Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2019

ΣΧΕΤ.: Το από 31-7-2019 έγγραφό μας με θέμα «Η επιβράβευση της δημόσιας εικόνας της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. μέσα από τις δράσεις μηνός Ιουλίου 2019»:

http://www.isotita.gr/η-επιβράβευση-της-δημόσιας-εικόνας-τη-38/ .

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εμπεριστατωμένου εγγράφου της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων & Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ., σας γνωρίζουμε ότι την χρονική περίοδο 1-7 Αυγούστου εορτάζεται η «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού» στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό – WABA».

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της από 1-8-2019 ανακοίνωσης της WABA,

α) μόνο το 40% όλων των βρεφών κάτω των έξι μηνών τρέφονται αποκλειστικά μέσω θηλασμού

β) το 45% των βρεφών συνεχίζουν το θηλασμό για διάστημα μέχρι 24 μηνών

γ) περισσότερες από 830 εκατομμύρια εργαζόμενες δεν απολαμβάνουν επαρκή προστασία για τη μητρότητα

δ) το 61,2% του παγκόσμιου εργατικού δυναμικού δραστηριοποιείται στην άτυπη οικονομία χωρίς κάλυψη από πολιτικές προστασίας της μητρότητας

ε) σύμφωνα με τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας, 78 κράτη δεν έχουν υιοθετήσει το μέτρο της γονικής άδειας

στ) η απουσία θηλασμού επιφέρει οικονομικές απώλειες της τάξης του δυσθεώρητου ποσού των 302 δις δολαρίων ετησίως.

 

Με βάση αυτή την πραγματικότητα, το φετινό σύνθημα είναι «Ενδυναμώνουμε τους Γονείς, Δυναμώνουμε το Θηλασμό».

Αναμφίβολα, η ενδυνάμωση είναι μία διαδικασία, η οποία απαιτεί αντικειμενική πληροφόρηση βασισμένη σε επιστημονικά δεδομένα και υποστήριξη, ώστε να δημιουργηθεί ένα ευνοϊκό περιβάλλον όπου οι μητέρες θα μπορούν να θηλάζουν με τον καλύτερο τρόπο. Ο θηλασμός ανήκει στην αρμοδιότητα της μητέρας και όταν ο πατέρας, ο σύντροφος, η οικογένεια, το εργασιακό περιβάλλον και η κοινότητα την υποστηρίζουν, τότε σίγουρα ο θηλασμός βελτιώνεται.

Μπορούμε όλοι και όλες να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία, καθώς ο θηλασμός αποτελεί συλλογική προσπάθεια. Για τον σκοπό αυτό έχει δημιουργηθεί το ακόλουθο προωθητικό υλικό:

1) ανακοίνωση της «Παγκόσμιας Συμμαχίας Δράσης για το Θηλασμό – WABA» στην αγγλική γλώσσα:

http://worldbreastfeedingweek.org/2019/wp-content/uploads/2019/07/Press-Release_eng.pdf

2) αφίσα στην αγγλική γλώσσα: http://worldbreastfeedingweek.org/2019/wp-content/uploads/2019/03/poster-A2_v2.pdf

3) λογότυπο στην ελληνική γλώσσα: http://worldbreastfeedingweek.org/2019/wp-content/uploads/2019/03/WBW2019_LOGO_GR-1.png .

 

Εδώ αξίζει να υπογραμμιστεί ότι στη χώρα μας η «Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2019» θα εορτασθεί την περίοδο 1-7 Νοεμβρίου και στην Κύπρο την περίοδο 1-7 Οκτωβρίου. Σχετικό κατατοπιστικό υλικό για το θέμα έχει αναρτηθεί και στον ιστότοπο του «Συνδέσμου Θηλασμού Ελλάδος»: http://www.lllgreece.org/waba—pankosmia-ebdomada-metrikou-thelasmou .

Η Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων (Π.Δ. 84/2019, άρθρο 7) σταθερά στηρίζει το μήνυμα της «Παγκόσμιας Εβδομάδας Θηλασμού». Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι:

α) τις εκστρατείες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. προς φορείς και πολίτες, άνδρες και γυναίκες, μέσω σχετικών εγγράφων, δελτίων τύπων και ανάλογων αναρτήσεων στον ιστότοπο του κρατικού φορέα ισότητας των φύλων στο διαδίκτυο και στη σελίδα της Υπηρεσίας μας σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης

β) τις συνέργειες με κρατικούς και κοινωνικούς φορείς υπέρ της προαγωγής του θηλασμού

γ) τη διοργάνωση επιτυχημένης ημερίδας με θέμα «Μητρικός Θηλασμός, Πολιτικές και Δράσεις» σε συνεργασία με το Γενικό Νοσοκομείο «Έλενα Βενιζέλου – Αλεξάνδρα» και τον Δήμο Ιλίου Αττικής (Αθήνα, 3-11-2017): http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2017/10/Αφίσα-Ημερίδας-Μητρικού-Θηλασμού.pdf .

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ο.Π.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Υγεία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

Παγκόσμια Εβδομάδα Θηλασμού 2019

 

 

 

Comments are closed.