Δελτίο Τύπου – Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 3ο Αφιέρωμα 50-50 Ισότητα και στον κινηματογράφο

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «3ο Αφιέρωμα 50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο»

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το 3ο αφιέρωμα «50/50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο», το οποίο πραγματοποιήθηκε στις 13 και 14 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα. Το αφιέρωμα διοργανώθηκε για τρίτη συνεχή χρονιά, σε συνεργασία της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος και τις WIFT (Women in Film and Television – Greece). Επιπσρόσθετα, το φετινό πρόγραμμα υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το δίκτυο Europa Cinemas (Creative Europe – Media Sub-Programme), μέλος του οποίου αποτελεί η Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Η εκδήλωση άνοιξε το βράδυ της 13ης Ιουνίου με ένα κοκτέιλ καλωσορίσματος για το κοινό στον όμορφο χώρο του θερινού κινηματογράφου Λαϊς, ενώ ακολούθησαν χαιρετισμοί εκ μέρους της Προέδρου Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος, κ. Μαρίας Κομνηνού, της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, κ. Φωτεινής Κούβελα, και της Προέδρου Δ.Σ. των WIFT Greece, κ. Όλγας Μαλέα.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, αναφερόμενη στον ρόλο του εν λόγω κινηματογραφικού αφιερώματος, τόνισε την «ιδιαίτερη σημασία για μία δράση που λαμβάνει χώρα επί τρία συναπτά έτη και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του επίσημου εθνικού σχεδιασμού της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, να δημιουργεί έναν γόνιμο προβληματισμό, να ενδυναμώνει τη γυναικεία καλλιτεχνική δημιουργία, να λειτουργεί ως εφαλτήριο εποικοδομητικής σκέψης υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και της έμπρακτης διεκδίκησης και εφαρμογής της ουσιαστικής ισότητας των φύλων».

Ακολούθησε η προβολή του πολυβραβευμένου ντοκιμαντέρ  Συνήγορος /Advocate (Ισραήλ-Καναδάς-Ελβετία, 2019) σε σκηνοθεσία Rachel Leah Jones και Philippe Bellaiche. Την ταινία προλόγισε και σχολίασε μετά το πέρας της προβολής η δικηγόρος Άννυ Παπαρρούσου. Η κ. Παπαρρούσου τόνισε τη μεγαλειώδη αξία του αγώνα μίας γυναίκας που έχει αφιερώσει τη ζωή της στην προάσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε συνθήκες όπου η έκβαση κάθε υπόθεσης είναι σε συντριπτικό ποσοστό προδιαγεγραμμένη, ενώ δεν παρέλειψε τους εύστοχους παραλληλισμούς με την αναμέτρηση εκείνων που δίνουν έναν επίπονο αγώνα για την προάσπιση των θεμελιωδών δικαιωμάτων τους στο ευρύτερο πλαίσιο των επονομαζόμενων σύγχρονων δυτικών κοινωνιών.

Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ Οι Κατίνες μου (Ελλάδα, 2019) σε σκηνοθεσία Βίλμας Μενίκη. Η σκηνοθέτιδα και παραγωγός του ντοκιμαντέρ, κ. Μενίκη, προλόγισε την ταινία που εξιστορεί την αξιοσημείωτη δράση της Αυτόνομης Ομάδας Γυναικών Θεσσαλονίκης κατά την περίοδο 1985-1995. Μετά το πέρας της προβολής ακολούθησε μία άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση με αναφορές στη φεμινιστική δράση των παρελθόντων ετών στη χώρα μας, την εξέλιξη, αλλά και τα τρέχοντα δεδομένα που επιτάσσουν τη γεφύρωση του χθες με το σήμερα και την αδιάλειπτη συνέχιση του αγώνα των γυναικών σε όλα τα πεδία. Η κ. Μενίκη συντόνισε τη συζήτηση, η οποία τροφοδοτήθηκε από το πηγαίο ενδιαφέρον και την αξιοπρόσεκτη διάθεση του κοινού για εξωτερίκευση του προβληματισμού επί της έμφυλης (αν)ισότητας.

Τη δεύτερη ημέρα του αφιερώματος, πραγματοποιήθηκε η προβολή του ντοκιμαντέρ Delphine et Carole, insoumuses (Γαλλία, 2019) της Callisto McNulty. Η σκηνοθέτιδα Κατερίνα Ευαγγελάκου προλόγισε την ταινία, σκιαγραφώντας τη δράση ακτιβιστριών του γυναικείου ζητήματος κατά τη διάρκεια της δεκατίας του 1970 με αιχμή το γυναικείο κίνημα στη Γαλλία και την ανάλογη αξιοποίηση των Μ.Μ.Ε. προς όφελος του αγώνα των γυναικών από τις Ντελφίν Σεϊρίγκ και Καρόλ Ρουσόπουλος.

Το αφιέρωμα ολοκληρώθηκε με την προβολή της ταινίας μυθοπλασίας Hannah Arendt (Γερμανία, 2012) σε σκηνοθεσία Margarethe von Trotta. Την ταινία προλόγισε η πλέον αρμόδια Πρόεδρος Δ.Σ. της Ταινιοθήκης της Ελλάδος και καθηγήτρια Πολιτικής Επικοινωνίας του ΕΚΠΑ, Μαρία Κομνηνού. Η βιογραφία της γερμανοεβραϊκής καταγωγής πολιτικής επιστήμονα και φιλοσόφου, με στοχευμένες αναφορές στις θέσεις της ενάντια στον αυταρχισμό, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στις ημέρες μας, καθώς γινόμαστε μάρτυρες της ενίσχυσης φορέων ακροδεξιών και συντηρητικών απόψεων, οι οποίοι τοποθετούν -μεταξύ άλλων- απροκάλυπτα στο στόχαστρο τις γυναίκες και τους/ις μετανάστες/τριες.

Το αφιέρωμα «50 /50 Ισότητα και στον Κινηματογράφο» έχει καθιερωθεί πλέον ως θεσμός, προσελκύοντας επί τρεις διαδοχικές χρονιές το κινηματογραφόφιλο κοινό, επαγγελματίες -γυναίκες και άνδρες- από το πεδίο της ισότητας των φύλων, καθώς και από τον ευρύτερο οπτικοακουστικό τομέα. Το φετινό αφιέρωμα τίμησαν με την παρουσία τους -μεταξύ άλλων προσώπων- η κ. Άννα Καραμάνου (μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου 1997-2004 και Γενική Γραμματέας Ισότητας του Υπουργείου Εσωτερικών 1996-1997, μεταξύ άλλων) και η Καθηγήτρια του Παντείου Πανεπιστημίου, Πρόεδρος Δ.Σ. και Διοικήτρια του ΟΑΕΔ, κ. Μαρία Καραμεσίνη.

Τέλος, όπως δήλωσε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων: «Η κρίσιμη για το πολιτικό σκηνικό χρονιά που διανύουμε, αποτελεί μία σημαντική αφορμή για να ξανασκεφτούμε όλοι και όλες τα δικαιώματά μας, να αγωνιστούμε για την ισότητα των φύλων και την ισότιμη πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως παντού, να στηρίξουμε και ενθαρρύνουμε τη συμμετοχή και την εμπλοκή των γυναικών στην πολιτική, στα κέντρα λήψης αποφάσεων, σε θέσεις ευθύνης, στην τέχνη, τον πολιτισμό, την επιστήμη, παντού».

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                           Το  Γραφείο Τύπου,  18/6/2019

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.