Πολιτιστική πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ι.Φ. για την ανάδειξη της έκθεσης «Ατελιέ στο χρόνο: 10 γυναίκες εικαστικοί» του Μουσείου Φρυσίρα

 

ΣΧΕΤ.: α) Το από 16-12-2015 έγγραφό μας με θέμα «Προβολή της έκθεσης του Μουσείου Φρυσίρα για τις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2380

 

β) Το από 3-6-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η Τέχνη δεν έχει φύλο – Ξενάγηση των στελεχών της Γ.Γ.Ι.Φ. στην έκθεση “ΕΚΕΙΝΕΣ –ELLES”»:

http://old.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/June/DT_03-06-2016_H%20Texnh%20den%20exei%20fyllo.pdf

 

γ) Το από 28-12-2018 έγγραφό μας με θέμα «Οι 23 δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο χώρο του πολιτισμού το έτος 2018»:

http://www.isotita.gr/οι-23-δράσεις-της-γενικής-γραμματείας-ισ/ .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων μας και στο πλαίσιο υλοποίησης από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. του τέταρτου στόχου «Προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτιστική δημιουργία» του άξονα προτεραιότητας «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Πολιτισμός, Αθλητισμός και Μ.Μ.Ε.» του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020» (σχετικός σύνδεσμος: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2017/04/ESDIF.pdf ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Με δεδομένο ότι η πολιτιστική δημιουργία λειτουργεί διαχρονικά ως δέκτης και πομπός αναμετάδοσης στο ευρύ κοινωνικό σύνολο ενός πλέγματος τυποποιημένων αντιλήψεων και προτύπων που απορρέουν από τις εκάστοτε κυρίαρχες αξίες, ο κρατικός φορέας ισότητας των φύλων λαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της έκθεσης «Ατελιέ στο χρόνο: 10 γυναίκες εικαστικοί» του Μουσείου Φρυσίρα (Αθήνα, Ιανουάριος-Απρίλιος 2019).

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Το Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα, με την έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο», παρουσιάζει το πρώτο τετράμηνο του 2019 δέκα διακεκριμένες γυναίκες εικαστικούς, των οποίων το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Οι συμμετέχουσες δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή το καλλιτεχνικό τους έργο στο σύνολό του έχει μία συνέχεια και μία συνέπεια στον χρόνο και συμπυκνώνει σύγχρονες αναζητήσεις, μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, στυλ και υλικά. Τα έργα των δέκα καλλιτεχνών συνομιλούν δημιουργικά σε διάφορα επίπεδα, συνθέτοντας ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αντανάκλαση της σχέσης τους με την τέχνη ως εργαλείο προσωπικής έκφρασης, αλλά και της μακροχρόνιας παράλληλης πορείας τους:

http://www.frissirasmuseum.com/greek/exhibitions.aspx .

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Πολιτισμός» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

Comments are closed.