Στήριξη από τη Γ.Γ.Ι.Φ. της Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού 2016

Ιούν 21, 2016

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

ΣΧΕΤ.: α) Το από 24-7-2015 έγγραφό μας με θέμα «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015: Θηλασμός και Εργασία-Ας το Κάνουμε να Πετύχει»:

http://old.isotita.gr/index.php/news/2249 .

β) Το από 16-6-2016 ηλεκτρονικό μήνυμα της Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό (WABA) προς τη Γ.Γ.Ι.Φ.

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εβδομάδα 1-7 Αυγούστου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού, φόρος τιμής στη Διακήρυξη Innocenti της 1ης Αυγούστου 1990 στη Φλωρεντία, όπου εκπρόσωποι Κρατών, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, της UNICEF και άλλων οργανώσεων δεσμεύτηκαν για την προστασία, την προώθηση και την υποστήριξη του θηλασμού (σχετικός σύνδεσμος με το κείμενο της Διακήρυξης: http://www.who.int/about/agenda/health_development/events/innocenti_declaration_1990.pdf?ua=1 ).

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συστήνει ο θηλασμός να ξεκινά από την πρώτη ώρα μετά τη γέννηση του βρέφους έως τη συμπλήρωση των έξι μηνών. Κατόπιν, τα μωρά μπορούν να λαμβάνουν συμπληρωματικές θρεπτικές τροφές παράλληλα με το θηλασμό, ο οποίος μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια ή και περισσότερο.

Η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Θηλασμό (WABA) προβαίνει κάθε χρόνο σε μία σειρά προωθητικών δράσεων με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για την αξία του θηλασμού. Το σύνθημα για το 2016 είναι «Θηλασμός: Κλειδί για την Αειφόρο Ανάπτυξη» και συνδέεται με τους 17 Στόχους για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη με ορίζοντα το 2030, οι οποίοι υιοθετήθηκαν από την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία των Κρατών-Μελών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών τον Σεπτέμβριο του 2015. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Βρετανικής Ιατρικής Επιθεώρησης The Lancet, τα οποία επικαλείται η WABA, η πλήρης αξιοποίηση του θηλασμού μπορεί να σώσει τη ζωή 823.000 παιδιών και να συνεισφέρει 302 δισεκατομμύρια δολλάρια ετησίως στην παγκόσμια οικονομία.

Φέτος, η Παγκόσμια Συμμαχία Δράσης για το Θηλασμό έχει εκδώσει ενημερωτικό έντυπο-αφίσα σε διάφορες γλώσσες, καθώς και ξεχωριστό πολύχρωμο λογότυπο, το οποίο απεικονίζει δύο ενήλικες και ένα μωρό και αναδεικνύει τη σημασία της υποστήριξης των γυναικών που θηλάζουν από το οικογενειακό, κοινωνικό και επαγγελματικό περιβάλλον:

α) ενημερωτικό έντυπο-αφίσα στην αγγλική γλώσσα: wbw2016-poster-eng

β) λογότυπο με το μήνυμα έτους 2016: http://worldbreastfeedingweek.org/images/wbw2016-logo-text.png

γ) λογότυπο έτους 2016 χωρίς κείμενο: http://worldbreastfeedingweek.org/images/wbw2016-logo.png .

Επισημαίνεται ότι η δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης έτους 2015 της

Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. για την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού εξασφάλισε διεθνή αναγνώριση. Πιο συγκεκριμένα, η WABA εξέφρασε με ένα εγκάρδιο μήνυμα στις 31-7-2015 τις θερμές ευχαριστίες της προς τη Γ.Γ.Ι.Φ. για την πρωτοβουλία μας να συμμετάσχουμε στην προώθηση της δράσης για την αξία του θηλασμού. Ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προέβη άμεσα σε σχετική ανάρτηση στην πρώτη σελίδα του ιστότοπου του φορέα http://worldbreastfeedingweek.org/2015/ , ενότητα «What’s New – WBW 2015 Letters of Support».

Έτσι, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων του ΥΠ.ΕΣ.Δ.Α. συγκαταλέχθηκε στην πρωτοπορία των φορέων, οι οποίοι στήριξαν την Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2015 διεθνώς μαζί με τη UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Comments are closed.