Δύο χρήσιμοι οδηγοί ενημέρωσης για τις ευάλωτες ομάδες και τους/τις κρατούμενους/-ες

Σας γνωρίζουμε ότι δύο εύχρηστοι οδηγοί δημοσιοποιήθηκαν πρόσφατα και αποσκοπούν στην προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών, ανδρών και γυναικών, σε καιρούς κρίσης. Πιο συγκεκριμένα:

 

1) Η Ανεξάρτητη Αρχή «Συνήγορος του Πολίτη» παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στις 9 Φεβρουαρίου 2016 τον Οδηγό για τα Δικαιώματα και τις Παροχές των Ευάλωτων Ομάδων. Πρόκειται για μία έκδοση συνολικής έκτασης 36 σελίδων στην ελληνική γλώσσα διαρθρωμένη σε έντεκα κεφάλαια και με κατατοπιστικούς βασικούς ορισμούς. Η θεματολογία του Οδηγού περιλαμβάνει τις εξής ενότητες: φορολογία, στέγαση, εργασία, παροχές κοινής ωφελείας, περιβάλλον, επιδόματα, εκπαίδευση, λοιπά θέματα ανηλίκων, ασφάλιση, μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, νομική συνδρομή(σχετικός σύνδεσμος: http://www.synigoros-solidarity.gr/solidarity/assets/uploads/2016/02/odigos-dikaiwmatwn-paroxwn-gia-eyalotes-omades-2015.pdf ).

 

Στις σελίδες 31-35 του Οδηγού περιλαμβάνεται ειδική ενότητα με τους έξι βασικούς ορισμούς: ευπαθείς/ευάλωτες ομάδες, μακροχρόνια άνεργοι, άστεγοι, κοινωνικός αποκλεισμός, φτώχεια, ενεργειακή φτώχεια.

 

2) Η Γενική Γραμματεία Αντεγκληματικής Πολιτικής του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Διαφάνειας & Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δημοσιοποίησε στις 9 Μαρτίου 2016 τον οδηγό ενημέρωσης των κρατουμένων με τίτλο «Το Αλφαβητάρι του Κρατούμενου: Δικαιώματα και Υποχρεώσεις». Με την έκδοση αυτή η χώρα μας ανταποκρίνεται στην διεθνή υποχρέωση που προκύπτει από τους «Ελάχιστους Βασικούς Κανόνες για τη Μεταχείριση των Κρατουμένων» των Ηνωμένων Εθνών (Κανόνες του Μαντέλα) του 2015 (άρθρο 54) και τους «Ευρωπαϊκούς Σωφρονιστικούς Κανόνες» του Συμβουλίου της Ευρώπης του 2006 (άρθρο 30), αλλά προβλέπει και ο Σωφρονιστικός μας Κώδικας (άρθρο 24 παρ. 2).

 

Ο 48σέλιδος οδηγός έχει σκοπό να ενημερώνει με τρόπο κατανοητό τον/την κρατούμενο/-η για τους κανόνες ασφαλούς συμβίωσης καθώς και όσα δικαιούται και όσα υποχρεούται μέσα στη φυλακή. Έχει τη μορφή αλφαβηταρίου για να είναι εύκολος στη  χρήση του, ενώ έχει γραφεί με γλώσσα, κατά το δυνατόν, απλή. Θα ακολουθήσει η μετάφραση σε γλώσσες που κατανοούν οι αλλοδαποί/-ές κρατούμενοι/-ες των φυλακών και η επανέκδοσή του. Οι πληροφορίες που περιέχονται αφορούν, ενδεικτικά, το δικαίωμα άδειας, την εκπαίδευση, τα αντικείμενα που επιτρέπονται ή απαγορεύονται στη φυλακή, την υφ’ όρον απόλυση, το «βραχιολάκι», την κατ’ οίκον έκτιση της ποινής, τη θεραπεία (απεξάρτηση), τα «μεροκάματα», τα επισκεπτήρια, τα πειθαρχικά παραπτώματα και τις ποινές τους, το ωρολόγιο πρόγραμμα της φυλακής, αλλά και τις βασικές υποχρεώσεις του κρατουμένου (σχετικός σύνδεσμος:

http://www.ministryofjustice.gr/site/Portals/0/uploaded_files/uploaded_17/AlfavitariKratoumenou.pdf ).

 

Εντούτοις, επισημαίνεται ότι απουσιάζει η διάσταση του φύλου στο κείμενο και χρησιμοποιείται σχεδόν καταχρηστικά το αρσενικό γένος.

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εμπίπτει στο θεματικό πεδίο «Ανθρώπινα Δικαιώματα των Γυναικών».

Αφήστε μια απάντηση