Δελτίο Τύπου – Επιτυχής ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για τις γυναίκες πρόσφυγες

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Επιτυχής ολοκλήρωση του Εργαστηρίου Διαβούλευσης για την αναθεώρηση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας για την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου διαδικασιών εντοπισμού, παραπομπής, φιλοξενίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις γυναίκες πρόσφυγες

 

 Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Εργαστήρι Διαβούλευσης που διοργάνωσε στις 22/02/2019 στην Αίθουσα Εκδηλώσεων της Βουλής και του Ιδρύματος της Βουλής επί της Λ. Αμαλίας 22-24, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων σε συνεργασία με την Προσφυγική και Μεταναστευτική Ανταπόκριση της UNICEF στην Ελλάδα, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας των κρατικών και αυτοδιοικητικών φορέων για την υιοθέτηση ενός κοινού πλαισίου διαδικασιών εντοπισμού, παραπομπής, φιλοξενίας και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών σε γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα έμφυλης βίας στο πλαίσιο του πανελλαδικού δικτύου δομών της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών.

Πρόκειται για ένα Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υιοθετήθηκε από τους φορείς το 2016 και τώρα βρίσκεται σε διαδικασία αναθεώρησης προκειμένου να καλύψει επιμέρους ανάγκες και να ρυθμίσει θέματα που έχουν ανακύψει κατά την διετή εφαρμογή του, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τον βαθμό ωρίμανσης και μεταβλητότητας των εν λόγω ζητημάτων.

Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας αναθεώρησης, ευελπιστούμε ότι όλα τα στελέχη της Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης που απασχολούνται στα Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης, στις Ανοιχτές Δομές Φιλοξενίας, στο Δίκτυο Δομών των ΓΓΙΦ/ΚΕΘΙ/Δήμων (Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας), στις Κοινωνικές Υπηρεσίες των ΟΤΑ και των Νοσοκομείων, θα μπορούν να συντονίζονται μεταξύ τους αλλά και με τις ΜΚΟ που δρουν στο πεδίο για την αποτελεσματικότερη διαχείριση περιστατικών γυναικών προσφύγων επιζήσασων έμφυλης βίας.

Ως εκ τούτου, και μέσα στο πλαίσιο της διαδικασίας αναθεώρησης του προαναφερόμενου Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, η ΓΓΙΦ, λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ανάγκη αξιοποίησης της συσσωρευμένης γνώσης και εμπειρίας των στελεχών του πεδίου, σημαντικό μέρος των οποίων αποτελούν οι ΜΚΟ, διοργάνωσε το Εργαστήρι Διαβούλευσης επί της νέας αναθεωρημένης πρότασης του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας, στο οποίο κλήθηκαν να συμμετάσχουν με εκπροσώπους τους Διεθνείς Οργανισμοί και ΜΚΟ, όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες, η UNICEF, ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η Διεθνής Αμνηστία, το Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες, η DRC, η IRC, η Solidarity now, το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών “Διοτίμα”, η Άρσις, οι Γιατροί του Κόσμου, οι Γιατροί χωρίς Σύνορα, η A21, το Δίκτυο Μεταναστριών “Μέλισσα”, οι “Αθέατες Γυναίκες”, ενώ από την πλευρά των Κυβερνητικών Φορέων, παρευρέθηκαν εκπρόσωποι από το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, το Υπουργείο Υγείας και το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας-ΚΕΘΙ.

Κατά τη διάρκεια του Εργαστηρίου, έγινε παρουσίαση των προς αναθεώρηση σημείων από την κ. Αγγελική Παπάζογλου, Προϊσταμένη του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας & Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, ενώ ακολούθησε εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων, όπου αναφέρθηκαν τα κεντρικά σημεία των προτάσεων κάθε φορέα. Καταληκτικά, επισημάνθηκε από την κ. Α. Παπάζογλου ότι: “η παρούσα συζήτηση αποτελεί τροφή και για άλλες δράσεις, δεδομένης της αποτύπωσης των αναγκών και της ανάγκης κάλυψής τους από όλους τους οργανισμούς  με την ίδια στόχευση και τον ίδιο προσανατολισμό, αυτόν των επαγγελματιών από την ίδια όχθη, της ουσιαστικής προάσπισης  των δικαιωμάτων των γυναικών που πλήττονται ή βρίσκονται σε διακινδύνευση”.

Το Εργαστήρι ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση του Ιδρύματος της Βουλής «Πολεμώντας για την Ειρήνη: Ελλάδα-Ιταλία-Ισπανία στη δεκαετία του ’80» (ευγενική προσφορά της Βουλής που φιλοξένησε και το εργαστήριο διαβούλευσης στους χώρους της).

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                         Το  Γραφείο Τύπου, 26/2/2019

Τηλ. 213 15 11 102

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.