Δελτίο Τύπου – Η συμμετοχή της Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων, Φ. Κούβελα, στην εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η συμμετοχή της ΓΓΙΦ, Φωτεινής Κούβελα, στην εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου σε συνδιοργάνωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα για την Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών

 

Εμμένουμε στη σημασία της στήριξης και της ενθάρρυνσης των γυναικών για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ως σημαντική προϋπόθεση για την πρόοδο στα ζητήματα ισότητας συνολικά

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στο πλαίσιο της ενεργούς συμμετοχής της στις δράσεις ευαισθητοποίησης – εξωστρέφειας και τις εκδηλώσεις για την 8η Μαρτίου – Παγκόσμια Ημέρα των Γυναικών, συμμετείχε και απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση του Δήμου Ζωγράφου σε συνδιοργάνωση με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στην Ελλάδα με θέμα: «Αυτή τη φορά ψηφίζω για την ισότητα των φύλων», που έλαβε χώρα ανήμερα της επετείου στον Δημοτικό Κινηματογράφο «Αλέκα».

Η κα Κούβελα, αποσαφηνίζοντας εξ’ αρχής ότι το πολυσχιδές έργο της ΓΓΙΦ αντιμάχεται καθημερινά τις έμφυλες ανισότητες σε όλα τα πεδία, επεσήμανε ορισμένες από τις πιο σημαντικές επιτυχίες των πολιτικών και των δράσεων της ΓΓΙΦ, που, με την στήριξη της Κυβέρνησης, κατάφεραν να ανανεώσουν τη στασιμότητα του παρελθόντος, την οποία παρουσίαζαν τα θέματα ισότητας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ενδεικτικά, έκανε λόγο για:

  • Την δια Νόμου (4531/2018)  κύρωση  από τη Βουλή των Ελλήνων,  της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης).
  • Την εξασφάλιση της περαιτέρω λειτουργίας των 62 δομών για τις γυναίκες θύματα βίας (24ωρη γραμμή SOS 15900, 40 Συμβουλευτικά Κέντρα και 21 Ξενώνες φιλοξενίας) και την αναβάθμισή τους .Τον εμπλουτισμό των υπηρεσιών των Σ.Κ και των Ξενώνων με την εργασιακή συμβουλευτική και την ένταξη νέας κατηγορίας ωφελούμενων γυναικών με γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (μονογονείς, πρόσφυγες – μετανάστριες κλπ).
  • Το σχέδιο νόμου για την προώθηση της Ουσιαστικής Ισότητα των Φύλων, την πρόληψη και καταπολέμηση της έμφυλης βίας, το οποίο βρίσκεται στη Βουλή και θα ψηφιστεί άμεσα.
  • Την αύξηση της ποσόστωσης φύλου τουλάχιστον κατά 40% στα περιφερειακά και δημοτικά ψηφοδέλτια, που είναι πια νόμος του κράτους με την μεταρρύθμιση του Κλεισθένη και είναι σαφές ότι από τη μεταρρύθμιση αυτή, αναμένεται πράγματι να εκλεγούν περισσότερες γυναίκες.
  • Την έκδοση του «Οδηγού Χρήσης μη σεξιστικής γλώσσας στα διοικητικά έγγραφα» και την αντίστοιχη εγκύκλιο προς όλες τις υπηρεσίες του Δημόσιου τομέα, προκειμένου να υπερβούμε τη χρήση του σεξιστικού λόγου.
  • Την εκπόνηση της έρευνας – μελέτης, από τη ΓΓΙΦ, για τη γυναίκα αγρότισσα με τίτλο: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο» και την παρουσίαση των προτάσεων και των αποτελεσμάτων της  ήδη σε ορισμένες περιοχές της χώρας μας. Την καθιέρωση της ποσόστωσης στα Δ.Σ των αγροτικών συνεταιρισμών.
  • Την έμφαση της ΓΓΙΦ στον τομέα της εκπαίδευσης, με τις ποικίλες πρωτοβουλίες σε αυτόν, όπως, ενδεικτικά, τη διοργάνωση και επιτυχής ολοκλήρωση Πανελλήνιων μαθητικών και Φοιτητικών Διαγωνισμών για τα θέματα ισότητας και το γεγονός ότι η ΓΓΙΦ αποτελεί πια τον εθνικό φορέα απεύθυνσης για την θεματική εβδομάδα στα Γυμνάσια της χώρας μας.
  • Την ανάδειξη της Βιβλιοθήκης Θεμάτων Ισότητας και Φύλου της ΓΓΙΦ και τη μεταστέγαση της σε νέο κτίριο, την πραγματοποίηση των εγκαινίων της λειτουργίας της και την έναρξη των κύκλων παρουσιάσεων βιβλίων και υλοποίησης πολιτιστικών εκδηλώσεων σε αυτή.
  • Την ιδιαίτερα επιτυχή διοργάνωση του Πρώτου Φεστιβάλ για την Ισότητα των Φύλων.

 

Τέλος, η Γενική Γραμματέας, αφού τόνισε τη σημασία της στήριξης και της ενθάρρυνσης των γυναικών για τη συμμετοχή τους στην πολιτική ζωή και τα κέντρα λήψης των αποφάσεων ως σημαντική προϋπόθεση για την πρόοδο στα ζητήματα ισότητας συνολικά, δήλωσε ότι: «Για μια ακόμη χρονιά, την 8η του Μάρτη αποτίουμε φόρο τιμής στα διαχρονικά αιτήματα των γυναικών. Είναι μια μέρα ιστορική με πολιτικό και κοινωνικό περιεχόμενο. Είναι μια μέρα μνήμης, που δεν πρέπει να αρκείται στην προσφορά λουλουδιών στις γυναίκες, αλλά να εστιάζει στον αγώνα για την κατάκτηση και την εφαρμογή της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στην πράξη. Διότι έτσι, επιδεικνύουμε τον σεβασμό που αρμόζει στα επιτεύγματα του φεμινιστικού και του γυναικείου κινήματος και αντλούμε δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας για ίσα δικαιώματα και ελευθερίες παντού».

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 12/3/2019

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.