Η Προώθηση της Ισότητας των Φύλων μέσω της Μουσικής Τζαζ (30 Απριλίου – Διεθνής Ημέρα Τζαζ)

Μαΐ 04, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι η 30η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και την Οργάνωση των Ηνωμένων Εθνών για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) ως Διεθνής Ημέρα για τη Μουσική Τζαζ (International Jazz Day). Η πρωτοβουλία ανήκει στην UNESCO και ξεκίνησε το Νοέμβριο του 2011, ενώ τον Δεκέμβριο του 2012 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. υποστήριξε ένθερμα την απόφαση της Γενικής Διάσκεψης της UNESCO για την 30η Απριλίου. Σε σχετική ανακοίνωση της UNESCO, η μουσική τζαζ αναγνωρίζεται, μεταξύ άλλων, και ως μέσο για την προώθηση της ισότητας των φύλων.  Σκοπός του εορτασμού είναι να φωτίσει τον σπουδαίο ρόλο της τζαζ ως μορφή τέχνης και ως μέσο επικοινωνίας που υπερβαίνει τις διαφορές:

 http://jazzday.com/media/docs/IJD2014_Overview.pdf .

Ως τακτική για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας έχει καθιερωθεί από το 2013 η επιλογή μίας πόλης όπου λαμβάνουν χώρα οι βασικές εκδηλώσεις, ενώ παράλληλα διοργανώνονται ανάλογες πολιτιστικές εκδηλώσεις σε ολόκληρο τον κόσμο. Το 2013 επιλέχθηκε η Κωνσταντινούπολη, το 2014 η Οσάκα, ενώ φέτος ήταν η σειρά του Παρισιού. Η UNESCO δημιούργησε ειδικό ιστότοπο για τη Διεθνή Ημέρα με όλες τις εκδηλώσεις μουσικής τζαζ σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ειδική ενότητα με τους διεθνείς εορτασμούς, υπάρχει αναφορά στην Ελλάδα με έξι εκδηλώσεις στις πόλεις Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Πρέβεζα και Ερμούπολη:

http://jazzday.com/?event-country=greece&event-year=2015 .

Επιπλέον, η UNESCO καλεί την εκπαιδευτική κοινότητα να αγκαλιάσει τη μουσική τζαζ μέσω της δράσης με τίτλο «Take 5». Πιο συγκεκριμένα, το εκπαιδευτικό προσωπικό της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλων των σχολείων ενθαρρύνεται να αφιερώσει πέντε λεπτά για τη μύηση των μαθητών και των μαθητριών στη μουσική τζαζ στην τάξη, αφού η τζαζ παίζει το ρόλο του διπλωμάτη ενώνοντας τους λαούς της οικουμένης:

http://jazzday.com/media/docs/IJD-Educator_Guide.pdf.

Τέλος, έχει παραχθεί ειδικό προωθητικό υλικό για τη συγκεκριμένη μέρα:

 http://jazzday.com/media/docs/504×504%20Facebook%20Post.jpg

 http://jazzday.com/media/docs/2015%20Key%20Art%20GLOBAL.jpg .

Comments are closed.