Ανακοίνωση του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου της Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Μάρτιος 2016)

Σε συνέχεια του από 22-2-2016 δελτίου τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. (σχετικός σύνδεσμος: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/DT_22-02-2016_Synantisi%20me%20Proedro%20EKIK.pdf ) και στο πλαίσιο της δικτύωσης και της διμερούς συνεργασίας μεταξύ της Γ.Γ.Ι.Φ. και του Ερευνητικού Κέντρου Ισότητας Φύλου (Ε.Κ.Ι.Φ.) της Κύπρου, επισυνάπτεται η δισέλιδη ανακοίνωση του Ε.Κ.Ι.Φ. για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (Μάρτιος 2016) .

Ακολουθούν σε πλάγια γραφή δύο χαρακτηριστικές παράγραφοι της εν λόγω ανακοίνωσης:

Η Κυπριακή κοινωνία επιμένει να παραμένει μια ανδροκρατούμενη κοινωνία με παραδοσιακούς ρόλους για τα δύο φύλα και παραδοσιακές αξίες, παρά τη μόρφωση των γυναικών, σε τομείς όπως η πολιτική, η αγορά εργασίας, η εκτελεστική εξουσία και η νομοθετική εξουσία. Σε όλους αυτούς τους τομείς, η γυναίκα είναι απούσα ή αποτελεί την εξαίρεση του κανόνα, παρόλο που η ισότητα των φύλων περιλαμβάνεται στο Σύνταγμα του 1960 της Κυπριακής Δημοκρατίας και τις πολυάριθμες συμβάσεις που η Κύπρος έχει προσυπογράψει.

 

Η Κύπρος παραμένει μια χώρα με τον χαμηλότερο δείκτη ισότητας στα   δημόσια αξιώματα: Υπουργικό Συμβούλιο: 1 γυναίκα/10 άνδρες, Βουλή των Αντιπροσώπων: 7 γυναίκες/49 άνδρες, Ευρωβουλή: 1 γυναίκα/5 άνδρες, Θέση Δημάρχου: 0 γυναίκες/39 άνδρες. Οι γυναίκες προσφέρουν το 81.3% του χρόνου τους στις δουλειές του σπιτιού και το μαγείρεμα, ενώ οι άνδρες μόλις το 14,2%. Όπως δύναται αβίαστα να συμπεράνουμε, η γυναίκα της Κύπρου απουσιάζει από τα κέντρα λήψης αποφάσεων στον πολιτικό, οικονομικό και νομοθετικό τομέα.   

Αφήστε μια απάντηση