Η επούλωση των πληγών των ένοπλων συγκρούσεων μέσω της κλασικής δραματουργίας: οι Τρωάδες του Ευριπίδη συναντούν τις Σύριες γυναίκες πρόσφυγες

Μαρ 04, 2016

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Σας γνωρίζουμε ότι η κλασική δραματουργία αξιοποιείται από την κοινωνία των πολιτών ως εργαλείο για την επούλωση των ψυχικών τραυμάτων που προκαλούν οι ένοπλες συγκρούσεις. Πιο συγκεκριμένα:

Οι πολυετείς ένοπλες συγκρούσεις στη Συρία έχουν οδηγήσει μεγάλο μέρος του πληθυσμού της στην προσφυγιά. Η γειτονική Ιορδανία είναι μία από τις χώρες όπου έχουν βρει προσωρινό κατάλυμα πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα όλων των ηλικιών και από τα δύο φύλα. Το φθινόπωρο του 2013 μία ομάδα Σύριων γυναικών προσφύγων δημιούργησε στο Αμμάν την πρωτοβουλία «Τρωάδες στη Συρία-Syria Trojan Women» με θεατρικά θεραπευτικά εργαστήρια. Τον Δεκέμβριο της ίδιας χρονιάς, τα μέλη της γυναικείας πρωτοβουλίας με την υποστήριξη δημιουργικής ομάδας από τη Συρία ανέβασαν στο Εθνικό Θέατρο του Αμμάν, πρωτεύουσας της Ιορδανίας, την αντιπολεμική τραγωδία του Ευριπίδη «Τρωάδες».

Το έργο του Ευριπίδη αναφέρεται στην πτώση της Τροίας και στις τραγικές συνέπειες του πολέμου για τους ηττημένους και τους πρόσφυγες. Η παράλληλη σχέση των γυναικών της Τροίας και των γυναικών της Συρίας αναδεικνύεται στο επιτυχημένο θεατρικό εγχείρημα της πρωτοβουλίας, δεδομένου ότι στο πέρασμα των αιώνων οι γυναίκες βιώνουν έντονα τις συνέπειες των πολέμων βλέποντας τα σπίτια τους να καταστρέφονται, τις οικογένειές τους να ξεκληρίζονται, ενώ οι ίδιες συχνά κακοποιούνται και εξαναγκάζονται να πάρουν τον πικρό δρόμο της προσφυγιάς.

Το αισιόδοξο μήνυμα της εν λόγω πρωτοβουλίας των Σύριων γυναικών προσφύγων είναι ότι η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο δεν σβήνει ποτέ από τις ψυχές των ανθρώπων και η τέχνη θα είναι πάντα πολύτιμος αρωγός για την ψυχική γαλήνη.

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εμπίπτει στα θεματικά πεδία του πολιτισμού και της εξάλειψης των στερεότυπων αντιλήψεων. Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να ανατρέξετε στον ακόλουθο σύνδεσμο της γυναικείας πρωτοβουλίας: http://www.syriatrojanwomen.org/about-us.html .

Comments are closed.