Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας ‘Φύλο και Εκπαίδευση’ στη Λάρισα

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας «Φύλο και Εκπαίδευση» στη Λάρισα

 

 

Στον απόηχο της στυγερής γυναικοκτονίας της φοιτήτριας Ελένης Τοπαλούδη, αλλά και της δυναμικής πορείας την Παρασκευή 14/12/2018, ενάντια στην έμφυλη βία, πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία η Ημερίδα με θέμα «Φύλο και Εκπαίδευση»  το Σάββατο, 15 Δεκεμβρίου 2018 στο αμφιθέατρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου Λάρισας, αφιερωμένη μάλιστα στην μνήμη της Ε. Τοπαλούδη.

Πρόκειται για την 7η κατά σειρά Ημερίδα που υλοποιεί η Γενική Γραμματεία Ισότητας  σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις κατά τόπους Δ/νσεις Εκπ/σης.

Στόχος της ημερίδας υπήρξε η αναγκαιότητα εισαγωγής της έμφυλης διάστασης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, καθώς και η ανάδειξη της πολυεπίπεδης συναρμογής του φύλου στην εκπαιδευτική πράξη εν γένει.

Τον χαιρετισμό εκ μέρους της  Γενικής Γραμματέα Ισότητας των Φύλων,  μετέφερε το στέλεχος της ΓΓΙΦ Εύα Σπαθάρα.  Η Γενική Γραμματέας  στο μήνυμά της τόνισε τις θέσεις της ΓΓΙΦ για τη βαρύτητα του ρόλου της εκπαίδευσης στην υπέρβαση των έμφυλων ανισοτήτων συνολικά, επισημαίνοντας  ότι: «Η γειτνίαση της έμφυλης διάστασης με την εκπαίδευση και η ενσωμάτωσή της σε όλες τις βαθμίδες της, αναμένεται να λειτουργήσει ως πραγματικός αρωγός στη διαμόρφωση ενός εκπαιδευτικού συστήματος, ικανού να  προάγει την ισότητα των φύλων και να αντιμάχεται όλες τις έμφυλες ανισότητες και τις πολλαπλές διακρίσεις.

Το σχολείο, ως βασικός φορέας αγωγής και παράγοντας διαμόρφωσης της αντίληψης των παιδιών για τον κόσμο, μπορεί να συμβάλει στη διαμόρφωση μιας κουλτούρας ισότητας, συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα στα φύλα».

Περαιτέρω και δεδομένου ότι η ΓΓΙΦ έχει θέσει την εκπαίδευση ως βασικό άξονα προτεραιότητας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ 2016-2020), η κα Κούβελα αναφέρθηκε σε ορισμένες από τις βασικές επιδιώξεις του ΕΣΔΙΦ στον τομέα της εκπαίδευσης, όπως:

  • ο εκσυγχρονισμός του θεμελιακού ρόλου που διαδραματίζει η εκπαίδευση
  • η αξιοποίηση της εκπαιδευτικής διαδικασίας στην καταπολέμηση των στερεοτυπικών αντιλήψεων
  • η προώθηση της ισόρροπης συμμετοχής των φύλων στην εκπαίδευση, την επιστήμη και την έρευνα
  • η ενίσχυση και αξιοποίηση του συνόλου του ανθρώπινου δυναμικού και
  • η παράλληλη εξάλειψη κάθε μορφής διακρίσεων λόγω φύλου

Στο μήνυμά της η Γενική Γραμματέας  επίσης αναφέρθηκε, ενδεικτικά, στο σύνολο των πολιτικών, των δράσεων και των πρωτοβουλιών της ΓΓΙΦ στην εκπαίδευση και επεσήμανε  τη σπουδαιότητα των δράσεων ενημέρωσης  – ευαισθητοποίησης εξωστρέφειας τόσο σημαντικών θεματικών, όπως η θεματική «Φύλο και εκπαίδευση» .

 

Την Ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους   και απεύθυναν χαιρετισμό οι κκ Γ. Καψάλης, Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης, Σ. Βούλγαρης  Δ/ντής Α/θμιας Εκπ/σης, ο Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Δ.Δεληγιάννης, ο  Γ. Δοδοντσάκης Οργανωντικός Συντονιστής Συντονιστών Εκπ/σης, Συντονιστές Εκπ/σης. Παραβρέθηκαν επίσης η κα Εύα Παπανίκα εκπρόσωπος της ΓΓΙΦ στην Περιφερειακή Επιτροπή Ισότητας, ο κος Μ.Παπανούσκας Δ/ντής Β/θμιας Εκπ/σης Καρδίτσας και η Κ. Βελεσσιώτου Πρόεδρος του Κέντρου Γυναικών Καρδίτσας και πλήθος εκπαιδευτικών.

Τέλος χαιρετισμό απεύθυνε και ο αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, Παύλος Χαραμής, ο οποίος υπήρξε και ένας από τους βασικούς εισηγητές της Ημερίδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι από το σύνολο των παρευρισκομένων, μαθητών και μαθητριών, φοιτητών και φοιτητριών, εκπαιδευτικών, αλλά και πολιτών (αντρών και γυναικών) όλων των ηλικιών, δημιουργήθηκε γόνιμος διάλογος και κατατέθηκαν περαιτέρω προβληματισμοί επί των επιμέρους θεματικών που στοιχειοθετούν την έμφυλη διάσταση στην εκπαίδευση, με στόχο την αποτελεσματικότερη δυνατή αντιμετώπιση και υπέρβαση όλων των έμφυλων ανισοτήτων στην εκπαίδευση, αλλά και μέσω αυτής στην κοινωνία μας.

 

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ στη Λάρισα – Ημερίδα με θέμα Φυλο και Εκπαίδευση 15-12-2018

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                 Το  Γραφείο Τύπου,  17/12/2018

Τηλ 2131511102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.