Απάντηση ΓΓΙΦ στην επίθεση για την καμπάνια της σεξουαλικής παρενόχλησης

 

Απάντηση της Γενικής Γραμματείας για την Ισότητα των Φύλων στην αήθη επίθεση του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών.

 

Το έργο μας για την προστασία των γυναικών δεν μπορεί να φιμωθεί!

 

Αξιότιμοι κύριοι Πρόεδροι,

Με μεγάλη έκπληξη λάβαμε τις επιστολές διαμαρτυρίας σας για την προβολή των video – σποτ της Γ.Γ.Ι.Φ. για το επίμαχο ζήτημα της σεξουαλικής παρενόχλησης κατά των γυναικών. Σε απάντηση των σχετικών επιστολών σας γνωστοποιούμε τα παρακάτω:

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (Γ.Γ.Ι.Φ.) σχεδιάζει, υλοποιεί, παρακολουθεί και τεκμηριώνει την εθνική πολιτική για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο.

Βασική της αρμοδιότητα αποτελεί η παρακολούθηση της εφαρμογής της νομοθεσίας για την ισότητα των φύλων και η προώθηση αντίστοιχων νομοθετικών μέτρων για την ουσιαστική πραγματοποίηση της.

Επίσης, διαθέτει ένα αξιόλογο δίκτυο δομών Πανελλήνιας εμβέλειας για τις γυναίκες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας(24ωρη τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900, Συμβουλευτικά Κέντρα και Ξενώνες Φιλοξενίας), μέσα από το όποιο καθημερινά, ωφελούμενες γυναίκες λαμβάνουν ψυχολογική, κοινωνική και εργασιακή στήριξη και συμβουλευτική, δωρεάν και με κάθε εχεμύθεια.

Ωστόσο, οι εξουσιαστικές σχέσεις ανάμεσα στα κοινωνικά φύλα, τους άνδρες και τις γυναίκες, οι πάσης φύσεως προκαταλήψεις, οι βαθιά ριζωμένες αντιλήψεις  και, τελικά, οι πολυποίκιλες διακρίσεις που συνδέονται με τα φύλα και διέπουν όλες τις εκφάνσεις της ιδιωτικής και δημόσιας σφαίρας της ζωής, συνιστούν σημαντικό δημοκρατικό έλλειμμα.

Ως εκ τούτου, η υπέρβασή του για κανένα λόγο δεν μπορεί να περιθωριοποιείται ή να απαξιώνεται, καθώς αποτελεί μέρος των επιδιωκόμενων ριζικών κοινωνικών αλλαγών σε αρμονία με το σεβασμό της συνταγματικής αρχής της ισότητας και της επικύρωσης από τη χώρα μας της Σύμβασης για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) (Ν.1342/1982) και της Σύμβασης της Κων/πολης.

Εμείς οφείλουμε να αναδείξουμε και να δρομολογήσουμε πολιτικές εξάλειψης του φαινομένου, ώστε να μην παραμένει σε αθέατες ζώνες, επιβαρύνοντας ακόμη περισσότερο τις γυναίκες, που, στη συντριπτική πλειοψηφία τους, είναι τα συχνότερα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης.

Περαιτέρω, λαμβάνοντας υπόψη ότι:

«Σεξουαλική παρενόχληση είναι οποιαδήποτε ανεπιθύμητη λεκτική, μη λεκτική ή σωματική συμπεριφορά σεξουαλικού χαρακτήρα που αποσκοπεί ή έχει ως αποτέλεσμα την προσβολή της αξιοπρέπειας ενός προσώπου, ιδίως με τη δημιουργία εκφοβιστικού, εχθρικού, εξευτελιστικού, ταπεινωτικού ή επιθετικού περιβάλλοντος (άρθρο 2 περ. δ του ν. 3896/2010)» και ότι: «Η σεξουαλική παρενόχληση εξομοιώνεται με διάκριση λόγω φύλου, η οποία μπορεί να αφορά στον ίδιο βαθμό άνδρες και γυναίκες. Απαγορεύεται τόσο στον εργασιακό χώρο και κατά την αναζήτηση εργασίας (ν. 3896/2010) όσο και κατά την πρόσβαση σε αγαθά και υπηρεσίες και την παροχή αυτών (ν. 3769/2009)»

 

η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δε μπορεί να εθελοτυφλεί και να μην πρωτοστατεί στην ανάδειξη ενός τόσο σημαντικού κοινωνικού θέματος, που συνιστά διάκριση λόγω φύλου και, δυστυχώς, μια αναχρονιστικά παγιωμένη σεξιστική πρακτική.

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων δεν μπορεί να ταχθεί με τη θέση σας ότι, εφόσον δεν υπάρχει, κατά τα αναγραφέντα σας, καταγγελία στα Πειθαρχικά Συμβούλια ενός επιστημονικού – επαγγελματικού κλάδου, δεν υπάρχει ζήτημα σεξουαλικής παρενόχλησης, άρα πρέπει να τελειώνει και κάθε δημόσια συζήτηση για το θέμα αυτό. Η σιωπή δεν είναι η λύση.

Ταυτόχρονα, στην ΓΓΙΦ τιμάται κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος και, σε καμία περίπτωση, η οποιαδήποτε δράση ή ενέργειά μας δεν στοχοποιεί συγκεκριμένα επαγγέλματα, καθώς αυτή μπορεί να λάβει χώρα σε κάθε επαγγελματικό χώρο.

Εντούτοις, η σεξουαλική παρενόχληση αφορά κάθε Ελληνίδα, κάθε γυναίκα που κατοικεί ή διαμένει προσωρινά στην ελληνική επικράτεια, κάθε εργαζόμενη ή συναλλασσόμενη, ώστε, το αν μια γυναίκα – θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης προχωρήσει και σε υποβολή αναφοράς στα εκάστοτε Πειθαρχικά Συμβούλια των Ιατρικών Συλλόγων ή άλλων επαγγελματικών κλάδων, αυτό συνιστά ξεκάθαρα προσωπική απόφασή της.

 

Πάντως, προς ενημέρωσή σας, ήδη η ανεξάρτητη αρχή  «Συνήγορος του Πολίτη» κατέθεσε δημόσια τον Δεκέμβριο του 2010  κείμενο της με τίτλο «Η ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΤΟΥ ΣΥΝΗΓΟΡΟΥ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΠΑΡΕΝΟΧΛΗΣΗΣ (2006 – 2010)», όπου καταγράφηκε, μεταξύ άλλων, και περιστατικό του ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2010, όπου «η αναφερόμενη καταγγέλλει παρενόχληση από οφθαλμίατρο του ΙΚΑ, ο οποίος κατά την εξέταση προσέγγιζε πολύ το πρόσωπό του στο δικό της, ώσπου έφτανε να την ακουμπάει. Επίσης, ακινητοποίησε το κεφάλι της με το χέρι του και όταν εκείνη αντέδρασε, ο γιατρός ισχυρίστηκε ότι αυτό απαιτούνταν για την ασφάλειά της κατά την εξέταση. Τέλος, την κάλεσε για συνέχιση της εξέτασης στο άλλο ιατρείο όπου εργάζεται, στο τέλος του ωραρίου. Την 1-10-10 η αναφερόμενη κλήθηκε από τη Διοίκηση του ΙΚΑ και της δόθηκαν σχετικές εξηγήσεις. Κατόπιν αυτών των εξηγήσεων, και αφού τις έκρινε επαρκείς, ζήτησε από το ΣτΠ να κλείσει την υπόθεση». Παρόμοια περιστατικά αναφέρονται και στις δικές μας δομές. Μην κλείνετε τα μάτια σας σε αυτά.

 

Συνεπώς, οι καταγγελίες σε διάφορους φορείς είναι υπαρκτές, κάθε επιστημονικός και επαγγελματικός κλάδος πρέπει να μην αγνοεί την κοινωνική πραγματικότητα και να επιδιώκει τη συνεργασία με τους αρμόδιους κυβερνητικούς φορείς, για την πάταξη των φαινομένων αυτών και τη δημιουργία μιας νέας κουλτούρας στους επαγγελματίες του κάθε κλάδου, με μέριμνα για την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση των μελών του για ζητήματα που ανάγονται πρωτίστως στο σεβασμό της προσωπικότητας του κάθε ανθρώπου και ταυτόχρονα στη διαφύλαξη της αξίας του.

Άλλωστε, η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών αποτελεί φαινόμενο που υπερβαίνει τις κοινωνικές, οικονομικές και μορφωτικές διακρίσεις και εκδηλώνεται με πολλαπλές μορφές.

Αποδεικνύεται δε καθημερινά ότι η σεξουαλική παρενόχληση σε κάθε πεδίο της κοινωνικής και οικονομικής ζωής συνιστά γεγονός που αναπαράγει τις στερεοτυπικές αντιλήψεις περί ανισότητας δυο φύλων.

Από πλευράς μας, θα συνεχίσουμε να επιδεικνύουμε τη σοβαρότητα που αρμόζει σε μια θεματική όπως η σεξουαλική παρενόχληση κατά των γυναικών, επιστρατεύοντας κάθε μέσο που την προλαμβάνει και τη θεραπεύει, έχοντας πάντα ως στόχο μας την εξάλειψή της.

Υπ΄ αυτό το πρίσμα,  σας προσκαλούμε ως συμμάχους μας στον αγώνα αυτό.

 

 

 

ΓΕΝΙΚΗ ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΤΩΝ ΦΥΛΩΝ

 

Comments are closed.