Δικτύωση των κινηματογραφιστριών μέσω των Διεθνών Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών

Στο πλαίσιο του θεματικού πεδίου του πολιτισμού, η Διεύθυνση Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. σας ενημερώνει ότι το 2012 δημιουργήθηκε το Δίκτυο Διεθνών Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών με σκοπό την ενίσχυση και την προώθηση του έργου των γυναικών δημιουργών κινηματογραφικών ταινιών με θεματολογία τις γυναίκες και τα κορίτσια.

Η τέχνη συχνά αξιοποιείται ως εργαλείο προβολής των αντιξοοτήτων, των προσδοκιών και των προσπαθειών για ανάπτυξη σε προσωπικό και συλλογικό επίπεδο. Επιπλέον, λειτουργεί ως μέσο διάδοσης προοδευτικών και ριζοσπαστικών ιδεών και προτάσεων με πολλαπλασιαστικά οφέλη. Με άλλα λόγια, η ισχύς εν τη ενώσει, γι’ αυτό και οι κινηματογραφίστριες ανά τον κόσμο δικτυώθηκαν και συναντιούνται ανά τακτά διαστήματα στα Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές του πλανήτη. Το εν λόγω Δίκτυο ξεκίνησε πριν τέσσερα χρόνια κατά τη διάρκεια του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντόρτμουντ-Κολωνίας και σήμερα υποστηρίζεται γραμματειακά από το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Athena της Νέας Υόρκης.

Ο διαδικτυακός ιστότοπος του εν λόγω Δικτύου περιλαμβάνει κατάλογο με όλα τα Διεθνή Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών σε πόλεις όπως η Χάγη, το Βερολίνο, η Νέα Υόρκη, το Ποτσουόλι στην Επαρχία της Νάπολης στην Κεντρική Ιταλία, το Λος Άντζελες, το Σαν Φραντσίσκο, το Μόναχο, το Πόρτλαντ, το Τορόντο, το Κάιρο, η Άγκυρα, οι Βρυξέλλες, η Σεούλ, το Ρίο Ντε Τζανέιρο και το Σαντιάγο της Χιλής: http://internationalwomensfilmfestivalnetwork.com/festivals/ .

Ενδεικτικά αναφέρουμε τα κάτωθι τρία Φεστιβάλ:

1) Φεστιβάλ Elles Tournent – Dames Draaien

Το όγδοο Φεστιβάλ του Βελγίου (εξ ου και ο δίγλωσσος τίτλος στα γαλλικά και τα φλαμανδικά) πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28/1/2016 – 1/2/2016 με ένα πλούσιο πρόγραμμα ποικίλλων εκδηλώσεων στις Βρυξέλλες, ορισμένες από τις οποίες παρουσιάστηκαν και εκτός της πόλης καθόλη τη διάρκεια του Μαρτίου 2016:

http://ellestournent.be/wp-content/uploads/01_ETDD08_web.pdf . Λόγω της επικαιρότητας, αξίζει να εστιάσουμε στην ταινία «Η επανάσταση των γυναικών – Ένας αιώνας αραβικού φεμινισμού» παραγωγής 2014, η οποία προβλήθηκε στις 12 Μαρτίου 2016 στο Δήμο του Μόλενμπεεκ στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Elles Tournent…On the Road.

Το όνομα του Φεστιβάλ προέρχεται από τη φράση της πρωτοπόρου κινηματογραφίστριας του γαλλικού σινεμά Alice Guy Blaché (1873-1968) «Tournez, mesdames !» (Γυρίζουμε, κυρίες !).

2) Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών Καΐρου

Το ένατο Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα το διάστημα 27/2/2016 – 3/3/2016 με την υποστήριξη σημαντικών πολιτιστικών ιδρυμάτων από το εξωτερικό. Ξεχωριστό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο εμπεριστατωμένος κατάλογος συνολικής έκτασης 81 σελίδων στην αγγλική γλώσσα με μία πανοραμική παρουσίαση όλων των ταινιών του Φεστιβάλ και ανάλογο φωτογραφικό υλικό:

http://www.cairowomenfilmfest.com/static/CATALOGO%202016%20-%20ENGLISH.pdf .

3) Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Γυναικών Δημιουργών Σεούλ

Το εν λόγω Φεστιβάλ θα γιορτάσει φέτος τα 18α γενέθλια του στη νοτιοκορεατική πρωτεύουσα το διάστημα 2-8/6/2016  .

Η περυσινή διοργάνωση περιελάμβανε την προβολή συνολικά 111 ταινιών από 37 χώρες με βασικό μήνυμα το εξής: Δες τον κόσμο μέσα από τα μάτια των γυναικών (σχετικός σύνδεσμος: http://www.siwff.or.kr/siwff2015/eng/festival/overview.php ). Η ανανέωση του Φεστιβάλ αποτυπώθηκε στο νέο λογότυπο (πρώτη αλλαγή από την έναρξη του Φεστιβάλ το 1997), ενώ το προωθητικό βίντεο της διοργάνωσης του 2015 χαρακτηρίζεται από ένα πρωτοποριακό σενάριο με διαστημική προσέγγιση: http://www.siwff.or.kr/siwff2015/eng/festival/poster.php .

Για φέτος, σας γνωρίζουμε ότι στις 29 Ιανουαρίου 2016 έληξε η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων για τη γενική κατηγορία (σχετικός σύνδεσμος: http://www.siwff.or.kr/siwff2015/eng/news/news_view.php?no=3316 ), ενώ στις 19 Φεβρουαρίου 2016 έληξε η προθεσμία υποψηφιοτήτων για το διαγωνιστικό μέρος ασιατικών ταινιών και βίντεο μικρού μήκους (σχετικός σύνδεσμος: http://www.siwff.or.kr/siwff2015/eng/news/news_view.php?no=3323 ).

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων εργάζεται με μεθοδικότητα, επιμονή και συνέπεια για την ανάπτυξη συνεργασιών σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο  και αξιοποιεί όλα τα εργαλεία στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Αφήστε μια απάντηση