Συνάντηση διαβούλευσης για την αντιμετώπιση του έμφυλου χάσματος στις συντάξεις

Συνάντηση διαβούλευσης με φορείς και Κοινωνικούς Εταίρους διοργάνωσε την Πέμπτη 23 Ιανουαρίου το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (KEΘΙ) στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού έργου που υλοποιεί για το έμφυλο χάσμα στις συντάξεις, με συντονίστρια τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και εταίρο το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικών Ερευνών.

Το πρόγραμμα, με τίτλο «ΠΗΓΑΣΟΣ: Αντιμετωπίζοντας το έμφυλο συνταξιοδοτικό χάσμα στην Ελλάδα» έχει ως κεντρικό στόχο την ενίσχυση της υπάρχουσας γνώσης και την κάλυψη των κενών πληροφόρησης σχετικά με όλες τις διαστάσεις του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος στη χώρα, προκειμένου να  αναπτυχθούν πολιτικές και πρωτοβουλίες που θα το αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά.

Μέσα από την πρώτη συνάντηση διαβούλευσης, αλλά και τις επόμενες που θα ακολουθήσουν, επιχειρείται η ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων με σχετικούς κρατικούς φορείς και με τους Κοινωνικούς Εταίρους. Απώτερος στόχος είναι η συμφωνία σε ένα κοινό πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του έμφυλου συνταξιοδοτικού χάσματος. Μάλιστα, μετά το πέρας των συναντήσεων, το πλαίσιο των συμφωνημένων δράσεων θα αποτυπωθεί σε Μνημόνιο Συνεργασίας. Θα πρέπει να σημειωθεί οτι είναι η πρώτη φορά που επιδιώκεται στη χώρα η ολιστική προσέγγιση, ανάδειξη και αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού.

Τη συνάντηση άνοιξε με χαιρετισμό η Πρόεδρος του ΚΕΘΙ, Θεοδοσία Τάνταρου-Κρίγγου και στη συνέχεια πήραν το λόγο η  Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, Μαρία Συρεγγέλα και η Γενική Γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παυλίνα Καρασιώτου.

Παράλληλα, πέραν των στελεχών του ΚΕΘΙ, της ΓΓΟΠΙΦ και του ΕΚΚΕ, συμμετείχαν η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (ΓΣΕΕ), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών (ΕΕΑ), ο  Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου & Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ) και το Υπουργείο Εργασίας.

Στις επόμενες συναντήσεις θα συμμετάσχουν επίσης ο Συνήγορος του Πολίτη, αλλά και ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα: http://sintaxi.isotita.gr/. Εκεί θα βρείτε και τον ψηφιακό υπολογιστή συντάξεων που δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος και σας καλούμε να τον χρησιμοποιήσετε.

Comments are closed.