Πρωτοπόρες Γυναίκες στον Επαγγελματικό Στίβο ενάντια σε στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές

Μαΐ 18, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Η ύπαρξη στερεότυπων αντιλήψεων και πρακτικών για τους ρόλους των δύο φύλων στη δημόσια και την ιδιωτική ζωή αποτελεί συχνά τροχοπέδη στην αξιοποίηση των δεξιοτήτων των γυναικών και των κοριτσιών. Εντούτοις, υπάρχουν περιπτώσεις διακεκριμένων γυναικών που το πείσμα και η επιμονή τους τις οδήγησε μέχρι το Διάστημα. Με αφορμή τα γενέθλιά της στις 10 Μαΐου, ενδιαφέρον παρουσιάζει η περίπτωση της Ellen Ochoa (ημερομηνία γέννησης 10-5-1958), της πρώτης Αμερικανίδας μεξικανικής καταγωγής που συμμετείχε σε αποστολή του διαστημοπλοίου Discovery το 1993 και νυν Διευθύντριας του Διαστημικού Κέντρου Johnson Space Center της NASA.

Προσωπικότητες σαν και αυτή της Ellen Ochoa αποτελούν πηγή έμπνευσης και παράδειγμα προς μίμηση για τη νέα γενιά των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον πλανήτη. Ο διεθνής ιστότοπος www.amightygirl.com περιλαμβάνει σειρά εκδόσεων με παρόμοια παραδείγματα γυναικών. Το βιβλίο «Women in Space» με ημερομηνία έκδοσης την 1-2-2014 περιλαμβάνει τις προσωπικές ιστορίες εικοσιτριών γυναικών από δέκα διαφορετικές χώρες, οι οποίες κατάφεραν να σπάσουν την οροφή της στρατόσφαιρας (λογοπαίγνιο με τις φράσεις «glass ceiling» και «stratospheric ceiling»):  http://www.amightygirl.com/women-in-space .

Άκρως ενδιαφέρουσα είναι και η ενότητα με θέμα ιστορίες γυναικών που διέπρεψαν στο χώρο των φυσικών επιστημών και της τεχνολογίας (προσεγμένες εκδόσεις με ελκυστική εικονογράφηση για νεαρές ηλικίες και όχι μόνο, με θεματολογία τη ζωή γυναικών όπως η φυσικός και χημικός Marie Curie, η πρώτη Αμερικανίδα αστροναύτης Sally Ride, η πρωτοπόρος της βικτωριανής εποχής στην επιστήμη της πληροφορίας Ada Lovelace και η ανθρωπολόγος με μελέτες για τους χιμπατζήδες Jane Goodall ):

http://www.amightygirl.com/books/general-interest/science-technology .

Comments are closed.