Η δύναμη της γυναικείας καλλιτεχνικής δημιουργίας σε πείσμα των προκαταλήψεων – η περίπτωση της Vigee Le Brun

Το διάστημα της 38ης Γενικής Διάσκεψης του Εκπαιδευτικού, Επιστημονικού και Πολιτιστικού Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών (UNESCO, Παρίσι, 3-18 Νοεμβρίου 2015, http://old.isotita.gr/index.php/news/2347 ) πραγματοποιήθηκαν στη γαλλική πρωτεύουσα τρεις πολιτιστικές εκδηλώσεις με άρωμα γυναίκας (η ισότητα των φύλων αποτελεί παγκόσμια προτεραιότητα για την UNESCO). Μία από αυτές, αφορούσε την έκθεση ζωγραφικής της διακεκριμένης Γαλλίδας ζωγράφου προσωπογραφιών του 18ου αιώνα Louise Élisabeth Vigée Le Brun (1755-1842), κόρης μικροαστικής οικογένειας που χάρη στο ταλέντο και την επιμονή της έφθασε μέχρι τη Βασιλική Αυλή και έγινε επίσημη ζωγράφος της Μαρίας Αντουανέττας: http://www.grandpalais.fr/fr/evenement/elisabeth-louise-vigee-le-brun .

Η έκθεση μεταφέρεται στη Νέα Υόρκη και θα παρουσιαστεί στο κοινό της αμερικανικής μεγαλούπολης μέχρι την 15-5-2016 στο επιβλητικό Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης με τον τίτλο «Μία Καλλιτέχνιδα στην επαναστατημένη Γαλλία». Η συγκεκριμένη πολιτιστική εκδήλωση συμπίπτει χρονικά με την 60ή Σύνοδο της Επιτροπής του Ο.Η.Ε. για το Καθεστώς των Γυναικών (CSW), η οποία θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του Διεθνούς Οργανισμού στη Νέα Υόρκη το διάστημα 14-24 Μαρτίου 2016.

Η Vigée Le Brun θεωρείται από τις πλέον σημαντικές καλλιτέχνιδες διαχρονικά ξεπερνώντας με το ταλέντο και την προσωπικότητά της τα γεωγραφικά και χρονικά όρια της Γαλλίας του 18ου αιώνα. Η Γαλλική Επανάσταση του 1789 ανάγκασε την ζωγράφο να εγκαταλείψει τη χώρα και να διαπρέψει σε ολόκληρη την Ευρώπη (ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το 1790 εκλέχθηκε Μέλος της Accademia di San Luca στη Ρώμη, ενώ οι ηγέτες της Ρωσίας και της Πρωσίας παρήγγειλαν έργα, κυρίως προσωπογραφίες, στην ίδια). Το Μητροπολιτικό Μουσείο Τέχνης της Νέας Υόρκης έχει δημιουργήσει ειδικό προωθητικό υλικό για την έκθεση ζωγραφικής, στο οποίο περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, η δημιουργία ειδικής σελίδας στον ιστότοπο του Μουσείου και σύντομο βίντεο μυθοπλασίας:

http://www.metmuseum.org/exhibitions/listings/2016/vigee-le-brun .

Είναι άκρως ενθαρρυντικό το γεγονός της συνύπαρξης της 60ής Συνόδου της Επιτροπής CSW (μία εκδήλωση με έντονα πολιτικό χρώμα για τη συστράτευση υπέρ της αναβάθμισης της θέσης των γυναικών, της χειραφέτησής τους και της επίτευξης της ουσιαστικής ισότητας των φύλων στον πλανήτη) με την πολιτιστική εκδήλωση για τη διακεκριμένη ζωγράφο, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να αποτυπωθεί στο μήνυμα «αισιοδοξία και αγώνας για την ισότητα των φύλων στην πράξη».

Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων αξιοποιεί διαχρονικά τον πολιτισμό στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της που αφορούν το σχεδιασμό, την υλοποίηση, την παρακολούθηση και την τεκμηρίωση της εθνικής πολιτικής για την ισότητα των φύλων σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο. Ο πρόσφατος συνοπτικός απολογισμός του έργου της για το έτος 2015 περιλαμβάνει ειδική ενότητα με τίτλο «Η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων Σύμμαχος στην Τέχνη»:

http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/Apologismos%20GGIF%202015.pdf .

Επιπλέον, οι φετινές εκδηλώσεις της Γ.Γ.Ι.Φ. με αφορμή την 8 Μαρτίου-Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, οι οποίες θα γνωστοποιηθούν με ξεχωριστή ανακοίνωση σύντομα, εμπνέονται από το χώρο του πολιτισμού.

Αφήστε μια απάντηση