Ανάπτυξη της δικτύωσης της Γ.Γ.Ι.Φ. με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υπέρ των Ελληνίδων ερευνητριών

ΣΧΕΤ.: α) Το από 5-2-2016 έγγραφό μας με θέμα «Στατιστικά στοιχεία για τις Ελληνίδες ερευνήτριες (Έκθεση UNESCO «Γυναίκες & Επιστήμη», Νοέμβριος 2015)»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2459 .

 

β) Το από 10-2-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα «Η θέση των ερευνητριών στην Ελλάδα σύμφωνα με έκθεση της UNESCO – Ανάγκη να στηρίξουμε τις νέες ερευνήτριες»: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/DT_10-02-2016_Statistika%20Stoixeia%20Ellinides%20Erevnitries.pdf .

 

γ) Το από 11-2-2016 έγγραφό μας με θέμα «Μεγάλη απήχηση στα ηλεκτρονικά Μ.Μ.Ε. της ανακοίνωσης της Γ.Γ.Ι.Φ. για τις Ελληνίδες ερευνήτριες»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2470 .

 

δ) Το από 24-2-2016 έγγραφό μας με θέμα «Δικτύωση της Γ.Γ.Ι.Φ. με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2495 .

 

ε) Το από 29-3-2016 έγγραφό μας με θέμα «Μανιφέστο της UNESCO υπέρ της ισοτιμίας μεταξύ γυναικών και ανδρών στην επιστήμη (Παρίσι, 24 Μαρτίου 2016)»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2591 .

 

στ) Το από 7-4-2016 έγγραφό μας με θέμα «Η σταδιοδρομία και η κινητικότητα των γυναικών κατόχων διδακτορικού διπλώματος στην Ελλάδα»: http://old.isotita.gr/index.php/news/2607 .

 

ζ) Το από 11-4-2016 δελτίο τύπου της Γ.Γ.Ι.Φ. με θέμα τις διδακτόρισσες στην Ελλάδα: http://www.isotita.gr/var/uploads/DELTIA%20TYPOU/2016/April/DT_11-04-2016_Oi%20didaktorisses%20stin%20Ellada.pdf .

 

η) Το από 12-4-2016 έγγραφό μας με θέμα «Επιτυχημένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Γ.Γ.Ι.Φ. για τη σταδιοδρομία των γυναικών κατόχων διδακτορικού διπλώματος στην Ελλάδα»:http://old.isotita.gr/index.php/news/2618 .

 

Σε συνέχεια των ανωτέρω σχετικών εμπεριστατωμένων εγγράφων της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. και στο πλαίσιο της ανάπτυξης της δικτύωσης της Γ.Γ.Ι.Φ με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης υπέρ των Ελληνίδων ερευνητριών, σας γνωρίζουμε ότι στο τεύχος 103 της τριμηνιαίας έκδοσης του Ε.Κ.Τ. με τίτλο «Καινοτομία – Έρευνα & Τεχνολογία» υπάρχει άρθρο για την ευρωπαϊκή διάκριση Ελληνίδας ερευνήτριας.

 

Πιο συγκεκριμένα:

 

Στην ενότητα «Αξιοποιώντας την Έρευνα»/σελίδα 11 της έντυπης έκδοσης παρουσιάζεται εκτενώς η διάκριση στην ερευνήτρια Ζωή Κούρνια για τον σχεδιασμό αντικαρκινικών φαρμάκων μέσω υπερυπολογιστών:http://kainotomia.ekt.gr/issue/2016/103/files/assets/common/downloads/Kainotomia_103.pdf .

 

Η Ελληνίδα ερευνήτρια του Ιδρύματος Iατροβιολογικών Eρευνών της Aκαδημίας Αθηνών τιμήθηκε με το πρώτο ευρωπαϊκό βραβείο «PRACE Ada Lovelace» (σχετικά τα κάτωθι δισέλιδα δελτία τύπου στην αγγλική γλώσσα της διοργανώτριας αρχής με αναφορά στη διάκριση της κας Ζ.Κούρνια, η οποία καθίσταται ξεχωριστή λόγω του γεγονότος ότι το 2016 ήταν η έναρξη απονομής του βραβείου με νικήτρια μία Ελληνίδα:

 

– http://www.prace-ri.eu/IMG/pdf/05-05-2016-AdaLovelaceAward-v3-for-web.pdf με ημερομηνία 2-5-2016

 

– http://www.prace-ri.eu/IMG/pdf/2016-09-01-HPCwire-Readers-Choice-Award-2016-Voting-Press-Release.pdf με ημερομηνία 1-9-2016).

 

Το βραβείο φέρει το όνομα της Ada Lovelace (1815-1852), κόρης του λόρδου Βύρωνα και θεωρούμενης πρώτης γυναίκας προγραμματίστριας υπολογιστών. Το έργο της A. Lovelace με τον μαθηματικό  και εφευρέτη Charles Babbage και τις υπολογιστικές του μηχανές ήταν καθοριστικό για την εξέλιξη της σύγχρονης επιστήμης των υπολογιστών. Η συνεισφορά της αναγνωρίστηκε όταν το 1980 το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ παρουσίασε μία γλώσσα προγραμματισμού, την οποία και ονόμασε Ada προς τιμή της. Επίσης, η Βρετανική Εταιρεία Πληροφορικής απονέμει κάθε χρόνο μετάλλιο με το όνομά της.

 

Υπενθυμίζεται ότι το PRACE-RI (Partnership for Advanced Computing in Europe) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός με έδρα τις Βρυξέλλες, ο οποίος αποτελείται από είκοσι χώρες, των οποίων οι οργανισμοί που τις αντιπροσωπεύουν (στην Ελλάδα το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας), δημιουργούν μία πανευρωπαϊκή υποδομή υπερ-υπολογιστών για την παροχή υπηρεσιών σε επιστημονικές εφαρμογές με πολύ υψηλές απαιτήσεις σε υπολογιστική ισχύ.

 

Η συγκεκριμένη δράση ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης & Υποστήριξης Πολιτικών Ισότητας των Φύλων της Γ.Γ.Ι.Φ. εντάσσεται στο θεματικό πεδίο «Γυναίκες και Εκπαίδευση» και υλοποιείται στο πλαίσιο αξιοποίησης όλων των εργαλείων στον αγώνα για την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων και την επίτευξη της ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών.

 

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι, κατόπιν σχετικής πρωτοβουλίας της Γ.Γ.Ι.Φ., το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης θα συμμετάσχει στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Υψηλού Επιπέδου με θέμα την ένταξη της διάστασης του φύλου στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, το οποίο διοργανώνεται τον προσεχή Οκτώβριο στη βελγική πρωτεύουσα από το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, Ευρωπαϊκό Οργανισμό με αρμοδιότητα την υποστήριξη των θεσμικών οργάνων της Ε.Ε., των Κρατών-Μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, των κοινωνικών εταίρων, της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων στον τομέα της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών (σχετικός ιστότοπος www.eige.europa.eu ).

Αφήστε μια απάντηση