Δελτίο Τύπου – Η επιτυχής ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. για την εφαρμογή των πολιτικών ισότητας στους δήμους ως προυποθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτυχής ολοκλήρωση της Ημερίδας της ΓΓΙΦ με θέμα :

«Η Πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών Ισότητας στους Δήμους ως προϋπόθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών»

 

 

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) με θέμα: «Η Πρόοδος της εφαρμογής των πολιτικών Ισότητας στους Δήμους ως προϋπόθεση για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών», που πραγματοποιήθηκε στις 26/02/2019 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων στην αίθουσα ‘’Αντώνης Τρίτσης’’.

Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν δράσεις της ΓΓΙΦ που αφορούν στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενταγμένες στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα των Φύλων την περίοδο 2016-2020, δεδομένου ότι οι ΟΤΑ και ειδικότερα οι Δήμοι βρίσκονται εγγύτερα στους πολίτες και επομένως είναι ίσως οι πρώτοι αποδέκτες αιτημάτων για ζητήματα έμφυλης βίας και διακρίσεων, στα οποία οφείλουν να ανταποκριθούν.\

 Χαιρετίζοντας τις εργασίες της Ημερίδας η Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη, αρμόδια για θέματα ισότητας, αναφέρθηκε σε σημεία του νέου νομοσχεδίου για την Ισότητα των Φύλων, το οποίο προβλέπει μεταξύ άλλων την εφαρμογή σχετικών πολιτικών στους Δήμους και στις Περιφέρειες, καθώς και τη μετατροπή των Συμβουλευτικών Κέντρων Γυναικών και των Ξενώνων Φιλοξενίας Κακοποιημένων Γυναικών σε προνοιακές δομές με χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, γεγονός που ενισχύει το έργο τους και εξασφαλίζει τη βιωσιμότητά τους. Επίσης, τόνισε την συνέχεια και την συμβολή όλων στην προσπάθεια εδραίωσης της ισότητας των φύλων και εξάλειψης της έμφυλης βίας, καθώς και στην συστράτευση κεντρικής εξουσίας-Τοπικής Αυτοδιοίκησης- Δομών της ΓΓΙΦ και του ΚΕΘΙ απέναντι στη βία και τις διακρίσεις λόγω φύλου που στερούν από την κοινωνία ευκαιρίες για ανάπτυξη και κοινωνική ειρήνη.

Από την πλευρά της η Γενική Γραμματέας Ισότητας Φύλων, κ. Φ. Κούβελα, προλόγισε τις πολιτικές ισότητας που παρουσιάστηκαν από εξειδικευμένα στελέχη της υπηρεσίας. Υλοποιούνται από τους Δήμους με την επιστημονική συνδρομή της Γενικής Γραμματείας και του Κέντρου Έρευνας Θεμάτων Ισότητας, σ’ ένα όλο και μεγαλύτερο εύρος περιπτώσεων. Οι εμπλεκόμενοι φορείς καταφέρνουν να ανταποκρίνονται σε πολλαπλάσιες διακρίσεις, ανισότητες και κρούσματα έμφυλης βίας.
(Επισυνάπτονται τα πλήρη κείμενα των ομιλιών της Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Μ. Χρυσοβελώνη και της ΓΓΙΦ κ. Φ. Κούβελα).

Στην Ημερίδα παρευρέθηκαν ο κ. Κ. Μπάρκας-Υφυπουργός Εργασίας, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Μ. Θελερίτη, εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Βουλής, η Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
κ. Α. Καββαδία, η Αντιδήμαρχος Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Πρόνοιας και Ισότητας του Δήμου Αθηναίων κ. Μ. Στρατηγάκη, αιρετές των Ο.Τ.Α., στελέχη της ΓΓΙΦ και ειδικευμένοι επιστήμονες.

Η εν λόγω ημερίδα της ΓΓΙΦ υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου έργου µε τίτλο: «ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΡΑΣΕΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΤΗΤΑΣ (ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ – ΕΥΑΙΣΘΗΤΟΠΟΙΗΣΗ) ΣΕ ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΚΑΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΕΠΙΠΕΔΟ» ΤΗΣ ΠΡΑΞΗΣ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΟΡΙΖΟΝΤΙΕΣ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ» του Ε.Π. ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΤΟΜΕΑ 2014-2020.

Περαιτέρω, βασική της στόχευση υπήρξε η αποτύπωση και αξιολόγηση των πολιτικών ισότητας στην τοπική αυτοδιοίκηση και ιδιαίτερα της εφαρμογής της «Ευρωπαϊκής Χάρτας για την Ισότητα των Φύλων στις Τοπικές Κοινωνίες» σε άμεση συνάρτηση  με το δίκτυο δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

Ομιλία ΥΦ.ΕΣ. Ημερίδα Πολιτικές Ισότητας Γ.Γ.ΙΦ. Ο.Τ.Α

Χαιρετισμός της ΓΓΙΦ Ημερίδα Πολιτικές Ισότητας Γ.Γ.Ι.Φ. Ο.Τ.Α

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 26/2/2019

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.