Δελτίο Τύπου – Φτωχότερο το πνεύμα της ελληνικής διανόησης μετά τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Φτωχότερο το πνεύμα της ελληνικής διανόησης μετά τον θάνατο της Νίκης Γουλανδρή

 

Σε ηλικία 94 ετών απεβίωσε, στις 9/2/2019, η εμβληματική γυναικεία μορφή, Νίκη Γουλανδρή. Η Νίκη Γουλανδρή, απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, σπούδασε Πολιτική Επιστήμη και Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και, στη συνέχεια, ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές της σπουδές της στην Πολιτική Επιστήμη και την Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο της Φρανκφούρτης.

Αγωνίστηκε για την διάσωση και προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και την καλλιέργεια οικολογικής συνείδησης, ήταν επιστημόνισσα, πολιτικός και ζωγράφος. Μαζί με τον σύζυγό της, Άγγελο Γουλανδρή, ίδρυσαν το μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή, στο οποίο διετέλεσε ως αντιπρόεδρος. Επίσης, τεράστια υπήρξε και η συμβολή της στην εικονογράφηση πολλών βοτανολογικών βιβλίων. Ακόμη, ήταν αντιπρόεδρος του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Γουλανδρή, υπήρξε Υπουργός Κοινωνικών Υπηρεσιών(1974), Γενική Γραμματέας Υγείας (1974), επίτιμη αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (1975–80) και μέλος της Διεθνούς Επιτροπής για τον Πολιτισμό και την Εξέλιξη της UNESCO.

Για την πολυδιάστατη δράση της, έλαβε πολλές τιμητικές διακρίσεις, όπως το βραβείο Global 500 του Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών το 1990 και η διάκρισή της ως «Γυναίκα της Ευρώπης» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κίνημα, το 1991.

Για το έργο και την πορεία της, η Νίκη Γουλανδρή συνιστά αδιαμφισβήτητο παράδειγμα έμπνευσης για τις επόμενες γενιές. Προσέφερε μια σπουδαία παρακαταθήκη και το δικό της στίγμα στο σύνολο της ελληνικής διανόησης, της πολιτικής και των Γραμμάτων μας.

Ο θάνατός της καθιστά φτωχότερο το πνεύμα της επιστήμης, των γραμμάτων και της διανόησης εν γένει.

Εκφράζουμε τα θερμά  συλλυπητήριά μας στους οικείους της.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 11/2/2019

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

 

Comments are closed.