Η αναγκαιότητα της συλλογικής δράσης για την εξάλειψη των έμφυλων διακρίσεων στο χώρο του σκίτσου, της γελοιογραφίας και της εικονογράφησης

Με αφορμή τους δύο πανελλήνιους διαγωνισμούς αφίσας της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, οι οποίοι βρίσκονται σε εξέλιξη, με σκοπό την ευαισθητοποίηση των νέων αγοριών και κοριτσιών σε θέματα ισότητας (σχετικό το από 10 Οκτωβρίου 2015 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ.:

http://www.isotita.gr/var/uploads/PRESS%20(APO%20SEP%202010)/2015/DT_10-12-2015_Diagonismoi%20Afisas.pdf ), σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλες τις εκφάνσεις της δημόσιας και της ιδιωτικής ζωής αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών στη σύγχρονη κοινωνία. Πολύτιμος αρωγός σε αυτή την επίπονη προσπάθεια είναι η τέχνη μέσω των ποικίλων εκφάνσεών της.  Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης συχνά αναπαράγουν στερεότυπες αντιλήψεις και πρακτικές, οι οποίες δεν συνάδουν με το επιτακτικό αίτημα της διεθνούς κοινότητας για χειραφέτηση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των κοριτσιών και των γυναικών (σχετικό το από 14-10-2015 έγγραφο της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η τέχνη της γραφιστικής στον αγώνα για την εξάλειψη των στερεότυπων αντιλήψεων για την εικόνα των γυναικών και τους ρόλους των δύο φύλων», το οποίο περιήλθε αυθημερόν στις ηλεκτρονικές σας διευθύνσεις: http://old.isotita.gr/index.php/news/2310 ).

Το διάστημα 28-31 Ιανουαρίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στην πόλη Angoulême της Γαλλίας το φημισμένο 43ο Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς, το οποίο αποτελεί το κυριότερο φεστιβάλ κόμικς στην Ευρώπη και ένα από τα μεγαλύτερα φεστιβάλ αυτού του είδους διεθνώς. Διεθνή κατακραυγή προκάλεσε η αρχική απόφαση της διοργανώτριας αρχής να μην συμπεριλάβει ουδεμία γυναίκα σκιτσογράφο-εικονογράφο στον τελικό κατάλογο των υποψηφίων προς βράβευση για το Μεγάλο Βραβείο του Φεστιβάλ (αναγνώριση του έργου μίας διακεκριμένης προσωπικότητας στο χώρο του σκίτσου, της γελοιογραφίας και της εικονογράφησης). Οι διοργανωτές ανασκεύασαν την αρχική τους απόφαση και συμπεριέλαβαν και γυναίκες υποψήφιες προς βράβευση, μετά μάλιστα και τη δήλωση ανδρών σκιτσογράφων ότι θα αποσυρθούν από τη διαγωνιστική διαδικασία εάν δεν συμπεριληφθούν και γυναίκες στον σχετικό κατάλογο. Η Ομάδα Συλλογικής Δράσης Γυναικών Σκιτσογράφων κατά του σεξισμού κάλεσε σε μποϋκοτάζ της εκδήλωσης. Η εν λόγω Ομάδα χαίρει εκτίμησης σε διεθνές επίπεδο και έχει συντάξει σχετική Χάρτα για την αντιμετώπιση του σεξισμού στο χώρο του σκίτσου και της γελοιογραφίας (σχετικός σύνδεσμος με χαριστική φεμινιστική αφίσα: http://bdegalite.org/english/ ).

Το Φεστιβάλ της Angoulême θα διεξαχθεί κανονικά μετά τις διευκρινίσεις των διοργανωτών (σχετική ανακοίνωση της 5ης Ιανουαρίου 2016 στην αγγλική γλώσσα με τίτλο «Το Φεστιβάλ αγαπά τις γυναίκες»: http://www.bdangouleme.com/936,the-angouleme-festival-loves-women-but-cannot-revise-the-history-of-comics ). Η μαγεία και η ομορφιά της τέχνης του σκίτσου και της εικονογράφησης ξεδιπλώνονται στις συμμετοχές από όλο τον κόσμο και αποτελεί αναμφίβολα ένα πολύτιμο εργαλείο προς αξιοποίηση στον κοινό αγώνα για την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών, κοριτσιών και αγοριών σε όλες τις περιοχές του πλανήτη (οι υποψηφιότητες του διαγωνιστικού τμήματος του Φεστιβάλ με συνολικά σαράντα άλμπουμ:

http://www.bdangouleme.com/medias/2016/documents/FIBD2016_LIVRETCOMPETITION_web.pdf ).

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο της εξάλειψης των στερεότυπων αντιλήψεων για τους ρόλους των δύο φύλων σε όλο το εύρος της δημόσιας δράσης.

Αφήστε μια απάντηση