλε έγγραφο στην εταιρία «Σταθερές Συγκοινωνίες-ΣΤΑΣΥ Α.Ε.» στις 18/4/2016 κατόπιν οδηγιών της κας Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων σχετικά με τις διακρίσεις λόγω φύλου κατά τη διαδικασία κάλυψης θέσεων εργασίας.

4) Αξιοποίηση ενημερωτικής δράσης της Γ.Γ.Ι.Φ. υπέρ των μελών του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου Ελληνίδων Γυναικών Επιχειρηματιών (ΕΕΔΕΓΕ) και αναγνώριση του έργου της Γ.Γ.Ι.Φ. από την Πρόεδρο του ΕΕΔΕΓΕ με το από 19/4/2016 ηλεκτρονικό μήνυμά της: http://old.isotita.gr/index.php/news/2630 .

5) Αποστολή ενημερωτικού υλικού στην εφημερίδα ΤΟ ΒΗΜΑ στις 21/4/2016 με θέμα το μισθολογικό χάσμα λόγω φύλου. Η αποστολή του υλικού έγινε αυθημερόν από τον αρμόδιο Διευθυντή της Γ.Γ.Ι.Φ. κατόπιν σχετικού αιτήματος της εφημερίδας, γεγονός για το οποίο η Υπηρεσία μας έλαβε θερμές ευχαριστίες.

Δ. Γυναίκες και Εκπαίδευση

1) Η επιτυχημένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κ.Διευθυντή Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. για τα στοιχεία της έρευνας του Εθνικού Κέντρου Τεκμηρίωσης με θέμα τη σταδιοδρομία και την κινητικότητα των γυναικών κατόχων διδακτορικού διπλώματος στην Ελλάδα συγκέντρωσε αφενός το ενδιαφέρον των μέσων μαζικής ενημέρωσης και αφετέρου άκρως κολακευτικά σχόλια από το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης, το Ερευνητικό Κέντρο Ισότητας Φύλου της Κύπρου, το Διεθνή Οργανισμό UN WOMEN, τη Διακοινοβουλευτική Ένωση, καθώς και από το συνεργαζόμενο με την UNESCO για την αριστεία των γυναικών στις επιστήμες Ιδρύμα L’Oreal: http://old.isotita.gr/index.php/news/2607 και http://old.isotita.gr/index.php/news/2618 .

2) Η επικεφαλής της Γραμματείας της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτήρισε το έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις της Υπηρεσίας μας στο χώρο της εκπαίδευσης ως «ενδιαφέρον και ολοκληρωμένο» με το από 8/4/2016 ηλεκτρονικό μήνυμά της προς τον αρμόδιο Διευθυντή της Γ.Γ.Ι.Φ., το οποίο έχει ήδη κοινοποιηθεί στην πολιτική ηγεσία και τις αρμόδιες οργανικές μονάδες της Γ.Γ.Ι.Φ.

Ε. Γυναίκες και Πολιτισμός

1) Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ.Ι.Φ. την 1/4/2016 με θέμα τη δικτύωση των κινηματογραφιστριών μέσω των Διεθνών Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών: http://old.isotita.gr/index.php/news/2594 .

ΣΤ. Εξάλειψη των στερεότυπων λόγω φύλου

1) Αναμφίβολα, η πλέον επιτυχημένη δράση της Γ.Γ.Ι.Φ. σε αυτό τον τομέα τον μήνα Απρίλιο του 2016 υπήρξε η απόφαση της Πρωτοβάθμιας Επιτροπής Ελέγχου Επικοινωνίας του Συμβουλίου Ελέγχου Επικοινωνίας για τηλεοπτική διαφήμιση με το σύνθημα «Χτύπα, Χτύπα σαν άνδρας» (σχετικό το από 20/4/2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ.: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/April/DT_20-04-2016_Apofash%20SEE.pdf ).

2) Διήμερη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 14/4/2016 και 15/4/2016 για τα έργα του πανελλήνιου μαθητικού διαγωνισμού δημιουργίας αφίσας της Γ.Γ.Ι.Φ.: http://old.isotita.gr/index.php/news/2617 . Η Διευθύντρια του Γραφείου του Διεθνούς Οργανισμού UN WOMEN στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνεχάρη τη Γ.Γ.Ι.Φ. για την πρωτοβουλία της με ένα εγκάρδιο μήνυμα στις 15/4/2016.

3) Δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γ.Γ.Ι.Φ. στις 18/4/2016 με θέμα τη διαιώνιση των έμφυλων στερεότυπων αντιλήψεων και συμπεριφορών σε βάρος των γυναικών στο χώρο της αρχιτεκτονικής: http://old.isotita.gr/index.php/news/2624 .

4) Επαναβεβαίωση της σημασίας της ισότητας των φύλων για την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη του πλανήτη από την Κοινοπολιτεία των Εθνών. Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης διεξήχθη στις 25 Απριλίου 2016 με πρωτοβουλία του κ.Διευθυντή Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. και σχετίζεται με τον ορισμό της καταπολέμησης της βίας κατά των γυναικών και των κοριτσιών ως πρώτη προτεραιότητα κατά τη διακυβέρνηση της Κοινοπολιτείας των Εθνών από την πρώτη μαύρη γυναίκα Γενική Γραμματέα (Λονδίνο, 4/4/2016): http://old.isotita.gr/index.php/news/2637 .

5) Δραστηριοποίηση της Γ.Γ.Ι.Φ. στο Συμβούλιο Κοινωνικού Ελέγχου Περιφέρειας Αττικής της ΕΡΤ Α.Ε. καθόλη τη διάρκεια του Απριλίου 2016.

Ζ. Διατομεακή Πολιτική: Δομή του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων

1) Στις 14 Απριλίου 2016 η πολιτική και η υπηρεσιακή ηγεσία της Γ.Γ.Ι.Φ. παραχώρησε συνέντευξη τύπου για τη Δομή του Παρατηρητηρίου για την Ισότητα των Φύλων, η οποία έτυχε αφενός ευρείας προβολής από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και αφετέρου θετικής ανταπόκρισης από τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες, όπως αποδεικνύουν οι αυξημένοι αριθμοί επισκεψιμότητας στη σελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης. Ακολουθούν οι σχετικοί σύνδεσμοι από τον ιστότοπο της Γ.Γ.Ι.Φ.:

α) http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/April/DT_14-04-2016_Synentefksi%20typou%20tis%20GGIF%20gia%20to%20Paratiritirio.pdf

β) http://old.isotita.gr/index.php/news/2623

γ) http://old.isotita.gr/index.php/news/2631 .

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση