Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ολοκλήρωση του τριημέρου δράσεων και επισκέψεων της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα στην Κρήτη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιτυχής ολοκλήρωση του τριημέρου δράσεων και επισκέψεων της Γ.Γ. Ισότητας των Φύλων, Φωτεινής Κούβελα στην Κρήτη

 

Εμμένουμε στην ανάγκη μετασχηματισμού του σχολείου και του Πανεπιστημίου σε βασικούς φορείς αγωγής, διαμόρφωσης της αντίληψης των παιδιών, των φοιτητών και φοιτητριών  για τον κόσμο, μέσω της ενσωμάτωσης της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δυνατές πτυχές τους.

 

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, στη διάρκεια του τριημέρου 8-10/11/2018 επισκέφτηκε τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων, το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνου, ενώ συμμετείχε και σε συνέδριο του Πανεπιστημίου Κρήτης, στο οποίο η ΓΓΙΦ προσέφερε την αιγίδα του.

Ειδικότερα, η επίσκεψη της Γενικής Γραμματέα Ισότητας τόσο στον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών του Δήμου Χανίων, όσο και στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών του Δήμου Ρεθύμνου, επιβεβαίωσε για μια ακόμη φορά την προτεραιότητα που αποδίδει το έργο της ΓΓΙΦ στην άρτια και καλύτερη δυνατή λειτουργία όλων των δομών του δικτύου της για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

Διότι, κατά τη διάρκεια  των επισκέψεών της, η κα Κούβελα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει εκτενώς με τα στελέχη και των δύο κέντρων, να τα ενημερώσει για τις δράσεις της ΓΓΙΦ στον τομέα της βίας, αλλά και να συζητήσουν για τις ενδεχόμενες δυσκολίες που αντιμετωπίζει η καθημερινή διαχείριση όλων των σχετικών θεμάτων που άπτονται της λειτουργίας των δομών.

Με ιδιαίτερη χαρά, η Γενική Γραμματέας διαπίστωσε την απρόσκοπτη λειτουργία και των δυο εν λόγω δομών, ενώ δεν παρέλειψε να επισημάνει στα στελέχη τους την αναγκαιότητα συνεχούς δικτύωσης μεταξύ των δομών, καθώς και εμπλουτισμού των δράσεων εξωστρέφειάς τους, προκειμένου να γίνονται όλο και πιο γνωστό το έργο τους στις τοπικές κοινωνίες.

Επίσης, τόνισε  την ανάγκη για την επιτάχυνση των ενεργειών που πρέπει να κάνουν οι Δήμοι, ώστε να ενταχθούν και οι δυο δομές στην παράταση του προγράμματος ΕΣΠΑ που έχει ήδη εξασφαλιστεί, ώστε να λειτουργήσουν για άλλα δυο χρόνια, μέχρι το 2020 και μέχρι τη μονιμοποίησή τους, μετά που θα γίνει με τη χρηματοδότησή τους από εθνικούς πόρους.

Παράλληλα, η κα Κούβελα συμμετείχε με χαιρετισμό στην έναρξη της Έκθεσης και με εισήγησή της στο  Συνέδριο με θέμα: «Οι γυναίκες του Τύπου – Ο Τύπος των γυναικών. Εκδότριες και γυναικεία περιοδικά στον οθωμανικό χώρο», που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Φιλοσοφικών και Κοινωνικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κρήτης και έλαβε χώρα στο «Σπίτι του Πολιτισμού» στο Ρέθυμνο, κατά το τριήμερο 9-10/11/2018.

Η Γενική Γραμματέας, τόσο κατά τον χαιρετισμό της, στα εγκαίνια της έκθεσης, στις 9/11, όσο και μέσα από την ομιλία της, στις 10/11, επεσήμανε τη βαρύτητα που αποδίδεται  στον τομέα της εκπαίδευσης μέσω του έργου της ΓΓΙΦ συνολικά. Σε αυτό το πλαίσιο και ιδίως μέσω της αναλυτικής επί των δράσεων της ΓΓΙΦ εισήγησή της, υπό τον τίτλο: «Έμφυλες ανισότητες στην εκπαίδευση. Η ορατότητα των γυναικών στην επιστήμη», η κα Κούβελα τόνισε ότι:  «O τομέας της εκπαίδευσης, εκτός από σημαντικός πυλώνας του έργου μας, γίνεται αντιληπτός ως ένα προνομιακό πεδίο για την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας των φύλων. Περαιτέρω, εστιάζουμε στην επιτακτική ανάγκη ενσωμάτωσης της έμφυλης διάστασης και της περιεκτικής σεξουαλικής εκπαίδευσης ως αυτοτελή γνωστικά αντικείμενα μελέτης και διδασκαλίας σε όλες τις βαθμίδες της».

Από την άλλη και ιδίως σε ό, τι αφορά τον χώρο των Πανεπιστημίων, η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι: «Εκφράζουμε την πεποίθησή μας ότι σε αυτόν μπορεί να συντηρηθούν και να αναπτυχθούν ιδεολογίες, που θα λειτουργήσουν καταλυτικά στη δημιουργία επιστημόνων/ισσών απαλλαγμένων από αναχρονιστικές αντιλήψεις περί ανισότητας των φύλων» και αφού αναφέρθηκε εκτενώς στις πολιτικές και τις δράσεις της ΓΓΙΦ για την ορατότητα των γυναικών στην επιστήμη εν γένει, ολοκλήρωσε την εισήγησή της, τονίζοντας ότι: «Συνολικά, μέσα από τη σημερινή μου εισήγηση, θέλησα μου να αναδείξω τη βαρύτητα δυο αντίρροπων και αντικρουόμενων δυνάμεων, ώστε να αντιληφθούμε όλοι και όλες την ανάγκη εστίασης σε εκείνη τη δύναμη που χρειάζεται τη μεγαλύτερη δυνατή ώθηση εκ μέρους όλων μας. Και αναφέρομαι, από τη μια μεριά, στις έμφυλες, αναχρονιστικές και πολλαπλές διακρίσεις, που διαχέονται σε όλο το φάσμα της εκπαιδευτικής διαδικασίας και, από την άλλη, στην ανάγκη μετασχηματισμού του σχολείου και του Πανεπιστημίου σε βασικούς φορείς αγωγής, διαμόρφωσης της αντίληψης των παιδιών, των φοιτητών και φοιτητριών  για τον κόσμο, μέσω της ενσωμάτωσης της έμφυλης διάστασης σε όλες τις δυνατές πτυχές τους.  Διότι, η διαμόρφωση  της κουλτούρας των σχολείων και των Πανεπιστημίων με τις αρχές και τις αξίες της ισότητας, είναι  που αναμένεται να συμβάλλει στον αγώνα για την ορατότητα και την ενδυνάμωση της φωνής γυναικών  στην επιστήμη εν γένει».

Ομιλία της ΓΓΙΦ στο Ρέθυμνο 10.11.2018

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                           Το Γραφείο Τύπου, 12/11/2018

Τηλ. 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.