Δύο σημαντικές πολιτιστικές δράσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. στην έναρξη του 2019 (Μουσείο Φρυσίρα και 3ο Φεστιβάλ Ισπανικού Θεάτρου)

 

ΣΧΕΤ.: α) Το από 16-12-2015 έγγραφό μας με θέμα «Προβολή της έκθεσης του Μουσείου Φρυσίρα για τις Ευρωπαίες γυναίκες ζωγράφους από τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2380

β) Το από 3-6-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η Τέχνη δεν έχει φύλο – Ξενάγηση των στελεχών της Γ.Γ.Ι.Φ. στην έκθεση “ΕΚΕΙΝΕΣ –ELLES”»:

http://old.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/June/DT_03-06-2016_H%20Texnh%20den%20exei%20fyllo.pdf

γ) Το από 28-12-2018 έγγραφό μας με θέμα «Οι 23 δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο χώρο του πολιτισμού το έτος 2018»:

http://www.isotita.gr/οι-23-δράσεις-της-γενικής-γραμματείας-ισ/ .

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων μας και στο πλαίσιο υλοποίησης από τη Διεύθυνση Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. του τέταρτου στόχου «Προώθηση της ισότητας των φύλων στην πολιτιστική δημιουργία» του άξονα προτεραιότητας «Εκπαίδευση, Κατάρτιση, Πολιτισμός, Αθλητισμός και Μ.Μ.Ε.» του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020» (σχετικός σύνδεσμος: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2017/04/ESDIF.pdf ), σας γνωρίζουμε ότι ο κρατικός φορέας ισότητας των φύλων υλοποιεί δύο σημαντικές πολιτιστικές δράσεις στην έναρξη της νέας χρονιάς.

 

Οι δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων είναι οι εξής:

 

Α. «Πολιτιστική πρωτοβουλία της Γ.Γ.Ι.Φ. για την ανάδειξη της έκθεσης «Ατελιέ στο χρόνο: 10 γυναίκες εικαστικοί» του Μουσείου Φρυσίρα»

Με δεδομένο ότι η πολιτιστική δημιουργία λειτουργεί διαχρονικά ως δέκτης και πομπός αναμετάδοσης στο ευρύ κοινωνικό σύνολο ενός πλέγματος τυποποιημένων αντιλήψεων και προτύπων που απορρέουν από τις εκάστοτε κυρίαρχες αξίες, ο κρατικός φορέας ισότητας των φύλων λαμβάνει την πρωτοβουλία για την ανάδειξη της έκθεσης «Ατελιέ στο χρόνο: 10 γυναίκες εικαστικοί» του Μουσείου Φρυσίρα (Αθήνα, Ιανουάριος-Απρίλιος 2019).

Πιο συγκεκριμένα:

Το Μουσείο Φρυσίρα στην Πλάκα, με την έκθεση «Ατελιέ στον χρόνο», παρουσιάζει το πρώτο τετράμηνο του 2019 δέκα διακεκριμένες γυναίκες εικαστικούς, των οποίων το έργο αποτελεί σημείο αναφοράς της σύγχρονης ελληνικής τέχνης. Οι συμμετέχουσες δεν επιλέχθηκαν επειδή είναι γυναίκες, αλλά επειδή το καλλιτεχνικό τους έργο στο σύνολό του έχει μία συνέχεια και μία συνέπεια στον χρόνο και συμπυκνώνει σύγχρονες αναζητήσεις, μέσα από ποικίλα εκφραστικά μέσα, στυλ και υλικά. Τα έργα των δέκα καλλιτεχνών συνομιλούν δημιουργικά σε διάφορα επίπεδα, συνθέτοντας ένα πολύπλευρο καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, αντανάκλαση της σχέσης τους με την τέχνη ως εργαλείο προσωπικής έκφρασης, αλλά και της μακροχρόνιας παράλληλης πορείας τους:

http://www.frissirasmuseum.com/greek/exhibitions.aspx .

Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος από τον ιστότοπο της Υπηρεσίας μας:

http://www.isotita.gr/πολιτιστική-πρωτοβουλία-της-γ-γ-ι-φ-για/ .

 

Β. «Υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. το 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου στην Αθήνα»

Στο πλαίσιο της έμπρακτης στήριξης των έμφυλων ζητημάτων στους τομείς της Τέχνης και του Πολιτισμού, καθώς και της προώθησης των καλλιτεχνικών εγχειρημάτων γυναικών δημιουργιών,  η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων στηρίζει το 3ο Φεστιβάλ Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου στην Αθήνα, το οποίο, για δεύτερη συνεχή χρονιά, τίθεται υπό την αιγίδα της.

Το πρόγραμμα του «3ου Φεστιβάλ Σύγχρονου Ισπανικού Θεάτρου – Σύγχρονη Γυναικεία Ισπανική Δημιουργία» διεξάγεται το διήμερο 12 και 13 Ιανουαρίου 2019 στον Δημοτικό Πολυχώρο Δήμου Αθηναίων «Άννα και Μαρία Καλουτά» (Τιμοκρέοντος 6Α, Ν. Κόσμος) με ελεύθερη είσοδο.

Ακολουθούν οι σχετικοί σύνδεσμοι από τον ιστότοπο της Υπηρεσίας μας:

α) το από 10-1-2019 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ.: http://www.isotita.gr/δελτίο-τύπου-υπό-την-αιγίδα-της-γ-γ-ι-φ-τ-3/

β) το δισέλιδο πρόγραμμα του Φεστιβάλ: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2019/01/3ο-Φεστιβάλ-Σύγχρονου-Ισπανικού-Θεάτρου-Πρόγραμμα.pdf

γ) η αφίσα του Φεστιβάλ στην ελληνική και την ισπανική γλώσσα: http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2019/01/Φεστιβάλ-Σύγχρονου-Ισπανικού-Θεάτρου-Αφίσα.png.

Παράλληλα, σχετικές ανακοινώσεις για τις δύο πολιτιστικές δράσεις έχουν ήδη αναρτηθεί στη σελίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. σε δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης με θετική ανταπόκριση από τους πολίτες, άνδρες και γυναίκες. Ακολουθεί ο σχετικός σύνδεσμος: https://www.facebook.com/Γενική-Γραμματεία-Ισότητας-των-Φύλων-388822604594196/ .

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Πολιτισμός» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

Comments are closed.