Δελτίο Τυπού – Η ΓΓΙΦ, Φωτεινή Κούβελα, στο Φεστιβάλ κατά της βίας και των ανισοτήτων του Σ.Κ. Γυναικών Ζακύνθου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Η ΓΓΙΦ, Φωτεινή Κούβελα στο Φεστιβάλ κατά της βίας

και των ανισοτήτων του Συμβουλευτικού Κέντρου  Γυναικών Ζακύνθου

 

«Αγωνιζόμαστε, ώστε ακόμη και αν όλοι και όλες είμαστε διαφορετικοί και διαφορετικές, να είμαστε όλοι και όλες ίσοι και ίσες»

 

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΝΙΣΟΤΗΤΩΝ  με τίτλο «Όλοι διαφορετικοί, όλοι ίσοι», που διοργάνωσε το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Δήμου Ζακύνθου το διήμερο 15-16/9/2018 παρευρέθηκε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

 

Η Γενική Γραμματέας, επεσήμανε εξ αρχής ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες διοργάνωσης συμβάλλουν καταλυτικά στην ενημέρωση – ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τα θέματα ισότητας, ενισχύουν την εξωστρέφεια των δράσεων του δικτύου δομών για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών, γνωστοποιούν το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου και βοηθούν πραγματικά τις γυναίκες να εμπιστευτούν τις υπηρεσίες του δικτύου των δομών της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας και των πολλαπλών διακρίσεων  και να μιλούν για όλα όσα βιώνουν χωρίς φόβο.

 

Περαιτέρω, η Φ. Κούβελα ενημέρωσε ενδεικτικά για τις πολιτικές και τις  δράσεις της ΓΓΙΦ για το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν πολλές γυναίκες όπως:

  • Η εξασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας του ολοκληρωμένου, συνεκτικού δικτύου δομών για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών, το οποίο αποτελείται από: την 24ωρη γραμμή SOS 15900, τα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους Ξενώνες Φιλοξενίας σε όλη την Ελλάδα και τη στόχευση της ΓΓΙΦ για την μονιμοποίηση των δομών αυτών και με τη λήξη της χρηματοδότησής τους από τα προγράμματα ΕΣΠΑ, κάτι που αναφέρεται και σε συγκεκριμένες διατάξεις του σχέδιου Νόμου ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΙΣΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ της ΓΓΙΦ, που πρόκειται να ψηφιστεί από το Ελληνικό Κοινοβούλιο.
  • Η πρόσφατη κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης) από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, ως πραγματική «τομή» στην ύπαρξη ενός ισχυρού νομικού εργαλείου.
  • Ο εμπλουτισμός των υπηρεσιών του δικτύου με την εργασιακή συμβουλευτική, ώστε να επιτυγχάνεται η ομαλή επανένταξη των γυναικών στο εργασιακό περιβάλλον.
  • Η διεύρυνση των ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων γυναικών που υφίστανται βία ή/και πολλαπλές διακρίσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών προσφύγων.
  • Η συμβολή της ΓΓΙΦ στη συγκρότηση υποομάδας για την εμπορία ανθρώπων (trafficking) στη Βουλή.
  • Η συνεχής διοργάνωση ενημερωτικών και επιστημονικών ημερίδων και εκδηλώσεων, που στοχεύουν στην ευαισθητοποίηση των περισσότερων δυνατών πολιτών για την καταπολέμηση της έμφυλης βίας αλλά και γενικότερα για θέματα των έμφυλων ανισοτήτων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η Γενική Γραμματέας αναφέρθηκε ευρύτερα και στο συνεχές και αδιάλειπτο έργο της ΓΓΙΦ για την υπέρβαση όλων των έμφυλων ανισοτήτων, αλλά και στην βαρύτητα που αποδίδει η Κυβέρνηση στα θέματα της ισότητας και δήλωσε ότι: «Έχοντας στο επίκεντρό  μας την κοινωνική ισότητα και δικαιοσύνη για όλους και όλες ανεξαιρέτως, θα συνεχίσουμε το έργο μας προς κάθε κατεύθυνση, όπου οι έμφυλες ανισότητες χρήζουν αποκατάσταση. Ή, παραφράζοντας τον τίτλο του Φεστιβάλ σας, αγωνιζόμαστε ώστε ακόμη και αν όλοι και όλες είμαστε διαφορετικοί/ες, να είμαστε όλοι και όλες ίσιοι/ες».

 

Επιπρόσθετα, η Γενική Γραμματέας, στο πλαίσιο της επίσκεψής της στο νησί πραγματοποίησε συνάντηση και με τον Πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ζακύνθου, κο Γιατρά Ιωάννη, προκειμένου για τη υπογραφή Πρωτοκόλλου Συνεργασίας του Συλλόγου με την Γενική Γραμματεία, μέσα από το οποίο παρέχεται ΔΩΡΕΑΝ δικαστική υποστήριξη σε γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα έμφυλης βίας ή/και πολλαπλών διακρίσεων. Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα γόνιμου διαλόγου και συμφωνήθηκε να υπογραφεί προσεχώς το Πρωτόκολλο συνεργασίας μεταξύ των δύο φορέων.

 

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι στο Φεστιβάλ απηύθυναν χαιρετισμό ο Αντιδήμαρχος Ζακύνθου, κος Κόκλας Ιωάννης, ενώ παρέμβαση πραγματοποίησε και ο Περιφερειακός Σύμβουλος κος Καμπίτσης Θεόδωρος. Συνολικά, τόσο η ένθερμη υποστήριξη του κόσμου στις δράσεις του φεστιβάλ, όσο και οι ενδιαφέρουσες επισημάνσεις που αναφέρθηκαν γύρω από τα ζητήματα ισότητας, αποτέλεσαν σημαντικό εφαλτήριο για πρόσθετο  προβληματισμό επί των θεμάτων ισότητας, για τον περαιτέρω εμπλουτισμό των δράσεων εκ μέρους του Συμβουλευτικού Κέντρου της περιοχής, αλλά και για την υιοθέτηση του παραδείγματός του εκ μέρους και των λοιπόν δομών του δικτύου της ΓΓΙΦ για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών.

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                                                                                          Το  Γραφείο Τύπου, 17/9/2018

Τηλ. 213 15 11 102

Email: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.