Η Ισότητα των Φύλων στο Πρόγραμμα των Ευρωπαϊκών Ημερών για την Ανάπτυξη (Βρυξέλλες, 3-4/6/2015)

Ιούν 04, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σε συνέχεια της πρόσφατης ανάρτησης της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Συμπεράσματα του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων για την αναπτυξιακή διάσταση της ισότητας των φύλων (Βρυξέλλες, 26-5-2015)», σας γνωρίζουμε ότι η Γενική Διεύθυνση Αναπτυξιακής Βοήθειας της Ε.Ε. διοργανώνει στη βελγική πρωτεύουσα το διήμερο 3-4 Ιουνίου 2015 τις «Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη». Οι φετινές εκδηλώσεις εντάσσονται στο πλαίσιο του «Ευρωπαϊκού Έτους για την Ανάπτυξη 2015» και πραγματοποιούνται στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο Tours & Taxis, ένα πλήρως ανακαινισμένο κτίριο των αρχών του εικοστού αιώνα με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική. Με βασικό σύνθημα «Ο κόσμος μας, η αξιοπρέπειά μας, το μέλλον μας», η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιδιώκει να αναδείξει τον πρωταγωνιστικό ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην επίπονη και επίμονη προσπάθεια για βελτίωση της ποιότητας ζωής του πληθυσμού του πλανήτη μέσω της ανάπτυξης δικτύων αναπτυξιακής συνεργασίας προς τον αναπτυσσόμενο κόσμο. Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, κρατικών φορέων και μη κυβερνητικών οργανώσεων συμμετέχουν σε ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα εκδηλώσεων, όπως αποτυπώνεται και στο σχετικό σύνδεσμο της διοργάνωσης με το τετρασέλιδο πρόγραμμα: http://www.eudevdays.eu/doc/EDD15_Agenda_Overview.pdf .

Η ισότητα των φύλων δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τις Ευρωπαϊκές Ημέρες για την Ανάπτυξη. Ο εν λόγω τομέας εντάσσεται στην ενότητα «η αξιοπρέπειά μας – αναπτύσσοντας ένα κοινό όραμα για τα οικουμενικά και θεμελιώδη δικαιώματα», ο οποίος διαρθρώνεται σε τρεις συνολικά άξονες: ισότητα των φύλων, δικαίωμα στην υγεία, συνοχή και ανισότητα. Αναφορικά με τον τομέα της ισότητας των φύλων, διοργανώνονται οι εξής θεματικές συζητήσεις-εργαστήρια:

– ο ρόλος των αγοριών και των νέων ανδρών στην ισότητα των φύλων

https://eudevdays.eu/topics/gender-equality-exploring-innovative-ways-engage-boys-and-young-men-shifting-social-norms

– επίτευξη της ισότητας των φύλων μέχρι το 2030 (συμμετοχή του Διεθνούς Οργανισμού UN WOMEN)

https://eudevdays.eu/topics/ending-gender-inequality-2030-0

– χρηματοδότηση και αποτίμηση της ισότητας των φύλων (συμμετοχή του UN WOMEN και του ΟΟΣΑ)

https://eudevdays.eu/topics/implementing-sustainable-development-goals-financing-and-measuring-progress-gender-equality-1

– ο ρόλος του πολιτισμού στην επίτευξη της ισότητας των φύλων και της αειφόρου ανάπτυξης (διοργανώνεται από το Βρετανικό Συμβούλιο)

https://eudevdays.eu/topics/culture-and-sustainable-development-3

– η ενίσχυση της θέσης των γυναικών και των κοριτσιών στην Κεντρική Ασία

https://eudevdays.eu/topics/empowering-women-and-girls-central-asia-stories-field

– η ανάγκη πρόσβασης όλου του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη σε πόσιμο νερό και σε συνθήκες υγιεινής και καθαριότητας (συμμετοχή εκπροσώπου της πολυεθνικής εταιρείας προϊόντων προσωπικής υγιεινής Unilever)

 https://eudevdays.eu/topics/matter-birth-life-and-death-2 .

Στην επίσημη έναρξη της διήμερης εκδήλωσης συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η ιδρύτρια και Συμπρόεδρος του Ιδρύματος Bill and Belinda Gates, η Πρωθυπουργός της Λετονίας (χώρα που ασκεί την Προεδρία του Συμβουλίου της Ε.Ε. το τρέχον εξάμηνο) και ο Πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου (Προεδρία Συμβουλίου Ε.Ε. Ιουλίου-Δεκεμβρίου 2015). Είναι χαρακτηριστικό ότι η Λετονία συνδιοργάνωσε τη θεματική εκδήλωση για την κατάσταση του γυναικείου πληθυσμού στην Κεντρική Ασία και η Πρωθυπουργός της χώρας Laimdota Straujuma έδωσε έμφαση στην ομιλία της στα δικαιώματα των γυναικών με την εξής φράση: «κάθε κορίτσι στον κόσμο θα πρέπει να έχει την ευκαιρία να γίνει Πρωθυπουργός, εάν το επιθυμεί» (δεύτερη παράγραφος της τρίτης σελίδας του κειμένου ομιλίας: https://eu2015.lv/images/news/Brussels_PM.pdf ).

Comments are closed.