Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης επίσημης παρουσίασης της έρευνας της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις γυναίκες αγρότισσες στη Σταμνά Μεσολογγίου και στη Ζαγορά Πηλίου

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της πρώτης επίσημης παρουσίασης της έρευνας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες αγρότισσες στη Σταμνά  Μεσολογγίου και στη Ζαγορά Πηλίου

 

 

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η πρώτη επίσημη παρουσίαση της  έρευνας – μελέτης με θέμα: «Η Ελληνίδα αγρότισσα: αποτύπωση της συμμετοχής, προβλήματα, προκλήσεις και προτάσεις πολιτικής για την ενθάρρυνση της συμμετοχής των γυναικών στον αγροτικό τομέα και την ελληνική ύπαιθρο», που εκπονήθηκε από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων.

 

Στόχος της έρευνας ήταν η αποτύπωση της κοινωνικής κατάστασης των αγροτισσών, των προβλημάτων και των δυσχερειών που αντιμετωπίζουν ως επαγγελματίες, αλλά και ως γυναίκες, στο πλαίσιο της πατριαρχικής ακόμα, σ’ ένα βαθμό, ελληνικής υπαίθρου, όπως και των προσδοκιών τους. Ειδικότερα, οι παρουσιάσεις της έρευνας – μελέτης πραγματοποιήθηκαν:

 

  • την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 στη Σταμνά  Μεσολογγίου, με τη συνεργασία του Συλλόγου Γυναικών Σταμνάς «Αγία Αγάθη». Η συμμετοχή και η συνδρομή των μελών του Συλλόγου, τόσο κατά τη διάρκεια εκπόνησης της έρευνας (αφού συμμετείχαν στις συνεντεύξεις και στα ερωτηματολόγια), όσο και στην επιτυχία  της εκδήλωσης, ήταν πολύ σημαντική. Πλήθος κόσμου, γυναίκες και άντρες της περιοχής, αλλά και των γύρω περιοχών, παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον την εκδήλωση, ενώ ιδιαίτερα τιμητική υπήρξε και η παρουσία της βουλεύτριας του ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας, Μαρίας Τριανταφύλλου.
  • την Παρασκευή 13 Απριλίου 2018 στη Ζαγορά Πηλίου, με τη συνεργασία του «Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς Πηλίου». Η εμπειρία της επί 100 χρόνια επιτυχημένης και πρωτοποριακής λειτουργίας του συνεταιρισμού, υπήρξε καθοριστική στην επιτυχία του έργου της έρευνας. Στην εκδήλωση παρευρέθηκε και η Υφυπουργός Οικονομικών, Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία τόνισε τη σημασία των προτάσεων και των συμπερασμάτων της μελέτης στην δημιουργία κατάλληλων πολιτικών ενίσχυσης και αναβάθμισης του ρόλου της Ελληνίδας αγρότισσας και επεσήμανε τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει τα τελευταία υπέρ των Ελληνίδων γυναικών της υπαίθρου.

 

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα και στις δυο εκδηλώσεις  επεσήμανε ότι:  «Ένας από τους στρατηγικούς   στόχους της   Γενικής Γραμματείας, είναι να στραφούν οι γυναίκες σε παραγωγές στον πρωτογενή και μεταποιητικό αγροτοδιατροφικό τομέα και να εστιάσουμε σε υψηλής προστιθέμενης αξίας και καινοτόμες εφαρμογές, ακολουθώντας οικολογικές πρακτικές, που θα είναι ανταγωνιστικές ακόμα και στη διεθνή αγορά».

Επίσης, μεταξύ άλλων, η κα Κούβελα δεν παρέλειψε να αναφερθεί και σε επιμέρους στόχους της Γενικής Γραμματείας για τις γυναίκες αγρότισσες, οι οποίοι  εστιάζουν:

  • στη μεγαλύτερη δυνατή εμπλοκή νέων επιστημόνων γυναικών στους κρίκους της εφοδιαστικής αλυσίδας και ιδιαίτερα στον αγροτοδιατροφικό τομέα
  • στην ουσιαστική αναβάθμιση των Γυναικείων Αγροτικών Συνεταιρισμών
  • στη δικτύωση και προώθηση της γυναικείας επιχειρηματικότητας

Και στις δυο εκδηλώσεις, η παρουσίαση της μελέτης  – έρευνας πραγματοποιήθηκε από την επιστημονικά υπεύθυνη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Πανεπιστημίου Αιγαίου,  Μαρία Γκασούκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι και οι δύο εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αποδεικνύει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον που εκδηλώνουν οι γυναίκες  για τον πρωτογενή  τομέα της οικονομίας μας.

 

Ακολουθούν οι διαδικτυακοί ιστότοποι με την μελέτη – έρευνα και τα συμπεράσματά της:

http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2018/02/Μελέτη-H-Ελληνίδα-Αγρότισσα.pdf

http://www.isotita.gr/wp-content/uploads/2018/02/Συμπεράσματα-και-Προτάσεις.pdf

Τα αποτελέσματα της έρευνας, οι προτάσεις και συμπεράσματά της, θα αξιοποιηθούν από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για τη δημιουργία πολιτικών και δράσεων για τη γυναίκα αγρότισσα, σε συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                      Το  Γραφείο Τύπου, 16/4/2018

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.