Δελτίο Τύπου – Υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. και με την αρωγή του «Πλοίου της Ισότητας» πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών στη Σέριφο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπό την αιγίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. και με την αρωγή του «Πλοίου της Ισότητας» 

πραγματοποιήθηκε το 10ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών

στη Σέριφο

 

Υπογραφή της Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες από το Δήμο της Σερίφου

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), στήριξε το καθιερωμένο, ετήσιο, Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών. Φέτος, το 10ο σε σειρά συνέδριο, με θέμα «Οι Κυκλαδίτισσες της δημιουργίας και της προσφοράς λένε όχι στη βία κατά των γυναικών», που διοργάνωσαν η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» και ο Σύλλογος Γυναικών Σερίφου «Ανδρομέδα», έλαβε χώρα το τριήμερο 4-6/5/2018 στο νησί της Σερίφου και πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της ΓΓΙΦ, με συνδιοργανωτές το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Σερίφου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και με τη συνδρομή της ΓΓΙΦ, για τις ημέρες του συνεδρίου ναυλώθηκε το «Πλοίο της Ισότητας», το οποίο, το μεσημέρι της Πέμπτης 3 Μαΐου 2018, προσέγγισε τα λιμάνια της Πάρου και της Σύρου, με τελικό προορισμό την Σέριφο, προκειμένου να ξεπεραστούν οι αδυναμίες της ακτοπλοϊκής διασύνδεσης πολλών νησιών με τη Σέριφο και να εξυπηρετηθούν οι γυναίκες και άντρες σύνεδροι, οι ομιλητές και ομιλήτριες, καθώς και οι λοιποί συμμετέχοντες και συμμετέχουσες στο συνέδριο.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, εκκινώντας την εισήγησή της ορμώμενη από τον τίτλο του συνεδρίου, ανέφερε ότι είναι ιδιαίτερα οξύμωρο κάποιες από τις γυναίκες της προσφοράς και της δημιουργίας να υφίστανται ή να κινδυνεύουν να υποστούν βία, ενώ προς επίρρωση του υπότιτλου του συνεδρίου, συμπλήρωσε, τονίζοντας ότι: «Λέμε όχι στη βία κατά των γυναικών με συγκεκριμένες δράσεις και πολιτικές ».

Περαιτέρω, αναφέρθηκε εκτενώς στο σύνολο των δράσεων της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, εστιάζοντας, μεταξύ άλλων:

  • στη μέριμνα για τη μονιμοποίηση του συνεκτικού – Πανελλαδικού δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών της ΓΓΙΦ (Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα Γυναικών και Ξενώνες  Φιλοξενίας τους), οι υπηρεσίες του οποίου αναβαθμίζονται απρόσκοπτα και συνεχώς
  • στις επιμέρους σχεδιασμένες δράσεις της ΓΓΙΦ, μέσα από το «Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων της περιόδου 2016-2020», όπου η θεματική της βίας αποτελεί άξονα προτεραιότητας
  • στην Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης), πρόσφατα από το Ελληνικό Κοινοβούλιο
  • στο νέο Νομοσχέδιο για την Ουσιαστική Ισότητα των Φύλων της ΓΓΙΦ, που αναμένεται σύντομα να ψηφιστεί από την Βουλή.

Στο πλαίσιο των παραπάνω πολιτικών και δράσεων της ΓΓΙΦ, η Γενική Γραμματέας ανέλυσε επιμέρους πτυχές της βίας κατά των γυναικών και των προβλημάτων που αυτή δημιουργεί συνολικά και τόνισε ότι: «Το δικαίωμα των γυναικών στην απόλαυση μιας ζωής μακριά από τα δεσμά της βίας, αποτελεί ένα αναφαίρετο και συνάμα αδιαπραγμάτευτο δικαίωμα στη ζωή».

 

Επίσης, κλείνοντας την εισήγησή της, η κα Κούβελα δήλωσε ότι :«Το στοίχημα για την υπέρβαση όλων των έμφυλων ανισοτήτων, δεν άπτεται μόνο της πρόκλησης για την επιτυχία των πολιτικών μας. Απεναντίας, εδράζεται σε μια αμιγώς ανθρωπιστική βάση, την οποία δε μπορεί κανείς και καμιά μας ούτε να την αγνοήσει, ούτε και να την αμφισβητήσει».

Επιπλέον, με την ολοκλήρωση των εισηγήσεων του συνεδρίου του Σαββάτου (4/5/2018), η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων και ο Δήμαρχος Σερίφου, Αντώνης Αντωνάκης, υπέγραψαν την «Ευρωπαϊκή Χάρτα για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» για τον Δήμο της Σερίφου. Αξίζει  να τονιστεί ότι με την υπογραφή και της συγκεκριμένης Χάρτας, ο αριθμός των υπογεγραμμένων Χαρτών ανέρχεται στους 211 Δήμους της χώρας μας.

Συνολικά, στο πρόγραμμα του 10ου Πανκυκλαδικού Συνεδρίου, παρουσιάστηκαν εισηγήσεις για τον προσδιορισμό της έννοιας της βίας κατά των γυναικών, την πρόληψη, και την αντιμετώπισή της. Οι ενδιαφέρουσες εισηγήσεις και οι εποικοδομητικές συζητήσεις που δημιουργήθηκαν επ’ αυτών, επιβεβαίωσαν για ακόμη μια φορά την έντονη ευαισθητοποίηση του κοινού για την ευαίσθητη θεματική της βίας κατά των γυναικών, ενθαρρύνοντας όλους μας ότι η καταπολέμησή της δεν αποτελεί υπόθεση μη πραγματοποιήσιμη.

Tέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η άψογη διοργάνωση του Συνεδρίου, κυρίως από την Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι κόρες των Κυκλάδων» και το Σύλλογο Γυναικών Σερίφου, αξίζουν τα συγχαρητήρια όλων μας και ιδίως  για την τόλμη τους να αναδείξουν ένα θέμα «ταμπού» για τις νησιωτικές περιοχές, σπάζοντας έτσι την απομόνωση της νησιωτικότητας και  ταυτόχρονα κάνοντας αντιληπτό στην κοινωνία της Σερίφου ότι καμιά γυναίκα δεν είναι η μόνη και δεν είναι μόνη απέναντι στο ειδεχθές πρόβλημα της έμφυλης βίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΙΦ θα συνεχίσει να στηρίζει κάθε αντίστοιχη πρωτοβουλία των Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων, που αντιμάχεται τη βία κατά των γυναικών, τάσσεται υπέρ της ισότητας και των ίσων δικαιωμάτων για όλους και όλες ανεξαιρέτως.

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                           Το  Γραφείο Τύπου, 7/05/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.