Το κουίζ του τρόμου: ποιο είναι το φθηνότερο όπλο μαζικής καταστροφής;

Ιούν 23, 2015

adpolitis

ΔΙΕΘΝΗ

0

Με ένα λογοπαίγνιο ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών εντατικοποιεί τις προσπάθειές του με σκοπό την προστασία του γυναικείου πληθυσμού του πλανήτη κατά τη διάρκεια των ένοπλων συγκρούσεων. Σε αντίθεση με όσα πιστεύουν πολλοί, η σεξουαλική κακοποίηση των γυναικών και των κοριτσιών σε καιρό πολέμου δεν είναι τυχαία πράξη μεμονωμένων στρατιωτών, αλλά πολεμική τακτική για τον εξευτελισμό των γυναικών, την απόσχιση των κοινοτήτων και τον έλεγχο των πληθυσμών. Σύμφωνα με το από 22-6-2015 τρισέλιδο ενημερωτικό έντυπο του Ο.Η.Ε. για το θέμα, στη δεκαετία του 1990 έχει υπολογιστεί ότι 150.000 γυναίκες έπεσαν θύματα βιασμού κατά τη διάρκεια της γενοκτονίας στη Ρουάντα (1994), 64.000 γυναίκες κατά τη διάρκεια του δεκαετούς εμφυλίου πολέμου στη Σιέρρα Λεόνε (1991-2002) και περισσότερες από 40.000 γυναίκες στον πόλεμο της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης (1992-1995). Όσον αφορά τον 21ο αιώνα και κυρίως το 2015, εκατοντάδες γυναίκες βιάζονται καθημερινά σε διάφορες εμπόλεμες περιοχές (Νότιο Σουδάν, Συρία, Ιράκ) με φρικτές μεθόδους όπως βασανιστήρια, ακρωτηριασμοί και εξαναγκαστική εγκυμοσύνη με σκοπό την αλλαγή της εθνοτικής ισορροπίας των περιοχών.

Στις 19 Ιουνίου 2015 η Γενική Συνέλευση του Ο.Η.Ε. καθιέρωσε την 19η Ιουνίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις, αποσκοπώντας στην αφύπνιση της διεθνούς κοινότητας και στη συντονισμένη δράση Κυβερνήσεων, Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και πολιτών κατά της απάνθρωπης πρακτικής. Είναι χαρακτηριστικό ότι η ορισμένη από τον Σεπτέμβριο του 2012 Ειδική Εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών για τη Σεξουαλική Βία στις Ένοπλες Συγκρούσεις Zainab Hawa Bangura, πρώην Υπουργός Εξωτερικών και Υγείας της Σιέρρα Λεόνε, απέδωσε τη διαιώνιση της σεξουαλικής βίας στο γεγονός ότι είναι «φθηνό και καταστροφικό όπλο».

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας, επισυνάπτεται σε μορφή pdf το σχετικό έντυπο του Ο.Η.Ε.

Επιπλέον, έχει δημιουργεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  ειδική σελίδα στήριξης της εκστρατείας κατά της σεξουαλικής βίας στις ένοπλες συγκρούσεις με τη διεύθυνση: twitter – #endSVC.

Σχετικό έντυπο του ΟΗΕ

Comments are closed.