Αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία για την υψηλή συμμετοχή του γυναικείου πληθυσμού στον κλάδο του τουρισμού εντός και εκτός Ε.Ε.

 

ΣΧΕΤ.: Το από 28-12-2017 έγγραφό μας με θέμα «Οι 75 δράσεις της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων στο θεματικό πεδίο Γυναίκες και Οικονομία το έτος 2017 υπέρ της οικονομικής ενδυνάμωσης των γυναικών»: http://www.isotita.gr/οι-75-δράσεις-της-γενικής-γραμματείας-ισ/ .

 

Σε συνέχεια του ανωτέρω σχετικού εμπεριστατωμένου εγγράφου της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. και στο πλαίσιο ανάπτυξης του άξονα προτεραιότητας «Αγορά εργασίας και εναρμόνιση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής» του «Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ισότητα των Φύλων (ΕΣΔΙΦ) 2016-2020» (σχετικός σύνδεσμος: http://www.isotita.gr/ethniko-programma-drasis/ ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

 

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή (ευρέως γνωστή με το αρκτικόλεξο EUROSTAT) δημοσιοποίησε το Νοέμβριο του 2015 ένα εκτενές άρθρο για την απασχόληση στον τουριστικό κλάδο στην Ε.Ε., η επικαιροποίηση του οποίου προγραμματίζεται για το Νοέμβριο του τρέχοντος έτους. Βασικό μήνυμα του τεκμηριωμένου άρθρου αποτελεί η διαπίστωση ότι πάνω από δώδεκα εκατομμύρια άτομα απασχολούνται σε οικονομικές δραστηριότητες που σχετίζονται με τον τουρισμό και το 22% των εργαζομένων στον τομέα των υπηρεσιών απασχολείται στην τουριστική βιομηχανία:

http://ec.europa.eu/eurostat/statistics-explained/index.php/Tourism_industries_-_employment#Tourism_creates_jobs_for_women .

 

Το εν λόγω άρθρο φιλοξενεί ξεχωριστή παράγραφο με τίτλο «Ο τουρισμός δημιουργεί θέσεις εργασίας για γυναίκες» με άκρως ενδιαφέροντα στοιχεία για το σύνολο των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης:

 

α) οι γυναίκες αποτελούν το 58% του εργατικού δυναμικού στον τουριστικό κλάδο

 

β) όσον αφορά τους διάφορους τομείς του κλάδου, τα υψηλότερα ποσοστά γυναικείας απασχόλησης καταγράφονται στα ταξιδιωτικά γραφεία – ταξιδιωτικοί/-ές πράκτορες με 64% και στη διαμονή – καταλύματα με 60%

 

γ) μία στις τρεις γυναίκες απασχολείται με καθεστώς μερικής απασχόλησης, ενώ για τους άνδρες συναδέλφους τους η αντίστοιχη αναλογία είναι ένας στους επτά

 

δ) η μερική απασχόληση ανδρών και γυναικών στον τουριστικό κλάδο είναι της τάξης του 24% στην Ε.Ε. με χαμηλότερα ποσοστά να καταγράφονται στους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς της Μεσογείου (Ελλάδα, Ισπανία, Κύπρος και Πορτογαλία).

 

Αλλά και σε διεθνές επίπεδο κυριαρχεί η διαπίστωση ότι η δίκαιη οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη έχει ανάγκη από την πλήρη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού, απαλλαγμένη από έμφυλες ανισότητες. Σημείο αναφοράς αποτελεί η «Παγκόσμια Έκθεση για τις Γυναίκες στον Τουρισμό 2010», η οποία εκπονήθηκε από δύο εξειδικευμένους Διεθνείς Οργανισμούς του Συστήματος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού με έδρα τη Μαδρίτη και τον Οργανισμό UN WOMEN με έδρα τη Νέα Υόρκη. Το πλήρες κείμενο της έκθεσης είναι συνολικής έκτασης 95 σελίδων με εκτενή βιβλιογραφία στην αγγλική γλώσσα και πολύ διαφωτιστικά ευρήματα για την έμφυλη διάσταση του τουρισμού (σχετικός σύνδεσμος:

http://cf.cdn.unwto.org/sites/all/files/pdf/global_report_on_women_in_tourism_2010.pdf ):

 

1) ο τουρισμός αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες και ταχύτερα αναπτυσσόμενες βιομηχανίες του πλανήτη

 

2) η συνεισφορά του τουρισμού στο παγκόσμιο ΑΕΠ υπολογίζεται στο 5%, ενώ στη δημιουργία θέσεων εργασίας στο 7%

 

3) εντούτοις, οι απολαβές των εργαζομένων γυναικών στον τουριστικό κλάδο είναι μειωμένες κατά 10%-15% σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους τους

 

4) ο τουριστικός κλάδος απασχολεί γυναίκες σε διπλάσιο ποσοστό σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας

 

5) σε οικογενειακές τουριστικές επιχειρήσεις οι γυναίκες επιφορτίζονται με την προσφορά άμισθης εργασίας

 

6) μία στις πέντε θέσεις Υπουργού Τουρισμού αφορά γυναίκες

 

7) οι γυναίκες που απασχολούνται στον κλάδο του τουρισμού, συχνά βρίσκονται αντιμέτωπες με προκλήσεις, οι οποίες αφορούν τις εργασιακές σχέσεις, την επιχειρηματικότητα, την εκπαίδευση και κατάρτιση, την ανάληψη θέσεων ευθύνης, καθώς και τα έμφυλα στερεότυπα σε τοπικό επίπεδο.

 

Επιπλέον, αξίζει να επισημανθεί ότι στο πλαίσιο του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Γυναικών 2017 η έγκυρη βρετανική εφημερίδα The Guardian επέλεξε να δημοσιεύσει στην ενότητα «Ταξίδια» την 4η Μαρτίου 2017 άρθρο με πρωτοπόρες και αξιέπαινες γυναικείες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες από έντεκα χώρες του πλανήτη με διαφορετικό οικονομικό, κοινωνικό και εκπαιδευτικό υπόβαθρο: Γαλλία, Σουηδία, Ιταλία, Καναδάς, Ινδία, Τατζικιστάν, Βιετνάμ, ΗΠΑ, Κένυα, Τανζανία, Ρουάντα: https://www.theguardian.com/travel/2017/mar/04/women-female-guides-tour-operators-around-the-world . Ορισμένες από τις δράσεις αφορούν το εργαστήριο παραδοσιακής υφαντικής στην Περούτζια της Ιταλίας, το οποίο χρονολογείται από το 1921, τις εκδρομές στην άγρια φύση της Βόρειας Σουηδίας για τους/τις λάτρεις της φωτογραφίας, τους περιηγητικούς περιπάτους στο Παρίσι με θέμα την επίδραση των γυναικών στη διαμόρφωση και την εξέλιξη της γαλλικής πρωτεύουσας στο πέρασμα των αιώνων, καθώς και το ξενοδοχείο στους πρόποδες του Κιλιμάντζαρο στην Τανζανία με τα έσοδά του να καλύπτουν τις δαπάνες συντήρησης ενός γειτονικού σχολείου για ορφανά και ευάλωτα παιδιά με την αρωγή του γυναικείου πληθυσμού της τοπικής κοινότητας.

 

Η συγκεκριμένη δημόσια δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της ηγεσίας της Διεύθυνσης Σχεδιασμού, Δημιουργίας Προτύπων και Παρακολούθησης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Οικονομία» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, σύμφωνα και με τις κατευθυντήριες γραμμές των Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης (Ατζέντα 2030).

 

 

Comments are closed.