Δελτίο Τύπου – Συνάντηση της Φωτεινής Κούβελα με την Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρουλα Τσιριγώτη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Συνάντηση της Φωτεινής Κούβελα με την Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, Ζαχαρούλα Τσιριγώτη

 

Εποικοδομητική συνάντηση με την πρώτη γυναίκα Αντιστράτηγο της Ελληνικής Αστυνομίας, κα Ζαχαρούλα Τσιριγώτη είχε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στις 26/3/2018 στα γραφεία της ΓΓΙΦ με θέμα την περαιτέρω συνεργασία μεταξύ της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ) και της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ).

Η ΓΓΙΦ, ως ο αρμόδιος κυβερνητικός φορέας για την πραγμάτωση της νομικής και ουσιαστικής ισότητας ανδρών και γυναικών στην Ελλάδα, παρεμβαίνει οριζόντια σε όλο το εύρος της δημόσιας πολιτικής, αναπτύσσοντας θεσμικές συνεργασίες και δράσεις, ώστε να αντιμετωπιστούν οι έμφυλες διακρίσεις σε κάθε πεδίο άσκησης πολιτικής και να αναδειχθούν και να αντιμετωπιστούν επαχθή φαινόμενα, όπως η πορνεία και το trafficking, αλλά και κάθε μορφή βίας κατά των γυναικών.

Στη συνάντηση συζητήθηκε η πορεία της ισότητας των φύλων και στα ένστολα σώματα ασφαλείας, όπως η ΕΛ.ΑΣ., η ανάγκη για ουσιαστική συνεργασία ενόψει και της επικείμενης ψήφισης του κυρωτικού και εφαρμοστικού νόμου της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, αλλά και του σχεδίου νόμου για την Ουσιαστική Ισότητα των φύλων.

Επίσης, τονίστηκε το πόσο σημαντικό είναι οι αστυνομικές αρχές να κατανοήσουν και να εφαρμόσουν τη νέα νομοθεσία, ενώ και οι δύο πλευρές στάθηκαν στην ανάγκη περαιτέρω εκπαίδευσης του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. και σε θέματα έμφυλης βίας και χειρισμού των θυμάτων αυτής.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ΓΓΙΦ και η ΕΛ.ΑΣ. θα υπογράψουν τις προσεχείς εβδομάδες Σύμφωνο Συνεργασίας, με σκοπό την εκπαίδευση και επιμόρφωση των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ., ενώ θα λάβουν χώρα τοπικές επιμορφώσεις από στελέχη της ΓΓΙΦ και των Συμβουλευτικών Κέντρων της ανά την ελληνική επικράτεια για την έμφυλη και ενδοοικογενειακή βία.

Ακόμη,  τονίστηκε και η ανάγκη περαιτέρω συνεργασίας με το Τμήμα Ανάλυσης και Αντιμετώπισης Εγκλήματος της Δ/νσης Δημόσιας Ασφάλειας της ΕΛ.ΑΣ., ενώ συζητήθηκαν και θέματα υπηρεσιακής εξέλιξης των ένστολων γυναικών, όπως και η συμμετοχή ανώτερων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. σε επικείμενες ημερίδες της ΓΓΙΦ πάνω σε κοινωνικά ζητήματα που έχουν σοβαρές έμφυλες διαστάσεις.

Η  ΓΓΙΦ είναι ο πρώτος κυβερνητικός φορέας  που έχει σχεδιάσει και λειτουργεί από το 2010, σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς,  Δίκτυο Δομών προστασίας και υποστήριξης γυναικών θυμάτων βίας  που περιλαμβάνει την 24ωρη τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 πανελλαδικής εμβέλειας, 21 Ξενώνες και 40 Συμβουλευτικά Κέντρα.

Με σκοπό τη γνωστοποίηση των δομών αυτών, αλλά και γενικότερα την αποδόμηση των σεξιστικών στερεοτύπων που δημιουργούν κι αναπαράγουν βία κατά των γυναικών, η ΓΓΙΦ  αναπτύσσει και υλοποιεί δράσεις πρόληψης κι ευαισθητοποίησης της κοινωνίας και επιδιώκει συνεργασία και με την Ελληνική Αστυνομία για την εμπέδωση και εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας στην πράξη.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      Το  Γραφείο Τύπου, 27/3/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.