Δελτίο Τύπου – Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις γυναίκες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ολοκληρώθηκε η ημερίδα της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις γυναίκες πρόσφυγες στη Μυτιλήνη

 

Στις 15 Ιουνίου 2018, η Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων διοργάνωσε στη Μυτιλήνη ημερίδα με θέμα: “Ενώνουμε τις δυνάμεις μας για τις γυναίκες πρόσφυγες και τα παιδιά τους – Παρουσίαση του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας της ΓΓΙΦ για τις γυναίκες πρόσφυγες επιζήσασες έμφυλης βίας”.

Η συγκεκριμένη ημερίδα, είναι η δεύτερη από τις πέντε ημερίδες (Λαμία, Λέσβος, Θεσσαλονίκη, Αλεξανδρούπολη, Ιωάννινα) που γίνονται με την ευγενική υποστήριξη του γραφείου Ευρώπης της UNICEF.

Ειδικότερα, στην ημερίδα παρουσιάστηκε το Πρωτόκολλο Συνεργασίας «για την υιοθέτηση κοινού πλαισίου διαδικασιών εντοπισμού, παραπομπής και φιλοξενίας, αλλά και παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών στο πανελλήνιο δίκτυο των 63 δομών της ΓΓΙΦ για την πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών», που υπεγράφη τον Δεκέμβριο του 2016 από την Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ), την Γενική Γραμματεία Υποδοχής/Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΓΓΥ), τη Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας (ΓΓΔΥ), το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας (ΥΠΕΘΑ), το Κέντρο Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), την Ένωση Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝΠΕ), την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) και το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ) και θέτει ως ομάδα στόχο τις γυναίκες πρόσφυγες θύματα ή εν δυνάμει θύματα βίας (ενδοοικογενειακής, trafficking, σεξουαλικής παρενόχλησης, βιασμού, κ.α) και τα παιδιά τους ή γυναίκες πρόσφυγες αρχηγούς μονογονεϊκών οικογενειών.

Με το Πρωτόκολλο επιδιώκεται η συνεργασία και ο συντονισμός των συναρμόδιων κρατικών φορέων επί ενός πλαισίου διαδικασιών εντοπισμού, παραπομπής, φιλοξενίας και στήριξης των γυναικών προσφύγων που βρίσκονται σε καθεστώς διακινδύνευσης να υποστούν βία, επιδιώκοντας παράλληλα αυτό να καταστεί γνωστό και προσβάσιμο σε όλους/όλες τους/τις επαγγελματίες που λειτουργούν στο πεδίο παροχής υπηρεσιών στον προσφυγικό πληθυσμό και προέρχονται από τη δημόσια διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Την ημερίδα τίμησαν με την παρουσία τους οι κκ Γόμου-Πρωτογεράκη Καλλιόπη, Αντιπεριφερειάρχης Β. Αιγαίου με αρμοδιότητες στον τομέα Κοινωνικής Μέριμνας, Ιωάννης Μπαλμπακάκης, Διοικητής του ΚΥΤ Λέσβου, της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Αριστείδης Καλάργαλης, Περιφερειακός Διευθυντής π/μιας και δ/μιας εκπαίδευσης Β.Αιγαίου, Άννα Ζερβού, Διοικήτρια του Γ. Ν. Μυτιλήνης και Αγγελάκη Αντιγόνη, από το Τμήμα Παιδικής Προστασίας UNICEF του Περιφερειακού Γραφείου Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας, καθώς και γυναίκες και άντρες εκπρόσωποι Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, αλλά και εργαζόμενοι και εργαζόμενες στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων του νησιού.

Επίσης, αξίζει να σημειωθεί ότι ακολούθησε πολύ εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ των παρευρισκομένων επαγγελματιών του πεδίου κατά το δεύτερο μέρος της ημερίδας (εργαστήρι), όπου ετέθησαν τα ζητήματα που απασχολούν τον συντονισμό των εμπλεκόμενων μερών και αναφέρθηκαν καλές πρακτικές προς περαιτέρω διερεύνηση.

Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, απηύθυνε τον χαιρετισμό, μέσα από τον οποίο, μεταξύ άλλων, δήλωσε ότι: «Εμμένοντας με το έργο μας στην υπέρβαση πάσης φύσεως έμφυλων ανισοτήτων, θα συνεχίσουμε να διαχέουμε τις δράσεις μας προς κάθε κατεύθυνση, κατακτώντας κάθε φορά νίκες που μας δικαιώνουν και μας γεμίζουν δύναμη για τη συνέχεια» και συμπλήρωσε ότι «Καθώς ο δρόμος για την εφαρμογή της ισότητας στην πράξη είναι επίπονος και μακρύς, η ισχύς εν τη ενώσει κρίνεται αναγκαιότερη από ποτέ».

Επίσης, η υπηρεσία της ΓΓΙΦ εκπροσωπήθηκε και μέσω της Προϊσταμένης του Τμήματος Κοινωνικής Προστασίας και Αντιμετώπισης Πολλαπλών Διακρίσεων, κας Αγγελικής Παπάζογλου, η οποία επεσήμανε ότι αυτή η ημερίδα αποτελεί την αρχή μιας πιο ολοκληρωμένης συνεργασίας και συνέργειας με την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

 

  

 

Πληροφορίες: http://www.isotita.gr/                                          Το  Γραφείο Τύπου, 18/06/2018

Τηλ 2131511102-103

Ε-mail: gramggif@isotita.gr

Comments are closed.